Am făcut eu cumva și ieri dupămasă am ajuns la Casa de Cultură a Studenților, unde urma să aibă loc Cupa Școlilor la Street Dance, faza pe județul Alba.
Mi-am luat un bilet cu 5 lei, m-am debarasat de orice pretenție și așteptare, după care am intrat în sală. O sală aproape plină cu părinți veniți cu kinderii de 10 ani, cu puștoaice de liceu și băieți “dă cartier”, gen, cu țoale largi, păr împletit și alea alea. Nene, zici că făcusem o mică excursie în timp și mă întorsesem prin ’94 – ’96, cînd împreună cu gașca de golani, de prin 280 ori țigănime 90210, altceva nu făceam decît rap, Tupac, West Coast, NWA, Naughty by Nature, LL Cool J, Snoop, Dre, Eazy, etc… Mă rog, asta după anii ’92 – ’93, cînd eram cu Vanilla Ice și Mc Hammer. Hehe.

Bun, cum ziceam, am ajuns eu acolo, în sala aia aproape plină și, înainte să înceapă orice, am remarcat muzica super bună. Adică, să ne înțelegem, bună pe gustul meu, un gust tocit sub zecile de sindrofii cu populară la care am luat parte în ultima vreme, și adus din cînd în cînd la liman de un alde Liviu Cernat cu a lui vioară.

Am stat vreo zece minute și am ascultat, timp în care făceam pariuri cu mine că Biblioteca Județeană ori Centrul Cultural “Augustin Bena” nu-s parteneri. Și nu erau. Că, deh, hip-hop?! Ce-i aia nene? Dacă nu e ceva de la țară, de pe timpuri, ceva cu muzică se sfîrnit știuleții de porum, nu-i nene cultură. Asta în mintea autorităților publice, care de ani de zile o scaldă cu populara și tradițiile și folclorul și plm.

Dar, să revenim. Un tip mai plinuț (solid?!) avea rolul de amfitrion. Tipul e, din ce am înțeles eu acolo, parte a unui grup din Cluj Napoca și face un fel de pozie pe fond muzical. A zis omul și o poezie, nu m-a impresionat, dar nu mă știu eu cu astea. Altfel, după partea cu poezia omul s-a descurcat chiar bine.

Doi băieți și o fată, care au fost și juriul concursului, au deschis evenimentul cu o sesiune de dans, după care niște băieți din Alba Iulia, trupă de breakdance, au dansat și-au sărit și s-au învîrtit în cap și de toate.

Concursul, organizat de Wish Dance Steps, a fost structurat așa: trupe de dans de școala generală – au participat trei trupe; trupe de dans de la liceu – au participat două trupe; dans individual, pentru puștii de generală. Cîștigătorii urmează să meargă la Bistrția, la faza națională (sau zonală?!).

Rezultatele – le-am găsit pe net, că acolo nu mi-am luat notițe și nimic – sînt așa:

– trupe – școala generală –
1. Black & White – Școala Generală Mihai Eminescu
2. High5 – Colegiul Tehnic Alexandru Domșa
3. 3 Sters – Liceul Teologic Sfîntul Iosif

– trupe – liceu –
1. Mad Generation – Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan
2. Black Bullets – Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan

– 1 vs 1 – școala generală
1. Grozav Gabriela
2. Grozav Alexandra
3. Florea Andra

Bun, acum că am pus și datele astea tehnice, merită zis că luma s-a distrat acolo. Că toți puștii ăia, în special cei mici, se bucurau de parcă era serbarea de la ziua lor de naștere. Desigur, nu a fost cine știe ce mega dansuri, dar nici nu era cazul. Pînă la urmă sînt, totuși, niște puști de școală generală și liceu. Și, în ciuda numelor – pe toți îi cheamă pe nume, plus AKA nuștiucum – ori de ținutele hip – hop, e bine că fac ce fac. E bine că dansează, căci dansul ăsta aduce mai mult a sport. N-are, desigur, delicatețea unui balet ori senzualitatea unui dans de societate, dar e o formă de a face sport și de a te distra. Pînă la urmă toți am avut, cred, piticii noștri cînd eram mici. Sau, mă rog, eu i-am avut. Și tocmai pentru că i-am avut, m-am distrat la concursul ăsta de dans, uitîndu-mă la puști, aproape la fel cum mă distram atunci cînd eram eu în generală ori liceu. Mă rog, cînd eram în generală sau liceu și eram treaz și nu chiuleam.

N-am reușit să filmez decît niște pasaje, cu telefonul mei aifon 5 (de cinci ani), pe care le-am lipit în clipul de mai sus, dar credeți-mă pe cuvînd că a fost haios. Și, cum ziceam, în special cei mici s-au distrat de numai. Bașca, la concursul 1 vs 1, totul era așa, un fel de “battle” precum în 8Miles, numai că pe parte de dans. Și nene, am rîs și am zîmbit, în timp ce niște puștiulică de 10 – 11 ani se rupeau în scheme pe scenă. Mega haios.

Pe lîngă cei din trupa de break-dance din Alba Iulia, o gașcă de tipi care au sărit și s-au învîrit și au făcut j-de scheme acrobatice, ar mai merita menționat și momentul muzical de la final, cînd niște băieți de la Transilvania Music Production (dacă bine țin minte), au cîntat ceva hip-hop. Or ceva de genul.

Și poate cel mai mișto moment – pentru mine, cu toate că nu cred că a fost pe gustul puștimii – a fost bucata de dans modern, interpretată de Cristi Tudor Popa (aka breakeru’ :))).
Cristi, care e student în anul 2 la coregrafie, dansează și break-dance – e parte din trupa de care ziceam mai sus – și face fel și fel de mișcări din-astea de învîrtitelea și săritelea și sucitelea, însă rolul de dansator serios îl prinde mult mai bine. Adică, n-aș vrea să zic că un tip de dans e mai valoros decît altul, însă în ce-l privește pe Cristi se vede clar o evoluție, de la dansatul pe stradă, făcut pe post de sport și pasiune, la dansul profesionist, învățat la facultate la Târgu-Mureș.

Dar, cum ziceam, una peste alta a fost un eveniment drăguț, unul care timp de două ore m-a făcut să zîmbesc și să-mi amintesc fel și fel de năzbîtii pe care le făceam și eu prin școala generală ori liceu. Numai că, pe vremea cînd eu eram la generală nu existau concursuri de street-dance. Că de-ar fi fost, cine știe dacă la ora asta mai scriam :)))) Pe cuvînt. Uite :))) Ice Ice Baby !!! :)))

P.S. Cînd o să găsesc înregistrarea – căci întreg evenimentul a fost transmis live pe pagina organizatorilor – voi pune un link aici.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare