Povestea, pe scurt. Niște oameni de îmbolnăvesc după ce au mâncat produse de la o carmangerie de fițe. Se fac niște sesizări și, țaca-paca, instituțiile statului, cu vestita lor pricepere și forță de reacție, se pun în mișcare. Se dau niște amenzi – 2.600, 2.000 și 1.200 lei.

L-au nenorocit pe afacerist cu amenzile astea.

Se trimit și niște comunicate de presă, că s-a identificat așa și pe dincolo, două cazuri de salmonella și ceva stafilococ, și că – evident – s-a amendat și suspendat activitatea. Activitatea brasseriei adică. Ce brasserie? Câți oameni bolnavi? Ei, haideți acum…

Tradus în limbaj normal, din comunicările instituțiilor, s-a petrecut așa, un fel de mic incident, niște salmonella a trecut pe roșu sau prin loc nepermis, iar băieții și fetele de la DSP și DSVSA au dat amenda. Și apoi liniște….

Printre alte știri și chestii care se întâmplă zi de zi, povestea trecut așa, cam pe sub radar. Căci, pare-se, nu s-a prea vrut un scandal media. Să nu stricăm dom’le deranjul afaceristului, investitorului care, sărmanul, a fost lovit de necaz. Să fim buni…

Dacă vă uitați în cele două comunicate de la DSP – le găsiți aici și aici – sau în cel de la DSVSA – care nici nu cred că a ajuns la noi – situația e așa, genul ăla de nasol grav ca o răceală. Nu s-a întâmplat bre nimic. Nu o lae!

Să vă explicăm ceea ce autoritățile n-au prea explicat până acum:

Brasseria aia nenumită de instituții se numește „Trattoria Bottega Da Pino Italiano Macelleria”. Adică, nu-i nici o brasserie ci e – dacă ne luăm după nume – un fel de „aproape restaurant – că aia e trattoria – și măcelărie cu pretenții. Și e undeva pe Moților, peste drum de Stația de Salvare (ce chestie….)

 

Cum ar zice Răducioiu, Come si dice, italiano vero fițe sălămelo buono-buono multo lovelele costato per cei care își permitere și, como si dice, e cineva la oraș la Alba Iulea!

Așadar, locul e recunoscut ca fiind unul cu delicatețuri, sanchi, pentru băieții și fetele cu bani ai orașului. Adică, oricine e un cineva, a mâncat măcar o dată un sălămel, un platouaș de la Jordi Pino. Fițoșenii nenicule.

Din toată combinația asta, există la ora asta vreo 30 de cazuri de îmbolnăviri! Vreo 30 – mai mult decât cazuri de gripă!

Există, zic sursele noastre, chiar și cazul unui medic de la Spitalul Județean, care a luat niște platouri pentru un eveniment cu prieteni, iar acum își tratează prietenii.

Domnul Italiano Vero și soția, care lucra acolo, erau și ei bolnăviori. Pe lângă salmonella, s-a descoperit și acel stafilococ, taman la soție.

Cum s-a ajuns la descoperirea salmonellei? Păi, fix ca în filmele cu proști! Acel trattoria al lui Pino ăsta e închis duminica și luni. Fiți atenți aici, că e chiar ca în filmele cu proști. După sesizări, autoritățile se pun în mișcare și, ce să vezi, era weekend. Se duc duminică, dar e închis. Se duc și luni, și iar e închis. Așa că, ce să și facă, așteaptă iar controlul efectuat de DSVSA are loc MARȚI. Fucking marți, la peste 48 de ore distanță. Și, ce credeți că zice legea? Păi, că băieții cu unitatea de producție – care altfel e autorizată de DSVSA – au obligația să țină mostrele 48 de ore. Numai că, hello, ei au avut închis duminică și luni. Iar luni, tot ce au mai găsit inspectorii DSVSA au fost ouăle. Alea în care s-a găsit salmonella.

Restul fusese curățat. Băi, pe bune. Și am întrebat și noi, și chiar așa e, cică nu-i poți aduce de acasă să faci control dacă e închis, că nu e legal. Și cîștigă în instanță.

Mă rog, mai departe de comunicările meșteșugite și comunicatele astea super friendly, menite a nu transforma problema într-o chestie cu răsunet public, există și legi proaste, care îi cam țin în repaus pe inspectori.

Totuși, cum mă să nu faci control că e închis? E ca și cînd i-ar prinde DIICOT pe niște traficanți de droguri și ăia ar urla PIUA, că e duminică, zi de biserică, deci haideți pa.

Și apoi, există și o călăreală din-asta a instituțiilor. Adică, primii sesizați sînt DSP, dar ei verifică numai aia și aia, iar altele le verifică DSVSA. Iar în ce privește sursa primară – a cărnii de exemplu – alde purcelul, acolo e treaba Direcției Agricole.

În urmă cu ceva vreme, domnul Pino avea pe undeva pe la Vurpăr o unitate de producție, unde făcea sălămel și alte cele. Aparent, aia nu mai există în lista firmelor autorizate. Gen, a mutat totul aici, la trattoria lui de fițe.

Pînă la ora asta, controalele s-au rezumat la acele ouă, la niște norme de igienă și la verificat puțin locul faptei. Că hainele de muncă erau în același dulap cu hainele de zi… i shit you not… asta a fost marea descoperire a inspectorilor! De unde și amenzile alea de l-au rupt frate, vălei, 5.800 lei! E terminat investitorul, vă zicem noi! Și, e drept, activitatea rămâne suspendată.

Nu s-a mers mai departe, să verifice de unde vine sălămelul, că e totul ok. Însă, cum ziceam, au și inspectorii niște frîne din partea legii.

Pe de altă parte, după ce ne-am apucat noi să întrebăm în stînga și dreapta, am înțeles – pe surse cumva – că mîine se va face un fel de comitet de analiză, se vor aduna toate instituțiile la masă și vor decide măsuri iau și cum. Să vedem ce va fi să fie….

Altfel, situația e cam așa – peste 30 de îmbolnăviri – salmonella – plua igienă – condiții nașpa – comunicate de presă meșteșugite pentru liniște – niște amenzi care îl lasă pe investitor fără banii de shopping dintr-o dupămasă ploioasă. Și, din cîte am reușit să aflăm pînă acum, există și niscaiva probleme cu autorizația pe care domnul italiano vero a obținut-o. Adică ar fi obținut-o așa, cam în stil românesc, căci sunt niște chestii acolo – cu circuitul produselor – care nu se respectă și pentru care, zic sursele noastre, nici n-ar fi trebuit autorizat locul.

Va urma…..

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile