Doi tineri din Teiuș muncesc cot la cot cu italienii care luptă pentru stoparea răspândirii coronavirusului în Italia. Întâmplarea face că cei doi au crescut împreună, se cunosc și sunt prieteni de peste 35 de ani. Unul muncește în alimentație publică, în Verona, iar celălalt este voluntar pe ambulațnă, în Piacenza.

Ștefan Viorel Ilie locuiește în Verona și muncește zilnic pentru aprovizionarea marilor lanțuri de magazine din nordul Italiei, în zone puternic afectate de pandemia de coronavirus.

”Nu-mi vine să cred ceea ce se întâmplă, ceea ce trăim în această perioadă. Italienii au nevoie de oameni muncitori care să rămână sănătoși, care să își facă meseria bine și să sprijine astfel societatea italiană. Trebuie să avem grijă de noi pentru a-i proteja pe ceilalți.

Este vital ca fiecare să contribuie la acest efort, respectând recomandările, distanțându-ne social, aplicând regulile de igienă. Eu merg la muncă numai cu mănuși, mască și dezinfectant. Îmi dezinfectez mâinile de fiecare dată când ies sau intru în camion și de fiecare dată când las marfă la supermarketuri sau încarc marfa pentru transport. Mulți români au rămas fără locuri de muncă, majoritatea sunt cei care au muncit fără forme legale, dar cunosc și mulți români care muncesc și acum ”, ne-a declarat Ștefan Viorel Ilie.

 

Claudiu Cristea este voluntar în cadrul Crucii Roșii Italiene , locuiește în Piacenza și încearcă să aducă un pic de speranță celor afectați de infecția cu Covid-19.

”Situația este destul de serioasă în zonă, sunt foarte multe cazuri, peste 1800 testați pozitiv cu coronavirus și peste 200 de decese. Și vorbesc doar despre zona unde locuiesc eu. Sunt zone zdruncinate de coronavirus. Din păcate este o creștere continuă a numărului de cazuri. Anumite activități deja nu mai funcționează, au rămas doar domeniile necesare pentru buna desfășurare a activităților din sănătate și alimentație publică.

Eu sunt voluntar la Crucea Roșie Italiană din Piacenza și, în situația de față, e nevoie de noi și am răspuns prezent, bineînțeles, la solicitare. Suntem în contact cu pacienții suspecți și izolați la domiciliile lor, îi ajutăm cu medicamente și alimente. Nu e ușor să vezi prieteni și cunoscuți bolnavi. Sunetul ambulanței este unica muzică pe care o ascultăm. Încercăm să facem ceea ce știm fiecare, să ajutăm cum putem pentru combaterea virusului”, ne-a declarat Claudiu Cristea.

„Fiți puternici! Stați în casă, italienii regretă că nu au luat această măsură mai devreme. Italienii sunt sociabili, le place să stea la povești în orice moment al zilei și asta s-a văzut în numărul mare de îmbolnăviri. E bine că în România s-a luat repede măsura limitării întâlnirilor dintre oameni. Și eu am în țară părinții, bunica și rude de care îmi este dor și la care mă gândesc zilnic. Aveam concediu programat pentru Sărbătorile de Paște, dar rămân aici. Voi, aveți încredere în Dumnezeu. Noi românii suntem credincioși și asta o să ne ajute fizic și psihic. Învățați din greșelile italienilor și încercați să sprijiniți medicii stând acasă. Aici au un sistem medical bine pus la punct și cu toate astea sunt depășiți de situație”, ne-a mai declarat Ștefan Viorel Ilie.

Anul acesta, de Sărbătorile Pascale cei doi rămân în Italia cu gândul la rudele și prietenii din România, dar cu speranța că vor ajunge acasă în luna august.

 

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare