Umblă vorba prin comunitatea intelligence cum că Gabriel Pleșa, viceprimarul cu atribuții de viceprimar, e în discuții avansate cu băieții și fetele de la USR-PLUS. Adică omul ar urma să treacă la USR, partid din partea căruia va candida la Primăria Alba Iulia, că doar nu credeați că e vorba de discuții filosofice.

Mișcarea ar fi una logică, dacă ne gîndim că pediștii din PNL Alba i-au umplut frigiderul lui Pleșa cum n-au reușit nici protestatarii să i-l umple lui Dragnea ori Vioricăi Dăncilă. Practic, după toată circăreala – să-i zicem luptă – pentru interimatul primăriei – unde Hava și-a uns alesul inimii în postul de urmaș, poziția lui Pleșa în interiorul partidului a căpătat accente religioase și n-ar fi de mirare ca omul să fie plin de vînătăi în genunchi. Or, o trecere la USR i-ar asigura o bună șansă, dacă nu chiar garanta, cîștigarea Primăriei.

Scorul nesperat de bun al USR în Alba Iulia, la ultimele alegeri, acei aproape 25%, plus simpatia de care se bucură Pleșa – care-i văzut ca un outsider al găștii, coroborat cu niște contracandidați lipsiți de aura de goangă mesianică, de care se bucura Hava, are face din mariajul asta – Pleșa – USR-PLUS – o veritabilă rețetă a succesului.

Mai umblă însă vorba prin tîrg că băieții din PNL au cam aflat de discuțiile astea și de negocierile dintre Pleșa și cei de la USR Plus. Și, bineînțeles, au început trepidațiile. Practic, Paul Voicu a început să se uite în oglindă și să nu-l mai vadă pe Mircea Hava, semn că visul primăriei are toate șansele să rămînă un vis. Mai ales că, o eventuală ruptură în PNL Alba Iulia, prin plecarea lui Pleșa la USR – PLUS, ar însemna și o plecare a mai multor oameni, la pachet cu vicele liberal. Și-apoi, la cotitură mai așteaptă și Ghiță Damian, care abia așteaptă să vadă cine și cum candidează, să vadă că nu se bagă Dumitrel la Primăria Alba Iulia și că, iu-huu, se mai rupe în două și căruța penelistă. Cu toate că o candidatură a lui Gabi Pleșa din partea USR-PLUS nu-l coafează prea mult nici pe Damian, care riscă să candideze ca premiant independent și să plece acasă cu medalia de argint.

Oricum, cert e că lucrurile se complică destul de tare. Mă rog, se complică pentru Hava & Company, că nu-i ca și cînd PSD are capacitatea să profite de haosul din PNL ori că apare vreun om de la PMP, PRO România, ALDE sau UDMR capabil să strice jocurile.

Meciul se va fi dus între PNL și USR-PLUS, cu o posibilă variantă mai complicată de Ghiță Damian. Ah, și ar mai fi și Mircea Trifu de luat în calcul, căci în condițiile unui singur tur și a mai multor candidați slabi, chiar și el are șansa lui.

Însă, revenind la faptul că despre intențiile lui Pleșa au aflat și viitorii lui foști colegi, mașina de partid s-a pus deja în mișcare. Practic, unii i-au lipit deja în frunte eticheta de traseist și cer drastica lui sancționare. Asta în timp ce alții cu mai multă minte încearcă să-l readucă la cuib, și-i promit un post de deputat, ba chiar și postul de senator, se zice. Ceea ce, desigur, are la fel de multă greutate, și șanse de a deveni realitate, ca și o eventuală promisiune că va fi candidatului partidului la prezidențialele din 2024.

Cu alte cuvinte, cea mai mare necunoscută, la ora asta, e dacă Gabi Pleșa va pleca din PNL de bună voie sau dacă va fi dat afară. Așa că ar fi bine să vă faceți provizii de popcorn, că urmează o toamnă interesantă.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare