Poate nu știați, dar albaiulienii plătesc cea mai mare factură la apă și canalizare din România! Pentru ce? Pentru a fi inundați la fiecare ploaie de către administrația locală și operatorul de apă-canal. Dar, știți care este marele paradox? Că albaiulienii plătesc taxa pe apa de ploaie și pe timp de secetă, cum au fost ultimele două luni. Vi se pare corect? Mie, nu!

Din nou, pentru cine nu știe, la începutul lui 2019, Guvernul a eliminat obligația utilizatorilor serviciilor publice de apă și canalizare de a suporta colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale. Acum, administrațiile locale pot opta dacă se mai facturează sau nu apa meteorică cetățenilor. Această măsură împreună cu scăderea TVA la 9% pentru serviciile de canalizare ar fi trebuit să se reflecte în reducerea semnificativă a facturilor emise către utilizatori.

Evident, administrația publică actuală și operatorul de apă-canal au decis să păstreze taxa pe apă pluvială, reușind să pună cel mai mare bir din țară pe apă-canal. În Alba Iulia, apa potabilă costă 4,16 lei/mc cu TVA iar canalizarea 3,96 lei/mc cu TVA. Aceste tarife enorme nu se justifică în condițiile în care, la prima ploaie, Alba Iulia este sub ape, e inundată, sunt case și grădini distruse. E dezastru! Practic, oamenii dau bani ca să fie inundați! Deopotrivă, nu se justifică nici prețul la apă, atât timp cât în Alba Iulia apa este fie ruginită, fie miroase excesiv a clor. Nici nu vreau să verific PH-ul apei din Alba Iulia, că s-ar putea să dea cu minus… Nu am văzut niciun politician actual să vorbească despre asta. De ce?

Eu aș mai vorbi și despre condițiile inumane și salariile mizere ale angajaților de la Apa CTTA Alba. Nu știu câtă lume știe, dar angajații de acolo nu primesc mănuși de unică folosință sau măști de protecție atunci când intră în contact cu substanțele chimice de purificare a apei. Salariile angajaților de la Apa CTTA sunt extrem de mici, majoritatea trăind de pe-o zi pe alta. Întrebare: unde se duc banii din facturile de apă canal și subvențiile de la primărie?

Bătaia de joc la adresa albaiulienilor trebuie să înceteze!

În calitate de consilier local independent, voi propune eliminarea taxei pe apă pluvială începând cu luna noiembrie 2020. De asemenea, voi dispune un control la Apa CTTA pentru a se ancheta calitatea serviciilor pentru cetățeni. Dacă concluziile vor ieși negative, nu mă voi feri să să cer denunțarea contractului de apă-canal și găsirea unui al operator mai cu bun-simț și respect față de banul public!

În paralel, voi face demersuri pentru creșterea calității PH-ului apei potabile din oraș.

Știu că un astfel de proiect costă, dar un PH bun înseamnă sănătatea populațieI. Investim, pe de-o parte, în apă curată, și ne asigurăm, pe de altă parte, că vom avea mai puțini oameni bolnavi. Acesta este un proiect pentru viitor, pentru un oraș cu adevărat #smart.

Albaiulieni! Vă cer să vă revoltați împotriva acestui abuz de a fi tarifați cu taxă pe apă pluvială în condiții de secetă. Vă cer să vă revoltați pentru că plătiți cele mai mari facturi de apă-canal din țară! Vă cer să vă revoltați că, în anul 2020, încă vă vine apă ruginită și cu miros de clor la robinet!

Eu, cu siguranță, mă revolt, și nu o să mă las până nu vă voi da apă curată și la preț decent în Alba Iulia!

Comunicat Florea Paul Victor

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile