Curtea Constituțională: Legea care mărește pensiile cu 40 la sută este neconstituțională

Curtea Constituțională: Legea care mărește pensiile cu 40 la sută este neconstituțională

Curtea Constituțională a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de guvernul Orban în ceea ce privește legea care ar fi mărit pensiile cu 40%.

Anterior, premierul Florin Cîțu, și ministrul Muncii, Raluca Turcan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au raportat la o presupusă decizie CCR de respingere a sesizării de neconstituționalitate.

Prin decizia CCR, Parlamentul a devenit instituția care va decide numărul de procente cu care va crește punctul de pensie.

În Comunicatul Curții Constituționale se precizează:

În ziua de 13 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele decizii de admitere:

A). Cu unanimitate de voturi,
1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale;

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a reţinut, în esenţă, următoarele: – art.I pct.8 din legea criticată abrogă art.42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care prevede o valoare a punctului de pensie de 1442 lei], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, în forma sa iniţială [care prevedea o valoare a punctului de pensie de 1775 lei].

Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-ar fi creat un vid legislativ în privinţa valorii punctului de pensie. Abrogarea pură şi simplă a art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea valorii punctului de pensie prin modificarea corespunzătoare a art.86 alin.(2) lit.b) din Legea nr.127/2019, ar fi generat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative chiar a valorii punctului de pensie, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.47 alin.(2) din Constituţie.

Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, valoarea punctului de pensie stabilită prin art.42 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile