Cronica unei moșteniri anunțate. Mircea Hava – premiu pentru regie. Paul Voicu, premiu pentru cel mai secundar actor politic ajuns în rol principal

Puteam naibi să mai stau o zi la Gărâna, rupt de tot și toate, fără telefon și cu muzică bună. Dar nu, că mie mi-a trebuit să vin la ședința de Consiliu Local, asta iestraordinară, în care s-a ales noua stăpînire a orașului. Mă rog, în care s-a votat pohta ce-a pohtit Mircea pentru oraș. Adică ce-a pohtit el pentru el, căci omul crede despre sine că e unul și același lucru cu orașul.

Puteam, la fel de bine, să scriu fără să merg acolo, la ședință. Căci altfel, în mare, scrisesem deja, cu detalii și picanterii, cam tot ce se va fi fost petrecut acolo.

Am mai scris și despre cum lui Gabriel Pleșa i s-a pus bocancul de partid pe gît – un 44 cu șpiț, cum poartă europarlamentarii – și cum nu va fi candidat măcar. Cum li s-a cerut de la partid să iscălească, să jure pe roșu cum că-l vor vota pe Voicu Paul, personaj ales mai pe lîngă statutul de partid drept urmaș la primărit. Am scris și despre cum opoziția va face un joc de glezne. Precum și despre faptul că cel puțin doi oameni din „opoziție„ vor fi votat cu Voicu Paul. Practic, toată tărășenia asta a fost un film prost a cărui recenzie o scrisesem deja în texte precedente.

Au fost, însă, și cîteva momente pe care nu le puteam anticipa. Proiectele celor de la PSD – ALDE, scrise parcă de un cîrpaci de la secția propagandă. Și, desigur, discursul lui Paul Voicu, o bijuterie semantică pe care orice psiholog ar trebui să-l asculte și, prin el, să explice simptomul de ”cacă-fală”, de ”ivan ajuns pe divan”.

Așadar, să purcedem cu povestea ședinței în care regia stabilită de Mircea Hava la partid a fost respectată la milimetru și, în urma căreia, Voicu Paul a devenit cel mai secundar politician ales într-un rol principal.

E ora zece dimineața. Răcoare. Inițial am crezut că ședința se ține la sala din Primărie. Intru în clădire și, fix la intrare, îl văd pe Gabi Szabo (nu atleta, ci milițistul local, antrenat de partid să cîștige proba de fugă de răspundere), care se uită la mine de parcă mă soarbe din priviri. Sau mă mușcă de grumaz. Sau ceva, orice, căci parcă știe că voi fi scris despre el, despre aventurile lui, relația cu partidul și toate șmenurile din jurul poveștii al cărei personaj principal e. Mă grăbesc însă spre sala mare, cea din strada Bucovina, așa că privile polițistului local abia dacă mă julesc pe cot.

Trec prin piața agroalimentară, de unde un dolofan începe să urle, ăă, băăă! Stai așa! Stai așa, mă ziaristule, că pun eu mîna pe tine! De cînd te caut eu! Auoleo, e domnul ăla de la piețe, care tăia viței grei la viața lui și care, acum, pentru doar aproape 1.000 de euro pe lună taie chitanțe la piață. Și despre care am scris într-un text, și care mai apoi ne-a amenințat sublim, mai ales cu cuvinte meșeșugite într-o limbă ce doar aduce a română. Pfui, dar ce se îmtîmplă cu ziua de azi? Stai așa, ziaristule, că pun eu mîna pe tine! – își continuă urletele domnul jurist-tăietor de chitanțe. Mă grăbesc, zic eu, ne vedem pe net! – după care o șterg englezește de-mi iese fum din tocul papucilor.

Ajung la sala de ședință. Lume multă. Au venit de la PD tot alaiul de șefi, de zici că urmau să-l mărite pe Voicu Paul, nu să-l însărcineze cu atribuțiile lui Hava. Toți consilierii erau acolo, mai puțin Mircea Trifu. El a ales să nu ia parte la acest simulacru, la regia pusă la cale în studiourile PNL. Pe margine îi văd, înșirați, pe Mircea Hava, Ion Dumitrel, Ionuț Fulea (oau, au să-i și cînte la final, mă gîndeam eu) și pe Mitică Fulea. Plus o întreagă pleiadă de atîrnache, de pe la primărie și partid. Și încă niște oameni, cu o problemă – Gabi Szabo (nu atleta, ci polițianul local campion la fuga de răspundere) – carea aveau însă să plece acasă fix cum au venit.

Ședința a fost condusă de consilierul Sandu, profesor și fost șef la ISJ, ajuns între timp un ofticos cu apucături de mîrlănache, parcă mereu în stare de delirium tremes, fapt pe care mi l-a confirmat și spre finalul ședinței, cînd s-a apucat să se rățoiască la cetățenii veniți cu problema-n vîrf de băț. Băi, nu e ușor să ai un așa tupeu precum acest Sandu, să ajungi consilier local – post în care ești ales de oameni – și să perorezi la adresa lor precum un calic enervat că propriul angajator iți pune întrebări. Mă rog, se pare că atît mai poate omul azi.

Începe ședința. Se dau citire proiectelor de pe ordinea de zi, care e apoi aprobată. Primele două puncte sînt proiecte inițiate de PSD și ALDE, prin care se cere demiterea celor doi viceprimari, Voicu Paul și Gabriel Pleșa. E mai mult un joc de gleze, un fel de hai să ne facem că facem al celor 7 consilieri semnatari ai documentelor. Căci, la expunerea de motive, oamenii au ratat șansa de a face o radiografie a șmenurilor Primăriei. Au ratat ocazia de a face o dare de seamă cu privire la ce s-a făcut prost și ce nu s-a făcut deloc în ultimii ani. În schimb, au preferat să lase pe cineva de la departamentul cenzură al PCR, ajuns acum în PSD, și care probabil a scris documentul băgîndu-și singur lampa în ochi. Ridicol! Nici măcar atunci cînd au fost invitați să susțină cele două proiecte, băieții din PSD și ALDE n-au fructificat momentul, n-au fost în stare să se ridice în două copite și să le pună în cîrcă, celor din PNL, neajunsurile ultimilor ani.

sa inceapa circul…

Publicată de abnews.ro pe Luni, 15 iulie 2019

A urmat un mic circ, cu reprezentantul Prefecturii, care i-a acuzat pe organizatori că n-au amplasat o cabină de vot în sala de ședințe, astfel ca votul să fie secret. S-a ales varianta de a se vota într-o încăpere lipită de sala de ședințe, și unde fiecare consilier intra să voteze. Nu mi-e încă clar dacă în sala aceea erau singur ori dacă pe acolo mai mișunau niște angajați ai primăriei. Orișicum, s-a trecut la vot.

Pentru demiterea lui Voicu Paul – 7 voturi. Împotrivă 12 voturi. Un vot nul.

Pentru demiterea lui Gabriel Pleșa – 6 voturi. Împotrivă restul.

Curios lucru, pentru demiterea lui Pleșa n-au votat nici măcar cei 7 inițiatori ai proiectului. Pesemne că au fost convinși de discursul acestuia. Căci, așa cum ne-am obișnuit cu eternul visător Pleșa, omul s-a trezit din nou vorbind. A ratat iar o bună șansă de a tăcea și s-a apucat să ”demonteze„ acuzațiile din proiectul celor de la PSD și ALDE. Ceea ce, la cît de ridicole erau acuzațiile – de la crimă și pînă la hoție – a fost o prostie în sine. Astfel de acuzații nu meritau un răspuns, căci orice răspuns le-ar fi validat ca fiind măcar inspirate din realitate. Mă rog, omul a vrut pesemne să se audă vorbind.

După care, heloooo!, Gabriel Pleșa a mai ratat încă o șansă de a tăcea. Cînd s-a trecut la punctul următor, la alegerea unui viceprimar cu atribuții de primar – adică cine să conducă în locul lui Hava (poate în locul e mult spus, ar merge mai bine ”în numele lui Hava”), tot el s-a trezit vorbind și l-a propus pe Voicu Paul.

Băi, pe bune, precum un gîngă pe care partidul tocmai îl tăbăcise bine, de trebuia să stea cu gulerul de la tricou ridicat, să nu i se vadă urmele de bocanc depe gît, Pleșa și-a cerut cumva iertare de la Hava, Dumitrel & Co, pentru faptul că a îndrăznit să se viseze primar, și a l-a propus pe Voicu Paul drept interimar. Șliup-șliup, s-au auzit limbile, în timp ce fesele lui Voicu tremurau a bucurie și emoție. Asta e, atît s-a putut.

S-a trecut din nou la vot și, pam-pam, nu mai puțin de 14 voturi în favoarea lui Voicu Paul. Adică, cel puțin doi oameni de la opoziție – PSD, ALDE și PMP – l-au votat pe noul proxi al adevăratului șef. Deh, doar v-am zis noi în urmă cu ceva vreme că Hava își achiziționase deja vreo două voturi de la opoziție. Opoziția internă, recte Pleșa și cei cîțiva din colțul lui, au votat cum li s-a spus de la partid. Pentru că ce să și facă? Doar i-au pus să semneze că-l votează pe Voicu Paul. Și uite așa, nu doar că Voicu Paul a fost ales vice cu atribuții de primar, dar le-au și băgat măciuca în casă celor de la PSD și ALDE care, votul fiind secret, vor începe o minunată ceartă pe motiv de cine a trădat. Ehei, trebuie recunoscut, Hava & Dumitrel n-au fost niciodată proști. N-au fost nici super buni, însă au avut mereu grijă ca la PSD și ceilalți adversari politici să fie numai cozi de topor, în fața cărora pot cîștiga oricînd.

Și a urmat apoi discursul. Sfinte Sioie și Maică Eufrosina! Ce delir! Ce dezmăț semantic! Ce atitudine de puțoi ajuns în vîrtul lanțului trofic. Cîteva glume lipsite de umor, după care și-a scos ștromeleagul și s-a apucat să picure pe toți din sală, pe Pleșa, pe PSD și ALDE, pe Trifu – care nici măcar nu era acolo – reușind, în același timp, performanța de-ai face lui Hava atît de pe plac încît se vedea de la distanță cum îi vibrează șezutul. Băi, ce delir patologic! Aveți mai jos filmarea discursului. Pfuah!

Cel mai discurs din cite discursuri au fost rostite vreodata.Nicicind slugarnicia n-a fost atit de obraznica precum in glumele lipsite de umor ale unui om ce pare de multa vreme sa-si fi atins stadiul de incompetenta.

Publicată de abnews.ro pe Luni, 15 iulie 2019

A urmat apoi alegerea unui consilier cu atribuții de Paul Voicu. Pardon, cu atribuții de viceprimar. Cum era de așteptat, Raul Tudorascu, umbra lipsită de substanță a lui Paul Voicu a fost nominalizat.

S-a mai autopropus și doamna consilier PMP. Cred că a fost a treia oară cînd am auzit-o vorbind în mandatul ăsta.

Și Marius Popescu, consilier ALDE, la- propus pe colegul de partid, Bodgan Lazăr.

Și s-a votat. Și nu doar că a ieșit Raul Tudorascu, absolut previzibil, însă cei de la PSD nici măcar nu l-au votat pe candidatul ALDE. Ce coaliția lui pește prăjit!  Ăștia de la PSD și ALDE probabil că, nici dacă s-ar duce la curve împreună, nu ar fi în stare să cadă de acord asupra unei singure găuri în care să-și găsească bucuria. Ce triști!

Și uite așa s-a consumat un spectacol cu regie anunțată, un blat pus la cale în laboratorul de partid al lui Hava și executat perfect de niște mici pioni cu minunate calități de slugărică.

Și s-a schimbat nimic.

În final însă, niște cetățeni care aveau o problemă – aceea a lui Gabi Szabo – acest Rambo al poliției locale, nășit la partid de Pereș și Hava, și apoi montat în funcții și sinecuri – au încercat să vorbească și ei. Să întrebe ce se întîmplă cu petițiile lor, cum li se rezolvă problema, pentru care cei din administrație își luaseră angajament, în ultima ședință, că o vor fi rezolvat pînă la următoarea. Și au venit amărîții și s-au trezit umpluți de cirtici și certați de Hava, Voicu și Sandu, mai ceva ca la piață. Băi nenicule, dar așa ceva mai rar. Să vină o femeie și să ți se plîngă că un angajat al Primăriei îi amenință copilul, că-i taie tendoanele, și tu să urli la ea că procedură, că ședința s-a încheiat, că nu e aici locul și momentul? Pe bune, așa se comportă un om ales de cetățeni într-o funcție publică?

Publicată de abnews.ro pe Luni, 15 iulie 2019

Și-apoi, evident că n-au făcut nimic. Pînă la urmă micul Rambo e de-al lor, nășit de ei, crescut de ei pe lîngă partid, instruit în arta lipitului de afișe, premiat cu post în administrați, făcut polițist local și ținut în grațiile nesfîrșite ale conducerii de partid și oraș.

În ședința precedentă, cînd buboiul se spărsese iar oamenii aceia, exasperați, au venit cu toții să-și exprime nemulțumirea și problemele și oful, și să ceară o rezolvare, micul Rambo admisese public niște infracțiuni, precum instalarea de camere de luat vedere în bloc – un bloc ANL, unde el e chiriaș și care-i administrat de Primărie – chestiune care e interzisă și pedepsibilă. Însă, evident, nu a fost nimeni pedepsit și nu s-a făcut nimic încă. Iar oamenii acuză că șicanele și amenințările merg înainte. Dar, despre problema asta o să scriem separat, într-un text mai mare.

Pînă una alta, ce să mai și zicem? Felicitări domnului Hava, pentru deosebita regie pusă în scena Consiliului Local. Și felicitări domnului Voicu Paul, pentru că, în sfîrșit, își poate pune în vitrină Marele Trofeu pentru cel mai secundar politician ales într-un rol principal. Să fie bine, ca să nu fie rău. Că binele înfrînge.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile