FACIAS a sesizat DNA în privința contractelor de achiziție pentru vaccinuri împotriva COVID

FACIAS a sesizat DNA în privinţa contractelor de achiziţie pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Funcţionari din Ministerul Sănătăţii au transmis deliberat informaţii false.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat DNA, împotriva funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii care au semnat o adresă oficială în care neagă existenţa unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19.

Solicitarea FACIAS către Ministerul Sănății

Concret, semnatarii adresei au atestat împrejurări nereale privind inexistenţa acestor contracte, consecutiv acţiunii de includere a informaţiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidenţiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte păguboase pentru statul român.

Deşi în actele oficiale ale Guvernului României se arată clar existenţa unui număr de patru contracte semnate cu producătorii cu care Comisia Europeană a încheiat Acorduri de cumpărare, oficiali ai Ministerului Sănătăţii au atestat faptul că aceste contracte nu există.

Răspunsul oficial al acestora a venit în urma cererii FACIAS de a fi făcute publice cele patru contracte, pentru a respecta principiul transparenţei şi pentru corecta informare a publicului larg.

Adresa în care funcţionarii Ministerului Sănătăţii neagă existenţa contractelor şi actele oficiale care demonstrează existenţa contractelor

Astfel, negarea existenţei celor patru contracte în adresa oficială trimisă FACIAS înseamnă că semnatarii adresei au dezinformat şi distorsionat realitatea. De aceea, FACIAS a sesizat DNA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, prev de art. 321 alin. 1 Cod penal, favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal şi abuz în serviciu, prev. de art. 297alin. 1 Cod penal.

Actele oficiale ale guvernului care fac referire la cele patru contracte sunt publice, astfel încât din examinarea comparativă a datelor/informaţiilor din cele două înscrisuri oficiale, reiese cu evidenţă că funcţionarul din cadrul Serviciului Relaţii publice şi presă al Ministerului Sănătăţii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a atestat fapte necorespunzătoare adevărului, falsificând astfel înscrisul oficial.

Totodată, funcţionarii Ministerului Sănătăţii au afirmat despre conţinutul acestor contracte că este secret şi că poate fi comunicat doar cu acordul Comisiei şi al producătorilor. Din nou, un fapt nereal, aşa cum demonstrează existenţa publică a acordurilor încheiate de Comisia Europeană, disponibile pe site-ul oficial al UE.

Acţiunile funcţionarilor publici prejudiciază cetăţenii, în sensul că neagă acestora dreptul la informare asupra unor probleme de interes public, cum sunt cele legate de sănătatea publică în contextul pandemiei şi risipirea banului public pe vaccinuri ce nu sunt folosite şi urmează să expire.

FACIAS a cerut în mai multe rânduri explicaţii oficiale privind cheltuirea iresponsabilă a banilor în procesul de achiziţie de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a solicitat renegocierea contractelor existente, în contextul în care România nu a folosit majoritatea dozelor cumpărate şi s-a obligat să mai achiziţioneze un număr semnificativ de doze.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

*Mai jos regăsiți extras din Nota de Fundamentare la OUG nr. 49/2021 prin care statul recunoaște că Ministerul Sănătății a încheiat un numar de 4 contracte pentru furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Nota de Fundamentare la OUG nr. 49/2021

Biroul de Presă FACIAS

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile