Programul cultural PANTHEON 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în anii 2018-2019 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a ajuns la cel de-al treilea eveniment expozițional, care va fi vernisat vineri, 13 septembrie, ora 18, la parterul muzeului. Expoziția temporară OLYMPOS 3D. DE LA ZEII OLIMPULUI LA ZEII ROMEI prezintă principalele divinități ale panteonului greco-roman, cu mitologia, dar mai ales cu iconografia lor desăvârșită de  marea artă a Antichității clasice. Chipurile de la Apulum ale zeilor și zeițelor care au coborât din Olimp pentru a ajunge aproape neschimbați la Roma, ne arată că viața spirituală și expresiile ei artistice alcătuiau și în provinciile Imperiului un tablou viu, cu o compoziție extrem de diversă și fascinantă. Expoziția noastră prezintă publicului vizitator colecția de artă romană reprezentând divinitățile clasice universal, cu piese descoperite în marele sit roman de la Apulum. La deschiderea evenimentului care valorifică reprezentările unor zei protectori ai armatei și ai statului roman vor participa și soldații din Legiunea a III-a Geminia reprezentând Garda de la Apulum.

Panteonul „clasic” greco-roman de la Apulum ni-i înfățișează mai ales pe Zeus/Iupiter, Hera/Iuno, Athena/Minerva, Apollon/Apollo, Hermes/Mercurius, Afrodita/Venus, Artemis/Diana, Ares/Mars, Demeter/Ceres. Sculptați în piatră, turnați în bronz, modelați în lut sau gravați pe pietre de inel, zeii și zeițele ne apar acum și în forma lor digitală, prin scanarea cu ajutorul luminii structurate sau cu ajutorul tehnicilor avansate de fotografiere H-RTI și fotogrammetrie. Ei devin astfel cu adevărat nemuritori, de această dată în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.  

ZEI PE DISPLAY reprezintă componenta expozițională 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI, prin intermediul platformei Sketchfab.com. 

Deasemenea, puteți urmări activitățile programului pe https://www.facebook.com/Pantheon3D/. Imprimanta 3D și câteva dintre replicile realizate după sculpturi antice se numără printre vedetele expoziției.

Programul cultural PANTHEON 3D urmărește valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă: digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Valorificarea patrimoniului cultural mobil prin tehnologie digitală în contextul abordărilor inter/multidisciplinare aduce în prim plan scanarea 3D și fotogrammetria ca metode independente de documentare care pot fi ȋnsă foarte ușor integrate ȋn fluxul operațiunilor de documentare specifice patrimoniului cultural.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: Anca Timofan, Călin Șuteu, Radu Ota, George Bounegru, Ilie Lascu, Radu Ciobanu, Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.

OLYMPOS 3D își așteaptă vizitatorii timp de două luni, în perioada 13 septembrie-13 noiembrie 2019.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile