Drumul din Regiunea Centru către Suceava se va moderniza și cu fonduri europene

Semnarea la sediul ADR Centru, a contractului de finantare pentru proiectul cu titlul „Modernizare drum judetean DJ 174A – Bilbor – km 20+000 – 23+423 – DJ 174C – lim. jud. Suceava km 5+000 – 11+197, pe sectorul km 5+000 – 11+197” asigura  fondurile nerambursabile necesare pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a unei rute importante dinspre Transilvania catre Moldova. Peste 6 kilometri de drum judetean din localitatea Bilbor, judetul Harghita pana la limita cu judetul Suceava, vor fi modernizati cu un buget 7,86 milioane lei, lucrarile fiind estimate a se finaliza pana in 30 octombrie 2019.

Fondurile necesare realizarii acestor proiecte sunt asigurate din programul derulat la nivel regional de ADR Centru, Programul Operational Regional 2014-2020, prin Axa Prioritara 6.1 – Proiecte nefinalizate. Valoarea totala a proiectului este de 7.867.145,26 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAP, Autoritatea de Management a POR, este de 7.709.802,35 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (aproximativ: 1.655.032,27 Euro). Diferenta dintre cele doua sume o reprezinta co-finantarea adusa de catre beneficiarii proiectului, Consiliul Judetean Harghita si primariile Toplita si Bilbor, pentru buna implementare a proiectului. Obiectivul general al proiectului consta in modernizarea sistemului rutier pe DJ 174C pana la limita judetului Suceava, in scopul imbunatatirii parametrilor relevanti, pentru cresterea vitezei de rulare, cresterea sigurantei rutiere si a portantei prin DN15 – Toplita catre E578.

”Acest proiect de modernizare a DJ 174 C va incuraja intensificarea traficului prin localitate si va spori interconectarea localitatii cu drumurile nationale si europene, dar si conectarea inter-judeteana a localitatilor  din judetul Harghita. Pe termen lung, acest proiect va contribui la intensificarea activitatilor economice si turistice, cu impact pozitiv asupra dinamicii demografice. Reprezentantii administratiilor publice locale acceseaza fonduri europene pentru finalizarea acestor proiecte, deoarece isi propun ca la finalizarea lor, sa asigure un cadru propice pentru dezvoltarea echilibrata a comunitatilor locale. Posibilitatea de a ajunge mai repede la o destinatie, de a nu creste gradul de uzura al masinilor, dar si asigurarea unui climat confortabil de croaziera, reprezinta beneficiul direct de care se vor bucura atat cetatenii din judet, cetatenii ce sunt in trecere, dar si pentru reprezentantii institutiilor si ai mediului privat ce calatoresc pe aceste drumuri”, a declarat Simion Cretu director general ADR Centru.

Din bugetul alocat proiectului se executa lucrari de modernizare ce urmaresc aducerea structurii rutiere la parametri tehnici corespunzatori categoriei de drum si asigurarea unor conditii optime de siguranta si confort in circulatie. Traseul proiectat urmareste linia actuala a terenului, cu mici modificari, latimea platformei drumului va fi de 8 metri, dintre care 6 metri latimea carosabilului si 2x1m latimea acostamentelor. Se va realiza profilarea acostamentelor si completarea cu balast cilindrat, dupa curatarea suprafetelor. Se vor reabilita si decolmata 24 de podete si se vor amenaja hidraulic albiile la intrarile si iesirile din podete, fiind decolmatate, curatate si reprofilate santurile. De asemenea, mai sunt prevazute lucrari de marcare si semnalizare corespunzatoare a drumului, conform normelor de siguranta rutiera.

Vor beneficia de acest proiect, in mod direct, un numar de 2.629 locuitori din Municipiul Toplita si din satul apartinator, Secu, precum si locuitorii din localitatile Dragoioasa, Paltinis, Coverca, Panici, din Bilbor si Saru Dornei din judetul Suceava.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile