Mark Twain spunea, la vremea lui, că dacă nu citești gazetele ești neinformat, iar dacă le citești ești dezinformat. Vremile au trecut, gazetelor li s-a adăugat radioul, apoi televiziunea și, în cele din urmă, internetul. Și, dacă la cele dintâi eram limitați la informațiile venite pe un canal sau pe altul, cel din urmă ne oferă ocazia să verificăm orice informație și să nu ne mai lăsăm duși de nas așa de ușor. Veridicitatea informației ne stă la îndemână.

Cel puțin teoretic…

Chiar astăzi, pe pagina de Facebook a unui candidat la președinție, a apărut o postare în care Iohannis era acuzat că a-nceput campania murdară de a oferi pomeni electorale, cumpărându-i pe nimic pe bieții „țărani”. Cuvintele erau însoțite de câteva imagini menite să susțină cele spuse. Atâta doar că pe îmbrăcămintea „gândacilor”, cum erau numiți cei din ipotetica lui echipă, apăreau însemnele ACL. Evident, asta ar fi fost suficient pentru oricine cunoaște cât de cât politica românească astfel încât să-și dea seama că e un fals. Sau, dacă nu știa, măcar să dea o căutare pe net să afle ce e cu ACL-ul ăla și să înțeleagă că imaginile se referă la precedenta campanie electorală. În loc de asta, postarea cu pricina avea parte de zeci de comentarii revoltate contra a ceea ce fac „gândacii” lui Iohannis, ba ea a început să fie distribuită pe rețeaua de socializare, ca și cum ar fi fost pe bune.

Similar, la evenimentele din 10 august anul trecut, unii încercau să sublinieze abuzurile comise de jandarmerie aducând în sprijinul afirmațiilor fotografii făcute pe alte meridiane ale globului, cu alte ocazii. Sau să arate cum românii din diaspora nu sunt lăsați să revină în țară, arătând cozi la puncte de trecere a frontierei de care n-am avut noi niciodată.

Periodic, am văzut „români verzi” distribuind postări ale unei pagini de pe Facebook pe care o bănuiesc că e ceva de genul TNR-ului. Atâta doar că patrioții noștri iau de bun ce e acolo și răspândesc informații cuprinși de mânie proletară împotriva a ceea ce ne facă „străinii cei răi”, ori lăudând realizările noastre extraordinare. Am aflat astfel că avem în niște munți un lift de câteva zeci de etaje destinat turiștilor, pe care nu-l promovăm. La o simplă căutare pe Google se putea afla că poza era din China. O altă postare similară prezenta Castelul Martinuzzi, furat de cei răi care vor să se îmbogățească de pe urma lui. Imaginea prezenta un castel cum n-a văzut România niciodată și care, la o altă simplă căutare pe net, se dovedea a fi din aceeași Chină. Că și ei tot ai noștri sunt, de fapt.

Îmi amintesc și de cazul Sorinei, fata în jurul căreia râul și ramul tradițional românesc au stârnit un întreg scandal de prost gust. După ce a plecat în sfârșit peste Ocean, a început să fie răspândit un articol de pe un site ce susținea că fata a fost ucisă imediat după aceea. O simplă derulare a paginii  respective ar fi adus sub ochi, la finalul articolului, afirmația că informațiile prezentate pe site n-au fost verificate din nicio sursă. Cu alte cuvinte, era ceva pus așa, la bâză. Atâta că oamenii s-au luat doar după titlu și au distribuit.

Mai sunt și tot felul de anunțuri despre diferite vedete trecute în lumea celor drepți, dar care, la o simplă verificare, se află că sunt bine-mersi. Sau, dimpotrivă, evenimente grave despre care, când intri pe site-ul de proveniență, vei că datează de ani buni și acum cineva s-a trezit să le scoată de la naftalină, iar ceilalți le-au preluat pe nemestecate, ca și cum ar fi la ordinea zilei.

Nu mai aduc în discuție alte site-uri, unde se prezintă informații esențiale despre vaccinurile-cele-rele, conspirațiile internaționale, impresionantele realizări ale dacilor etc. Acolo să zicem că ține de convingerea omului. Dacă el așa crede, poți să-i aduci orice argumente vrei.

Dincoace, însă, nu există decât scuza lenei de a verifica. Cu alte cuvinte, degeaba ai informația dacă nu știi ce să faci cu ea. Unii aruncă dezinformări, iar tu preferi să nu te informezi. Două-ntr-una, cum s-ar zice.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare