De vorbă cu Ion Dumitrel. Despre alegeri, campanie, proiecte și cine va urma la Primăria Alba Iulia

Ne apropiem, încet – încet, de încă o campanie electorală. Oh, ce  perioadă magică, cu circ și promisiuni de tot felul.

Am stat de vorbă cu Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, despre ce urmează pentru PNL, ce așteptări are partidul și, mai ales, ce se va fi întîmplat la Alba și Alba Iulia. Căci mai departe de Bruxelles, Uniunea Europeană sau Parlament European, Alba Iulia va rămîne fără primar. Iar președintele organizației județene a PNL va activa mai mult în deplasare.

Așadar, iată ce zice Ion Dumitrel despre alegeri, lista PNL, planurile partidului, ce se va întîmpla cu organizația județeană și mai ales Primăria Alba Iulia după plecarea lui Mircea Hava.

Alex. Cristorian: Prezența lui Rareș Bogdan pe listă e un plus sau un minus?

Ion Dumitrel: Eu cred că e un plus. Dacă va avea același comportament, în cadrul partidului, pe care l-a avut public, va fi un plus. Și spun asta pentru că și eu sînt o persoană critică. Nu neapărat public, pentru că în poziția în care sînt eu trebuie să fac, nu să critic, însă în cadrul partidului, în cadrul discuțiilor interne sînt o persoană foarte critică. Iar aici, la nivelul organizației Alba, avem de multe ori poziții critice unii față de ceilalți. Cred că sinteza și analiza pe care un ziarist o poate face cu privire la temele, proiectele și comportamentul partidului poate să ajute foarte mult. Eu îm doresc ca el să fie, în cadrul partidului, așa cum a fost în spațiul public față de greșelile tuturor.

 

Alex Cristorian: Au existat voci care au semnalat că lista este formată în mare parte din oameni proveniți din fostul PD. Iar acest aspect l-am sesizat și eu. Apoi, mai departe de asta, ceea ce pe mine mă surprinde puțin, e prezența unei singure femei în primii zece, doisprezece candidați. Cum comentați aspectele astea?

Ion Dumitrel: Vă spun foarte sincer, în cadrul unui partid – în speță PNL – eu văd rostul a două organizații, anume organizația în sine și organizația de tineret. Indiferet că ești tînăr, bătrîn, bărbat sau femeie, cred că cel mai cinstit și corect e să intri în competiție pe baza valorii, în baza calităților pe care le ai. Într-adevăr, partidele au organizații interne de toate felurile, însă în final, că ești bărbat sau femeie, în urma unei competiții interne trebuie să rezulte cel mai bun candidat pentru alegeri ori administrarea treburilor publice. Dacă egalitatea de șanse înseamnă altceva, în sensul unei discriminări pozitive pentru femei, într-adevăr o singură femeie în primii zece candidați este insuficient. Nu știu cum aș fi făcut eu, dacă aș fi făcut lista, însă vă spun sincer cum văd eu lucurile: candidații trebuie să fie, atît femei cît și bărbați, aceia care sînt cei mai bine pregătiți în domeniul respectiv. Cu alte cuvinte, trebuie să fie un concurs între competențe și nu unul bazat pe apartenența la organizația de femei, tineri sau orice altă organizație internă a unui partid.

Alex Cristorian: Ce șanse are PNL să cîștige alegerile europarlamentare?

Ion Dumitrel: Eu fac parte dintr-un partid, și mă refer aici la organizația din Alba, care întotdeauna și-a propus să cîștige. În Alba nu doar că ne propunem să cîștigăm, dar categoric vom cîștiga. La nivel național sînt convins că același lucru și-au propus și colegii mei. Depinde de fiecare organizație județeană și locală în parte, de modul în care se implică și modul în care, în discuțiile cu oamenii, sînt foarte sinceri. Indiferent că e vorba de electorat din zona rurală, din orașele mici sau din marile orașe. Cel mai important lucru pentru un politician este să fie foarte sincer și cinstit, să spună ce poate și ce nu poate. Asta este esențial. Eu le-am spus mereu colegilor mei: mergeți și vorbiți despre voi și despre proiectele voastre și nu mințiți. Pentru că, indiferent cît de mult credeți voi că oamenii nu înțeleg sau că-i puteți duce cu zăhărelul, nu merge. Eu am experiența asta și oamenii te citesc atunci cînd ești cinstit. Întotdeauna am fost sincer și asta mi-a adus multe voturi.

Alex Cristorian: Oficial, PNL se află în opoziție față de PSD. Pe de altă parte, există și USR, care vine pe același culoar, pe aceeași zonă de electorat. Care e, în acest context, competiția reală pentru PNL?

Ion Dumitrel: Noi sîntem întotdeauna în competiție cu  toți. În lupta politică, la fel ca într-o competiție sportivă, mergi să cîștigi, nu să faci blat. Poate că unii, în alte părți, fac blauri. Noi însă, întotdeauna – și mă refer aici la organizația din Alba – am mers de fiecare dată la cîștig. Orice alt partid aflat în competiție, în județul Alba, e pentru noi un adversar iar noi vrem să-i învingem puternic pe toți, indiferent cum se numesc sau că la un momentdat ar putea să ne fie parteneri de guvernare ori în cadrul unei administrații locale.

 

Alex Cristorian: Mircea Hava pe poziția a doua, o poziție eligibilă. Și prin urmare va pleca europarlamentar. În ce măsură e el un cîștig pentru listă și în ce măsură o pierdere pentru PNL Alba?

Ion Dumitrel: Este un mare cîștig pentru PNL. Mircea e o mare personalitate a administrației românești, și nu vorbesc aici doar de partid. Dacă e analizăm analizăm rezultatele și activitatea primarului Mircea Hava, el a mers mereu pe ideea că trebuie să faci ceva pentru oameni. Și pe ideea că oamenii trebuie să trăiască mai bine, indiferent că vorbim de Alba Iulia, orașul pe care-l administrează, fie că vorbim de Constanța, Suceava sau alte locuri.

Desigur că, pentru Alba Iulia, eu sînt unul dintre cei care și-ar fi dorit ca Mircea să rămînă în continuare în echipă, aici. Însă cred că este nevoie la nivel european, la nivelul instituției în care va activa, de experiența lui, de un om care poate să le spună realitățile românești, pe domeniul în care a lucrat. Asta în comparație cu realitățile care, de multe ori, sînt percepute altfel la Bruxelles, în unele, să le zicem laboratoare, și care nu au de-a face cu administrațiile reale din multe locuri din Europa. Cred că Mircea poate să ajute mult România. Așa cum îl știu eu, el se va bate acolo pentru România.

 

Alex Cristorian: Mai departe de administrația orașului, prin plecarea lui va rămâne un vid și la nivel politic în PNL Alba și PNL Alba Iulia. E greu să conduci o organizație în mod activ, permanent, fiind la Bruxelles. Există resurse pentru a umple acest loc liber, acest vid lăsat în urmă?

Ion Dumitrel: Mircea este președintele nostru. Al unora de peste 20 de anii – în cazul meu din 1996, de cînd am intrat în politică – al altora mai recent. De către toată lumea din PNL, indiferent de formula în care am activat, că am trecut prin mai multe formule și fuziuni, Mircea a fost recunoscut ca un adevărat lider. Mircea este președintele PNL Alba și așa va rămâne în continuare. Noi, ceilalți, și mă refer inclusiv la mine, am lucrat sub coordonarea lui, împreună cu el, și fiecare și-a făcut datoria și ne-am respectat unii pe alții. Cred că prezența lui la Bruxelles, în condițiile posibilităților de comunicare pe care le avem azi, nu poate să influențeze negativ viața politică internă a PNL Alba.

 

Alex Cristorian: Dacă la nivel de activitate internă a PNL, să zicem, își va putea continua activitatea, la nivelul Primăriei Alba Iulia se crează totuși un vid. Și, în primă fază, la nivel de consiliu local va trebuie să se aleagă între unul dintre cei doi viceprimari, ambii PNL. Și aici vă întreb, cum se va lua această decizie, cum se va face această susținere politică? Se va merge pe sondaje de opinie, se va stabili o strategie pe termen lung sau se va merge pur și simplu pe o directivă, în sensul de ce sau pe cine dorește Mircea Hava?

Ion Dumitrel: Aici sînt două etape. O dată că cineva va trebui să fie, pentru un an, primarul municipiului, viceprimar cu atribuții de primar. Și, așa cum s-a stabilit la momentul candidaturii, Biroul Permanent Județean – și asta e procedura – și-a dat acordul pe candidatură, chiar și pe a lui Mircea Hava. Același lucru va fi și acum, probabil, iar Biroul Județean își va da acordul pentru unul dintre cei doi viceprimari.

 

Alex Cristorian: Nu ar trebui să fie o decizie la nivel de birou muncipal, fiind vorba de o problemă locală, ce ține strict de Alba Iulia?

Ion Dumitrel: În ceea ce privește funcția de primar la Alba Iulia, ca municipiu reședință de județ, și funcția de președinte de Consiliu Județean, aceasta este procedura și cred că va continua la fel. În ce privește anul viitor, și asta e o tradiție la noi, am stabilit candidații prin sondaj. Pe toți. Acest mod de a lucra ne-a ajutat să ajugem la situația fericită în care, din 78 de primari cîți există în județul Alba, undeva în jur de 50-60 să provină din PNL. Chiar și acolo unde nu am cîștigat, reprezentantul nostru a avut un comportament onorabil și a adus voturi importante pentru partid. Așa vom face și acum, candidatul de primar va fi stabilit prin sondaj, făcut la nivelul municipiului Alba Iulia.

 

Alex Cristorian: Revenind însă la situația actuală, cu cei doi viceprimari. Unul din meritele lui Mircea Hava a fost acela că a reușit, în ciuda disensiunilor dintre fostul PNL și PDL, să creeze totuși o unitate la nivel de partid și o structură funcțională. Asta în comparație cu ce s-a întîmplat în alte județe privind procesul de fuziune dintre cele două partide. Cei doi viceprimari provind din PNL și PDL. În cazul care aceștia se vor poziționa, pentru postul de primar interimar, pe poziții ireconciliabile, cum va împăca Biroul Județean, sau dumneavoatră – Mircea Hava fiind plecat la Bruxelles – această situație? Cum veți rezolva, politic, această problemă, pentru a evita o ruptură?

Ion Dumitrel: Eu sînt convins că cei doi viceprimari, așa cum au colaborat vor colabora în continuare bine, indiferent care dintre ei va fi primarul interimar. Mircea Hava – și asta nu înseamnă să aruncăm responsabilitatea doar în spatele lui – va avea un cuvînt de spus, iar cuvîntul lui va trebui să conteze foarte multe, pentru că el știe foarte bine cine poate și cine trebuie să ajute pe celălalt să ducă mai departe, pînă la alegerile viitoare, administrația din Alba Iulia. Cu atît mai mult cu cît rezultatele Primăriei Alba Iulia sînt foarte bune și chiar exemple la nivel național. Eu cred că dintre cei doi se va găsi soluția cea mai bună și se va merge mai departe în echipă.

 

Alex Cristorian: În ultimă instanță decizia pentru interimat va aparține Biroului Județean iar organizația municipală nu va avea nici un cuvînt de spus?

Ion Dumitrel: Nicidecum. Evident că toți vor fi parte a procesului. Chiar și la alegeri, biroul județean doar aprobă propunerile venite de la organizația municipală.

 

Alex Cristorian: Deci, pînă la urmă, propunerea o va face organizația municipală, iar Biroul Județean doar o va valida sau nu?

Ion Dumitrel: Da. Aceasta este procedura și pe ea cred că va trebui să mergem și în continuare, pentru că așa e corect.

 

Alex Cristorian: Vă întrebam pentru a înțelege cît de democratic sau autoritar e sistemul în stabilirea candidatului care va ajunge să ocupe funcția de primar interimar la Alba Iulia, un post important în perspectiva alegerilor din 2020.

Ion Dumitrel: Răspunsul meu e următorul. A avut cineva vreo îndoială că Mircea Hava să nu fie candidatul la primărie în 2016?

 

Alex Cristorian: E posibil ca Mircea Hava să se întoarcă, din postul de europarlamentar, și să candideze în 2020 pentru Primăria Alba Iulia?

Ion Dumitrel: Mircea Hava va merge europarlamentar. Mă refeream la faptul că, în general, într-o organizație, fiecare își cunoaște potențialul. Iar colegii știu cine poate să fie cel mai bun candidat. Vă spun că și în ce mă privește, în mai multe rînduri colegilor li s-a părut natural să fiu eu și nimeni nu a tras sfori, ca să zic așa, pentru a impune pe altcineva.

 

Alex Cristorian: Evident că, în situația în care Mircea Hava ar fi rămas în Alba Iulia, dacă și-ar fi dorit un nou mandat, sondajul respectiv ar fi fost probabil mai mult o formalitate, chiar dacă – de dragul regulilor – l-ați fi făcut. Însă în condițiile în care el nu va mai candida în 2020 – deși nu îi interzice nici o lege să candideze chiar dacă ajunge europarlamentar – cineva din interiorul partidului va trebui să-și asume rolul.

Ion Dumitrel: Eu mă refeream în principal la vara aceasta, după ce Mircea va pleca europarlamentar. Și la faptul că dintre cei doi, ei își vor da seama care dintre ei e cel mai potrivit să ducă mai departe poziția de interimat.

 

Alex Cristorian: În sensul unei strategii pe termen lung?

Ion Dumitrel: Eu vorbesc acum de a continua pînă la momentul unui primar ales oficial, de către populație. E ușor să spui că poate fi oricine. Nu e ușor. Trebuie să știi de unde să apuci lucrurile. Amîndoi au lucrat și sînt în administrație. Dar nu asta e problema cea mare. Problema importantă pentru noi este pregătirea pentru 2020.

 

Alex Cristorian: Tocmai de aceea întrebam de modalitatea de a alege dintre cei doi viceprimari, în sensul în care va conta doar o prietenie, simpatie sau antipatie la nivel de conducere de partid, sau va fi luată în calcul și o strategie pe termen lung, pentru a-l transforma pe cel care va ocupa funcția de interimar într-un candidat care să ducă ștacheta mai departe și în 2020?

Ion Dumitre: Ar fi păcat să se aleagă pe prietenie. În momentul în care alegi pe prietenie nu e ok, și nu am făcut asta în PNL și nici în fostul PDL niciodată astfel de lucruri. Stabilirea de candidați pe prietenie, amiciție sau nu știu ce e o greșeală. Important e cine poate să ducă o campanie și cine poate să cîștige. Și așa se va face. Dacă facem altfel – și e valabil pentru orice partid – dacă faci altfel pierzi. Și avem în țară exemple, chiar și la PNL, unde și-au împărțit funcțiile așa, să fie și de la ăia și de la ăia, și unde s-a pierdut.

 

Alex Cristorian: Păi, în acest context, în cîteva partide din Alba Iulia se fac niște calcule, sînt oameni care desenează candidaturi, gîndind că – în sfîrșit – există o șansă reală de a prelua Primăria Alba Iulia.

Ion Dumitrel: Nu ai nici o șansă, sincer vă spun. Nu au nici o șansă să aibă primar la Alba Iulia. Noi sîntem o echipă și nu vă spun lucrul ăsta pentru că sînt eu în partidul ăsta. Noi avem o tradiție în administrație iar oamenii știu. Oamenii din județul Alba și din Alba Iulia ne știu și știu ce am făcut. Iar cei care spun despre noi altfel de cum sîntem, nu sînt crezuți de oameni. Nu mai poți minți oamenii. Cel mai ușor e să vorbești, cel mai greu e să faci. Eu sînt convins că și din 2020 Alba Iulia va fi administrată tot de către un om din PNL. Sînt foarte multe lucruri pe care trebuie să le continuăm.

 

Alex Cristorian: Veți face sondaje pentru alegeri. Dacă între Ion Dumitrel și al doilea cel mai bine clasat liberal pentru funcția de Primar va exista o altă persoană care ar putea cîștiga, din afara PNL, își va asuma Ion Dumitrel candidatura?

Ion Dumitrel: Va candida acel membru al PNL care va cîștiga și majoritatea în Consiliul Local. Cînd mergem la alegeri – și vin cu argumente și experiența vechilor alegeri – mergem cu candidatul care poate aduce și o majoritate. De aici am pornit mereu, de la un candidat și o echipă care vor cîștiga o majoritate.

 

Alex Cristorian: Să reforumelz. Dacă Ion Dumitrel va fi singurul membru PNL care, conform sondajelor, poate să cîștige Primăria și majoritatea în consiliul local, veți candida?

Ion Dumitrel: Vă răspund în felul următor. Există în PNL și alte persoane, care nu se numesc Ion Dumitrel, și care în 2020 vor avea la fel de multă susținere în Alba Iulia cum am eu și cum am avut de-a lungul timpului.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile

[…] asta în ciuda faptului că, în urmă cu niște luni, zicea într-un interviu că nu se pune problema de nepotisme, de relații personale, că statut, că organizația municipală decide și că ei, cei de la […]