Cu pași mărunți, dar siguri, administrația Pleșa duce primăria spre insolvență și faliment

Partea proastă e că nu sunt bani. Partea bună e că, dacă nu sunt, onorabilul domn Pleșa ia cu împrumut și, vorba aia, nu se roagă de nimeni. Că doar nu-i ca și când o să plătească el, din bani de-acasă ori de la partid, găurile pe care le va fi lăsat în buget. Până la urmă chiar și în cazul șefului de la Locală, Daniel Ilcu, pe care l-au dat afară știind că omul va câștiga în instanță și se va întoarce în post, nu-s Pleșa & Co responsabili de nimic. Omul va fi plătit din urmă, pentru lunile de când a fost dat afară, tot de către cetățeni, nu de cei care i-au desfăcut ilegal contractul de muncă.

Revenind însă la bani, treaba e cam clară, Primăria se pregătește să acceseze niște împrumuturi rambursabile. Iar cum regula spune că trebuie să strici bani ca să poți lua bani cu împrumut pe care să-i strici, au semnat un contract de „servicii de asistenta tehnica pentru contractarea unei finantari rambursabila”, în data de 5 mai.

Atribuție directă, desigur, în sumă de 135.000 lei, plus TVA, plătibili către VMB Partners SA din București, firmă controlată de Marius Bostan, un bun încasator de la stat, cu ștate vechi și prin județul Alba. De altfel, firma lui Bostan nu e la prima relație contractuală cu Primăria Alba Iulia, el fiind coordonatorul programului Repatriot, în cadrul căruia s-au tocat niște bani și s-au organizat sindrofii și pe la Alba Iulia, fiind o preferată a peneliștilor încă de pe vremea când Pleșa era în PNL, viceprimar. Bașca, firma lui Bostan a mai avut contracte, pe lângă primăria Alba Iulia, și cu Primăria Sebeș ori Consiliul Județean Alba.

În plus, Bostan e bine legat și de băieții din USR, partid pe care Pleșa îl reprezintă acum, acesta ocupând funcția de ministru al Tehnologiei și Informației în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

Cu alte cuvinte, Primăria lui Pleșa dă bani unor băieți deștepți și bine conectați la fostul și actualul său partid, ca să le spună cum pot îndatora și mai mult orașul.

Nu e încă stabilită suma pe care Primăria o va lua cu împrumut, însă e clar că ea nu va fi mică, dar nici exagerat de mare, și asta doar pentru că există o limită a gradului de îndatorare. Să vă explicăm.

Cel mai probabil, administrația Pleșa va justifica acest împrumut prin nevoia de cofinanțare a proiectelor europene aflate în derulare. Unde, adevărat, costurile au crescut semnificativ față de momentul contractării acelor proiecte, astfel că Primăria trebuie să găsească bani pentru a acoperi acele diferențe, cel puțin până când Guvernul – căci se tot vorbește și propune – va decide să acorde fonduri de la Bugetul de Stat pentru a acoperi aceste diferențe.

Pe de altă parte, o astfel de justificare venită din partea lui Pleșa ar fi cel puțin una ipocrită, dacă nu chiar nesimțită de-a dreptul, în condițiile în care, în ciuda faptului că a promis în campanie că va asigura cheltuirea responsabilă a resurselor, se comportă cu bugetul local precum un valutist ce aruncă bani la lăutari.

De când a ajuns Pleșa primar, așa cum am mai scris noi aici, aparatul Primăriei, pe care promitea să-l reducă și eficientizeze, a tot crescut, în primărie ajungând o mică armată de prieteni, colegi de partid sau rude ale primarului, iar bugetul de salarii pe 2021 a crescut cu câteva milioane de lei față de 2020.

Primăria lui Pleșa aruncă sute de mii de lei anual pentru ca depunerile lui de coroane, deplasările și sindrofiile la care participă să fie intens promovate în media și spațiul public.

Primăria lui Pleșa plătește zeci de mii de lei anual pentru a întreține niște plante din sediu, de parcă avem Grădină Botanică, nu primărie.

Primăria lui Pleșa plătește câteva zeci de mii de lei anual pentru a întreține piscina din interiorul Primăriei, cu crapii koi cu tot.

Primăria lui Pleșa se pregătește să dea 50.000 de euro pentru a mobila și decora o încăpere din Primărie, bașca dintr-un spațiu închiriat, unde se vor oficia căsătoriile.

Primăria lui Pleșa aruncă cu sute de mii pe studii de fezabilitate pentru chestii care nu vor fi făcute sub nici o formă în următorii ani, pentru că e evident că nu sunt bani.

Primarul Pleșa are 6 (ȘASE) consilieri personali, plătiți cu mii de euro pe lună.

Iar astea sunt doar câteva exemple, care ne-au venit în minte, pe moment, că dacă am sta să le înșirăm aici pe toate n-am termina textul ăsta până la Crăciun.

Și, ca să înțelegeți și mai clar dezastrul financiar în care se află Primăria, în care a adus primarul Gabriel Pleșa Primăria, poftiți câteva date primite de la Primărie:

Gradul de îndatorare al Primăriei, prognozat pentru nivelul 2021, a fost de 7,22% din Buget. Practic, se poate spune că Pleșa a preluat o Primărie cu datorii de 7,22% din Buget.

Pentru anul 2022, gradul de îndatorare al Primăriei fusese prognozat la 10,14% din Buget. Adică, nu doar că nu se plătesc din datoriile existente, însă Pleșa produce noi datorii. În plus de asta, după discuțiile avute cu reprezentanți ai Primăriei, am aflat că această cifră nu va putea fi atinsă, gradul de îndatorare la finalul anului urmând să fie situat undeva în jurul a 12% din Buget, datorită faptului că a crescut ROBOR.

Nivelul maxim de îndatorare pe care-l poate avea, legal, o Primărie este de 30% din Buget. Adică, ratele pe care le plătește o primărie pentru împrumuturile contractate nu pot depăși, anual 30% din venituri.

La anul, datorită priceperii lui Pleșa în a administra orașul și bugetul, 12% din venituri vor merge către rate la bănci și creditori.

Cu alte cuvinte, în ritmul ăsta, dacă Pleșa apucă să-și termine mandatul, va lăsa în urmă o Primărie cu un nivel de îndatorare aproape de maximul permis de lege. E însă ok, că doar nu o să-l plătească el, cu bani de acasă. Au să plătească oamenii și agenții economici, însă o vor face cu bucurie, știind că Pleșa n-a ratat nici o depunere de coroane, nici o delegație în străinătate, nici o sindrofie și nici o ocazie de a se trage în poză cu steagul atârnându-i pe foale.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile