În urmă cu vreo zece ani, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cunoscută publicului larg drept Universitatea 1 Aprilie 1918, a făcut o frumoasă, necesară și mai ales inteligentă investiție de 1,5 milioane de euro într-un program de e-learning.

RAEL – Rețea Academică de E Learning se chema chestia și a constat în achiziția de hardware și software cu care studenții să învețe mai modern, mai ușor și mai bine. Desigur, proiectul ăsta – achiziția a fost făcută de la Siemens, se pare – nu e unul singular, mai existînd universități de renume mondial, precum Universitatea din Petroșani – care l-au implementat.

Acum, desigur că nu e nimic rău ca o Universitate să investească în așa ceva, mai ales că aici, la Alba Iulia, la 1 Aprilie, există și un centru/o secție de informatică. Acum, că nu fac ei cercetări și simulări de zboruri spațiale, desigur, dar e totuși o parte a Universității care formează niște tineri în meserii care se chiar caută.

Și probabil tocmai din cauză că au astfel de tineri, care se pricep cu calculatorul, s-a ajuns la minunata situație în care tot proiectul ăsta să fie complet inutil. De ce? Păi, în primă fază pentru că partea de hardware a cam dat niște rateuri imediat după ce a fost instalată. Dar asta s-a reparat. Mai apoi însă, și probabil cel mai important, e că partea de software a fost cam nasoală și greu de folosit. În plus, exista pe piață ceva similar, mai simplu de folosit și, ce să vezi, absolut MOCA. Așa că, normal și firesc, toată lumea a folosit acele aplicații open-source, în regim moca, în timp ce aplicația care a costat un purcoi de bani a rămas să adune praf.

În urmă cu cîțiva ani, de la onor Minister – care a dat banii pentru proiect – au venit niște controale. Iar în urma controalelor s-a ajuns la concluzia, absolut firească, cum că toată achiziția aia, toată investiția în platforma de e-learning putea fi evitată și că nimeni n-a folosit sistemul lui pește prăjit de 1,5 milioane, în condițiile în care exista unul și mai bun, ba chiar moca. Și s-a stabilit că Universitatea 1 Aprilie, ăsta, Universitatea 1 Decembrie 1918 trebuie să returneze cei 1,5 milioane de euro cheltuiți anapoda.

Cînd a venit de la minister decizia, Daniel Breaz – care la momentul implementării proiectului fusese plecat prin țări străine – a cerut un audit intern. Cumva normal, căci ar fi trebuit, și de dragul curiozității măcar, să se afle cine a fost eminența cenușie a acestui proiect, cine a decis minunata achiziție de soft inultil. Treaba a rămas însă în coadă de pește.

După ce s-au și judecat o vreme, universitatea cu ministerul, pe tema deciziei de returnare a banilor, s-a ajuns acum în situația în care Universitatea din Alba Iulia să trebuiască să scoată din buzunare 1,5 milioane de euro.

Și situația e destul de nasoală căci, deși suma asta nu bagă școala în faliment, dacă ar fi să-i dea acum înapoi, s-ar ajunge într-o reală problemă pînă și cu plata salariilor profesorilor. Ori, se știe, totul pînă aici, pînă la banii pentru profesori. Dacă cu banii pentru studenți, pentru cercetare, pentru dotări, pentru orice altceva te mai joci, cu banii de salarii pentru profi nu merge, că iese cu scîntei.

Așa că onor Daniel Breaz, care e încă rector suspendat din funcție, și care va vrea să se întoarcă după ministeriat la Universitatea pe care a condus-o aproape două mandate din funcția de rector, e în situația în care trebuie să rezolve problema asta. Să facă el cumva, să discute cu Abramburica, cu care de altfel e amic, și să se găsească o soluție ca banii ăia să fie plătiți altcînvda, ori în rate mici și la distanțe mari sau, cel mai bine, să nu mai fie plătiți deloc.

O situație deloc plăcută pentru Daniel Breaz, care e în chemat să rezolve o problemă care nici măcar nu s-a întîmplat sub mandatul său ori sub supravegherea lui directă. Dar pe care e obligat să o rezolve, căci una e să te faci de căcat pentru că nu știi să vorbești corect limba română – de engleză nu mai zicem -, și alta să fii incapabil ca, din funcția de ministru, să rezolvi problemele financiare alor tăi.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare