Alba Iulia a devenit, de niște ani buni, un veritabil El-Dorado al imobiliarelor. Oricine construiește ce vrea, unde vrea și cînd vrea, în funcție de cît e de conectat la Stăpînire. Se dau avize, se întocmesc acte, se dau derogări, se face să fie bine. Mai ales dacă se plătește bine.

Uneori, însă, tupeul depășește pînă și norma aparent fără de sfîrșit a complicităților dintre dezvoltatori și administrație. Să vă povestim.

Undeva la intrare pe strada Brândușei, pe drumul ce duce spre Pâclișa, în imediata vecinătate a vreo trei instituții publice, se construiește un ditamai blocul. După cum se vede în imaginile de mai jos.

Ei bine, blocul ăsta se construiește – și e deja pe la etajul doi – fără absolut niciun aviz. Fără o autorizație de construcție. Nada! Zero.

Construcția aparține unui afacerist care, așa cum puteți ghici, nu lipsit de conexiuni prin Primărie, Fane Puican pe numele său. Omul mai deține și Pensiunea/Hotelul Select din Alba Iulia, de la intrare din Oarda.

Ei bine, după ce omul construiește de zor la noul bloc, fără autorizație de construcție, fără vreun act ori ceva, și fără ca nimeni să-l întrebe de sănătate, într-un final află și oamenii din Primărie.

Inițial, se consideră că e un caz cam penal – lipsă autorizație, lipsă descărcare arheologică, lipsă orice – așa că dosarul, întocmit de Poliția Locală ajunge la Poliția Reală. Unde stă o vreme. Pentru ca, mai apoi, ce să vezi surpriză, se întoarce la Poliția Locală cu răspunsul că, stați așa, există descărcare arheologică, e totul ok, nu vă panicați. Bun, dar nu există autorizație de construcție, nada, zero!

Aparent, între momentul în care Poliția Locală a trimis dosarul la Poliția Reală, și returul dosarului de la Primărie, actele de la Direcția de Cultură, instituția păstorită de pe vremea lui Burebista de către domnul Drîmbărean își fac apariția. (Despre aventurile lui Drîmbărean o să mai povestim noi aici, căci în activitatea lui e de săpat, nu glumă, nu ca la o simplă descărcare arheologică a unui templu roman).

Așadar, cu răspunsul ăsta de la Poliția Reală, băieții de la Poliția Locală nu prea au ce face și doar îl amendează pe proprietar. Că e contravenție. Cu ce sumă? Păi îl amendează mama lui de drastic, cu suma de 10.000 de lei. Pe bune. Sigur, suma asta de 10.000 de lei – o sumă imensă, ce să mai – e fix de 4 ori mai mică decît amenda primită de amărîtul acela din Oarda de Sus, care după ce l-a vorbit de rău pe Voicu Paul într-o emisiune a fost taxat cu 40.000 de lei pentru că nu avea autorizație de construcție pentru un gard. Deci, lipsă autorizație la un gard, la Oarda de Sus, pe coclauri, la dracu în praznic – 40.000 de lei. Lipsă de autorizație pentru construcția unui ditai blocul, la 2 minute de buricul tîrgului – 10.000 de lei. Bucuria de a observa cum lucrează Primăria – de neprețuit.

Și-acum, poate că o să vă întrebați ce se va întîmpla mai departe cu blocul ăla? Păi, vă zicem de pe acum: nimic!

Să nu-și închipuie cineva că acea clădire, construită ilegal, fără autorizație adică, va fi dărîmată. Hă hă. Nu, domnilor, nicidecum. În fapt, cazul ăsta nu-i nici primul și nici ultimul, în care cineva construiește ilegal și e pedepsit, la sînge, cu o amendă. E, în fapt, un mod de operare în Alba Iulia, în administrația Hava & Voicu. Așa e modelul. Construiești ilegal, iei o amendă, după care te cheamă Primăria să te ajute să intri în legalitate. Așa, ca să fie bine, să nu fie rău.

Dacă în schimbi parchezi ilegal, vin și-ți ridică mașina. Acolo nu te cheamă nimeni la Primărie, ca să te ajute să intri în parcare legală.

Eh, nu-i așa că e frumos să faci imobiliare la Alba Iulia?

P.S. Problema de acolo, de pe strada Brândușei, e cumva puțin mai complicată. La mijloc mai e și puțină problemă de E-On, nemții cu gazul, care-s însă conduși aici de niște români cu apucături de români, și care au o conductă dezafectată în zonă, plus una nouă, pentru care se pare că nu există încă recepție dar care funcționează, deși în acte apare că merge gazul pe aia dezafectată. Și apoi mai e și povestea cu refacerea străzii, care ar trebui refăcută complet dar nu pare să se facă așa cum trebuie – e un proiect PNDL, și știm cu toții cum se asfaltează prin PNDL, bașca mai e și Elis Pavaje la mijloc, care a luat contractul – și mai e și investiția celor de la Apă CTTA, care fac lucrările de canalizare – contract luat de Hidroconstrucția SA, dar care e dat, se pare, în subantrepriză celor de la Elis și unde iar sînt ceva probleme. Dar o să mai vorbim noi despre astea. Pînă atunci, să ne bucurăm că în Alba Iulia se construiește. Chiar și fără autorizații de construcție, că doar ce contează. Vorba aia, măcar se face ceva. Hă hă.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Paul
Paul
15 august 2019 8:15

De imobilul care se ridică lângă Inspectoratul de Stat în Construcții, pe bulevardul Ferdinand cu regim de P+5, ce zici?

trackback

[…] Blocuri construite fără autorizație. Blocuri construite printre stîlpi de înaltă tensiune. Case și vile construite pe dealuri retrocedate și șmenuite de noua nomenclatură. Blocuri construite lîngă monumente istorice. Blocuri construite în interiorul Cetății istorice. Zone în care se investesc bani publici din rațiuni ce țin de gașcă, pile, relații și apartenența la clan. […]