Nu mi-au plăcut niciodată vernisajele pretențioase, la care trebuie să stai ca vițelul și să asculți expozeul simandicos al vreunui connoisseur care behăie verzi și uscate despre ce crede el că semnifică opera artistului. Am avut mereu senzația, la astfel de evenimente, că atît eu – privitor, cît și autorul, jucăm parcă niște roluri secundare în povestea cu hainele cele noi ale împăratului.

Sîmbătă, la Casa Forum din Alba Iulia, am avut noroc să dau peste un altfel de vernisaj. O micuță colecție cu lucrări ce spun o poveste de iubire. O poveste pe care, în cuvintele cele mai simple, ne-a împărtășit-o chiar autorul.

Nu e nevoie de cuvinte mari pentru a exprima sentimente profunde.

Destin. Poate hazard. O primă clipă. Nesiguranță. Incertitudine. Curiozitate. Bucurie. Plafonare. Extaz. Teamă. Banal. Vise. Nemulțumire. Ceartă. Agonie. Împăcare. Contopire. Toate le sînt cunoscute celor ce iubesc și sînt iubiți.

Nimic nu pare mai banal decît iubirea și după nimic nu pare omul să tînjească mai mult.

Lipsit de vreun complex, sincer pînă la ultima silabă, l-am asculat pe autor vorbind despre momentul banal în care și-a cunoscut iubirea. Un prieten îngropa un cîine. Acolo s-au cunoscut. S-au plăcut, dar nu era sigur pe el. Și-a făcut curaj și a fost bine. Și-a proiectat în minte cum a crezut că are să fie și apoi a trebuit să se descurce cu ceea ce este. A renunțat la libertatea LUI pentru a găsi libertatea LOR. A descoperit bucuria de cuplu și a experimentat micile neajunsuri ale vieții în doi. A cîștigat ceva și, în aceeași clipă, și-a dat seama că acum are ceva ce poate fi pierdut. S-a temut. Și-a făcut curaj. Au luat prezentul, cu temeri, banal, probleme, discuții și neajunsuri, s-au strîns în brațe și s-au aruncat, împreună, înspre un viitor lipsit de certitudini.

E bine. Sînt bine. Sînt fericiți și asta e tot ce contează.

Povestea asta, cu mult mai bine spusă de către autor, e exprimată în lucrările de mai sus (colecția de numește ”Drag”). E o poveste irepetabilă în care, însă, se poate oglindi orice iubire. Micile povestioare, pline de glume și presărate cu autoironie, sînt aplicabile oricărei relații dintre două ființe ce se iubesc.

Paul Mureșan, căci așa se numește artistul,e născut în Bistrița, locuiește în Cluj Napoca, poartă ochelari, e pasionat de animație și e homosexual.

Iar faptul că poartă ochelari nu face ca iubirea pe care el o trăiește să fie mai puțin adevărată. Și nici mai puțin admirabilă. Înainte de a fi artist, înainte de a avea ochelari și înainte de a fi gay, Paul e om. Un om fain și, spre norocul lui, îndrăgostit.

O filmare de la eveniment găsiți aici.

Mai multe viceoclipuri cu animații create de Paul Mureșan puteți viziona aici sau aici. Sau puteți accesa pagina lui de YouTube aici.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
11 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Mihai
Mihai
16 octombrie 2018 6:31

unde e casa forum si mai e deschisa expo?

Mihai
Mihai
16 octombrie 2018 11:58
Raspunde lui  Alexandru Cristorian

va multumesc

ioanmates
ioanmates
16 octombrie 2018 12:04

Dca va placut un artist care este homesexual vati pierdut orice urma de demnitate si denigrati valorile nationale traditionale pacat.

Dorin
Dorin
16 octombrie 2018 12:07
Raspunde lui  ioanmates

Domnule ioanmates, daca asa considerati inseamna ca ati ramas in evul mediu si dupa dumneavoastra ar trebui arsi pe rug. Oameni ca dumneavoastra trag tara in jos.

Dorin
Dorin
16 octombrie 2018 12:08

Felicitari pentru expozitie.se mai poate vizita expozitia?

Ciprian
Ciprian
18 octombrie 2018 21:47
Raspunde lui  Dorin

Da, se mai poate vizita până la 1 noiembrie.

Tamara Roșu
Tamara Roșu
16 octombrie 2018 12:11

Bine că a ajuns la Alba-iulia și la Craiova nu l-a adus nimeni..

trackback

[…] după vernisajul expoziției Drag, despre care am scris cîteva rînduri aici, mi-am zis să îl întreb cîte ceva ceva pe Paul și despre referendum, despre ce înseamnă să […]

Bodo
Bodo
16 octombrie 2018 18:56

Paul Mureșan e probabil unul dintre cei mai valoroși artiști români din acest moment. Orientarea lui sexuală nu scade cu absolut nimic din valoarea lui. Cei care-l condamnă sunt niște încuiați.

trackback

[…] dupămasa, după vernisajul expoziției Drag, am stat de vorbă cu Paul vreo jumătate de oră. Am vorbit despre referendum, credință, […]