Emil Popescu: Măsurile de combatere a crizei trebuie să înceapă cu politicul. Se impune suspendarea imediată a subvenției pentru partide

În aceste momente de criză și pandemie, retorica politicienilor atinge cote cum nu vedem nici în perioada de campanie electorală. Mediul online, în care izolarea socială ne-a împins pe toți, e inundat de astfel de declarații, fie că vorbim de planuri și promisiuni ori critici și acuze. Nu pare că actuala clasă politică e capabilă să se debaraseze de acest mod de abordare a problemelor, de vorbăria multă ori de nesfârșitul proces de producție a gogoșilor servite cetățenilor. E trist că nici acum, în fața unui pericol iminent, în fața unei situații de o gravitate pe care nu o putem încă înțelege și percepe la adevărata ei magnitudine, nu reușim să ieșim din acest cerc vicios al unei retorici găunoase și lipsite de substanță.

Poate că e însă timpul să ne debarasăm de aceste cutume ale politicii dâmbovițene, care de trei decenii se deapănă pe spatele plătitorilor de taxe și impozite. Poate că e cazul ca, măcar acum, în momentele acestea de criză, să dăm dovada că noi, politicienii, nu stăm cocoțați într-un turn de fildeș, departe de efectele și repercusiunile acestei situații.

Și mă gândesc că, în acest sens, se impune o suspendare imediată a subvenției acordate partidelor politice. Sper și am convingerea că sunt în asentimentul colegilor din USR când spun asta, căci consider absolut ridicol ca în aceste momente de criză să finanțăm partidele politice cu niște sume amețitoare, care ar fi mult mai util folosite în sistemul sanitar.
Doar în luna martie, după cum se vede în imaginea alăturată, subvenția de la stat, acordată partidelor politice, se ridică la suma de 14.119.265 de lei. În primele trei luni ale anului, partidele politice au consumat aproape 10 milioane de euro, bani care ar fi putut fi cheltuiți mult mai eficient în sistemul sanitar. Lună de lună, aproape 3 milioane de euro merg la partide și, sincer, nu găsesc nici o explicație logică pentru aceste cheltuieli, în plină criză. Mi-e greu să privesc în ochi un cetățean, astăzi, și să găsesc o explicație, o justificare pentru acești bani, o motivație credibilă pentru necesitatea ca acum, în plină criză, să finanțăm partidele.

Cum oare am putea vorbi de credibilitate în aceste condiții? Cum oare putem cere cetățenilor să înțeleagă și să accepte situația aceasta de criză, când partidele stau liniștite, cu ambele mâini băgate adânc în buzunarul public? Cum oare să-i explici unui cetățean că va urma o perioadă de recesiune, în care va trebui să strângem cureaua, când partidele sunt cu buzunarele doldora din banii lor, ai cetățenilor? Mi-e, sincer, rușine de clasa politică. Și cred cu tărie că, dacă vrem cu adevărat să schimbăm clasa politică, dacă vrem să schimbăm măcar puțin modul în care politica e privită și percepută de cetățeni, măsurile luate acum trebuie să înceapă cu partidele și politicul. Aș putea, desigur, vorbi despre multe alte măsuri ce cred că pot și trebuie să fie luate acum, însă nu ar avea vreun sens. Căci prima măsură trebuie să fie asta. De aici trebuie să începem, de la suspendarea subvențiilor pentru partide. Orice măsură de criză pe care o iei, ca politician, dar care te exclude pe tine ori gruparea ta politică, este o măsură mincinoasă și ipocrită. Iar acest fel de a face politică trebuie să înceteze.

(Persoanele care au nevoie de sprijin ne pot apela la telefon : 0738.679.877)

Emil Popescu, USR Alba Iulia

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile