Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că inițiativa USR de modificare a constituției – Fără penali în funcții publice – este constituțională.

CCR a confirmat astfel că inițiativa celor de la USR îndeplinește condițiile tehnice și numărul de semnături necesare. Pasul următor este transmiterea inițiativei cetățenești inițiată de USR către Parlament și, ulterior, unui referendum de modificare a Constituției.

Propunerea inițiată de USR vizează modificarea Art. 37 din Constituție, care statuează dreptul de a fi ales, prin adăugarea unui nou alineat, după cum urmează: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Potivit procedurii, inițiativa trebuie validată în primă fază de către Parlament, cu o majoritate de două treimi din voturi, urmând ca apoi să fie organizat un referendum pentru modificarea Constituției.

Liderii USR și-au exprimat mulțumirea față de decizia CCR precum și încrederea că inițiativa va primi votul majorității parlamentare.

Decizia de astăzi este un pas important spre victoria pe care un milion de oameni o așteaptă.

În continuare inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat. Vom cere care aceasta să fie introdusă pe ordinea de zi sub procedură de urgență. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa – a scris Dan Barna, președintele USR, pe pagina de facebook.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare