Legătura strânsă, de prietenie și apreciere reciprocă, care există între Cristian Sergiu Ianza, fondatorul Fundației Ianza-Art Inter-Cultural din Petroșani, și Filiala Alba Iulia a Uniunii Artiștilor Plastici din România este bine cunoscută și fără de tăgadă. Una din dovezile acestei legături este dubla expoziție, inițiată și organizată de Fundația Ianza-Art Inter-Cultural, în Germania și România, respectiv la galeria personală a lui Cristian Sergiu Ianza din Marktrodach, Germania, și la galeria fundației din Petroșani, castelul Ianza, cum le este cunoscută clădirea celor din Valea Jiului.

Prima expoziție a avut loc în Germania, cu vernisarea acesteia pe 31 iulie 2021, în prezența unor oameni importanți ai zonei, respectiv domnul Heinz Hausmann, deputat în Bavaria, și șefa culturii pe județul Kronach, doamna Gisela Lang, dar și în prezența prietenilor și iubitorilor de artă.

Expoziția din Petroșani, vernisată pe 9 septembrie 2021, salutată de cei prezenți, a fost un act artistic apreciat și parcă atât de așteptat, după o perioadă austeră din punct de vedere cultural în zonă.

Prin diversitate, formă și culoare, lucrările artiștilor din Filiala Alba Iulia s-au prezentat, ca entitate, dar și ca individualitate artistică, recognoscibilă și valoroasă:

Crinela Antonescu
Livia Bar
Bianca Bogdan
Ioan Bogdan
Daniel Bordeu
Daniela Burnete
Cătălin Cioancă
Dan Crecan
Antonela Giurgiu
Mircea Iepure
Ana Jilinschi
Ștefan Lipot
Eugen Măcinic
Floare Muntean
Dana Ortelecan
Ana Pantea
Angela Petruța
Cristina Pop
Alexandru Rădulescu
Adelina Sasu
Aurel Sârbu
Diana Țuculescu
Gheorghe Urdea

Acest demers cultural este unul firesc în contextul în care, domnul Cristian Sergiu Ianza a inițiat și propus administrației locale, cu trei ani în urmă, înfrățirea orașelor Alba Iulia și Kronach, un oraș bavarez cu multe similitudini arhitecturale cu cele ale cetății din Alba Iulia.

Arta, cultura în general, a fost și va fi, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, din toate punctele de vedere, social sau politic, o punte viabilă între oameni și societate, de oriunde ar fi.

Cristina Smadea

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile