Duminică, 17 Aprilie 2016 14:22

Exerciții de campanie cu Mircea Trifu. Scurtă traducere din limba de lemn în limba română

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

E duminică, e soare afară, e liniște și e frumos. Păi, hai să nu mai tot fie frumos! Ce naiba, doar sîntem în România, în campanie electorală. Așadar, dacă aveți chef să vă stricați ziua, urmăriți acest deosebit clip al unui indivit ce se visează primar de Alba Iulia. Vă rugăm să ne scuzați pentru eventualele zgîrieturi în urechi pe care vizionarea acestui clip vi le va fi provocat.
“Tema de astăzi este subiectul pe care l-am propus în urmă cu vreo două zile, înființarea unui teatru la Alba Iulia, ăă, după discuții cu oamenii care lucrează în acest mediu. Am primit de la mulți solicitarea asta și, nedumeriți fiind oamenii că totuși au trecut 25 de ani de la Revoluție, la momentdat se vorbea despre Alba Iulia Capitală Culturală Europeană fără un teatru. Așa că am invitat lîngă mine două personalități aș zice, doamna Maria Cioica este președinta asociației Astra, sau așa cum ați spus dumneavoastră despărțămîntului, și ăăă o să spună dînsa mai multe despre asociație, despre despărțămînt, modul în care au contribuit de-a lungul istoriei la integritatea națională. Doamna Popa Teodora este actriță la Teatrul de Păpuși, și fiul dînsului din cîte știu este student, adică îi o pasionată și dă mai departe pasiunea în familie, am văzut un interviu excepțional despre asta, iar eu ca să închei discuția cred că cel mai important lucru și ceea ce se pierde, din păcate, așa cum și identitatea națională vedeți cît de greu, după o perioadă de 50 - 60 de ani, cu o mentalitate în care se rădea totul și apărea acea mentalitate a omului noi, omul nou care ca și cum 2.000 de ani nu am existat, se distrugeau monumente istorice, se mutau sau chiar se distrugeau biserici, atunci cînd rămîi fără identitate, identitatea locală consider că-i la fel de importantă ca și identitatea națională și despre asta cred că îi vorba”.

Ați înțeles despre ce e vorba? Cum, n-ați înțeles? Bine, hai să vă traduc. Așadar, Mircea Trifu a avut o idee originală, în sensul că în urmă cu cîteva zile i-a venit lui prima dată. Și, dacă a fost prima dată cînd i-a venit lui, atunci e originală: un teatru la Alba Iulia. De ce un teatru? Păi, în lipsa unui teatru oamenii sînt nedumeriți că au trecut 25 de ani de la Revoluție. Or, ca să ne dumirim cum stă treaba cu Revoluția, și mai ales de ce au trecut 25 de ani de la ea, e nevoie de un teatru. Mai mult, ca să ne lămurim de-a binelea, a chemat-o pe doamna Teodora Popa, care e actriță la Teatrul de Păpuși din Alba Iulia, oraș în care nu există un teatru. Pentru că fiul dînsului e student și e pasionat și pasiunea se transmite în familie. Iar fără pasiune nu se poate, că se pierde identitatea națională, căci timp de jumătate de secol s-a ras tot, și biserici și monumente istorice, ca să apară mentalitatea omului nou. Or, atunci cînd rămîi fără identitate națională, identitatea locală e la fel de importantă precum identitatea națională, pe care nu o mai ai. Despre asta e vorba. Acum s-a înțeles?

“Politicienii audceau în discuție tot felul de megalomanii de-astea ireale”. “La baza demersului stă o observație a mai multor albaiulieni cu tradiție, adică bunicii, străbunicii născuți aici, că o grămadă de simboluri, așa cum îi și Teatrul I.L. Caragiale, și mai venind mai în coace,  uitați-vă la stadionul de fotbal, cinematograful Dacia, cinematograful Columna, toate toate bine îs lăsate în paragină. Parcă îi o obsesie să se întîmple așa, exact pe modelu’ epocii Ceaușescu: dom’le să lăsăm trecutul, noi construim orașul nou. Ne îndreptăm spre o altă poveste. Lucrurile astea nu întîmplător, și să știți că oamenii mi-au mai sesizat un obiectiv foarte interesat care vreau să-l sesizez, care e dat cu totul uitării, poate și prin faptul că accesul ăla de acolo de la strada Mărășești e imposibil, e vorba de ștrandul - nu știu cîți dintre dumneavoastră știți că la confluența rîului Ampoi și Mureș era un ștrand celebru, pînă prin anii 70, cu o plajă de nisip, îmi pare rău că nu v-am adus niște fotografii”.


Nu, nu mai pot traduce. Mă scuzați, dar mi-e rău. Mi-am stricat duminica.

P.S. Clipul video este de pe contul de youtube al ziarului Unirea, căci măritul candidat nu ne mai invită la ieșirile lui publice. Asta după ce în urmă cu ceva vreme ne plîngea pe la fereastra mailului cum că nu-l băgăm în seamă, ba chiar se ruga de noi să facem măcar mișto de el, orice, numai să-l băgăm în seamă. Ei bine, n-am făcut mișto. Dar i-am arătat oglinda.

Comentarii   

0 #1 WinifredSmall 06-03-2018 05:19
I have checked your page and i've found some duplicate content, that's why you don't rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique content, search
for: Boorfe's tips unlimited content
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper