Nu de puține ori se întâmplă ca banii să le ia unora mințile. Sunt cazuri destule drept exemplu. Pesemne că asta e și situația patronului STP SA, Stelian Nicola. Pesemne că omul crede sincer că e dreptul lui, divin chiar, de a primi un fel de „drept de șmecher”, de rentă viageră, niște milioane din bugetul local, din banii albaiulienilor. Nu mă îndoiesc că omul e sincer în convingeri, chiar dacă ceea ce crede el e lipsit de logică și rupt total de rațiune.

Înconjurat de fel și fel de lingăi, cu o mass media care, contra cost, i-a suflat ani de-a rândul în pene, și o face și acum, cu o castă politică alături de care și-au alimentat cuferele și conturile, nu-i greu de înțeles cum Stelian Nicola se comportă acum precum împăratul cel cu hainele cele noi, căruia o nouă administrația tocmai în atrage atenția că umblă, de fapt, în logica goală.

Să ne înțelegem bine, simplul fapt că în cazul de față noua administrație e de partea corectă a logicii și rațiunii nu înseamnă că cei de prin Primăria Alba Iulia au devenit, peste noapte, vreo armată de virgine care se jertfesc pe altarul bunăstării cetățeanului. Nicidecum.

Însă e greu să găsești pe cineva mai puțin rațional decât acest Stelian Nicola care crede ce crede – și o crede sincer, sunt convins – că e dreptul lui, că așa s-a născut el, cu mâinile în buzunarul albaiulienilor.

Ultima lui comunicare e de un ridicol sublim și, pe undeva, lasă să se înțeleagă tunurile constant pe care firma lui le-a prestat, cot la cot cu o șleahtă de politicieni locali, prin bugetul public.

Omul tocmai a primit jumătate de milion de lei de la Primărie. Jumătate de milion, nu bani de-un suc. Jumătate de milion care, zice Primăria, acoperă subvenția pentru transportul pensionarilor. Un transport pe care, cu de la sine putere, Nicola îl refuză. Ceea ce, desigur, este un gest de Satrap, de BOSS care se substituie legii. Căci, mă scuzați, dar dacă nu i-a dat Primăria banii datorați, nu era normal să se adreseze instanțelor? Nu suntem oare un stat de drept, în care există Justiție, unde orice conflict trebuie să-și găsească soluționare?

Nicola, însă, precum un moșier, decide el ce e legal și îi pedepsește pe pensionari, care chiar n-au nici o vină. Dar care au calitatea, în mintea rătăcită a patronului de firmă, de a putea fi folosiți drept masă de manevră, masă de presiune asupra administației. Ceea ce e adevărat și arată că Nicola gândește acest contract ca un politician, nu ca un om de afaceri care se pretinde.

Apoi, zice el, ar avea de primit restanțe pentru subvenția pensionarilor pentru trei luni, adică un milion de euro. Ceea ce înseamnă, la o simplă matematică, că undeva la 4 milioane de euro cere Stelian Nicola de la Primărie ca să poată pensionarii circula gratis. Un număr de 8.000 de pensionari, cât zice chiar el, deși cred că-s mai puțini.

Păi hai să jucăm puțină matematică: 4 milioane de euro înseamnă aproape 20 de milioane de lei. Împărțit la 8.000 înseamnă 2.500 de lei pe an pe cap de pensionar. Adică peste 200 de lei pe lună pentru fiecare pensionar!!!! Este un preț ridicol de mare!

Adică să dea Primăria, din banii tuturor, câte 200 de lei lunar, chiar mai mult, pentru fiecare pensionar din oraș, ca aceștia să se poată da gratis cu autobusul?

Păi mai bine le decontează biletele, mai bine le face abonamente??? La naiba, mai bine le cumpără câte un autobus fiecărui pensionar și tot ieșim mai ieftin.

Chiar suntem atât de nebuni încât să nu vedem acest super mega șmen? Chiar e lumea razna și își închipuie că sumele astea, pe care Stelian Nicola le vrea transferate din banii albaiulienilor în propriile conturi, sunt un lucru normal, acceptabil pentru orice om cu 5 secunde responsabilitate?

Păi, la naiba, în cazul ăsta să-i dea Primăria lui Stelian Nicola tot bugetul orașului, să-și ia el cât are nevoie, cât să fie suficient și pentru angajați, și benzină, și firmele prietene de la care-și cumpără chestii (că despre astea o să vă zic eu altă dată) și pentru presă și politic, și pentru toate cele. Iar dacă mai rămâne ceva, să lase și pentru albaiulieni, că deh, ne descurcăm noi cumva.

4.1 10 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile