În timp ce parlamentarii opoziției se certau cu cei ai majorității pe tema revocării din funcție a lui Liviu Dragnea, deputatul moților, Corneliu Olar, a profitat de moment și a inițiat un proiect legislativ prin care Moș Nicolae urmează să revină la numele său tradițional de Moț Nicolaie.

Apoi domnule dragă, io de mult am tăt zâs că trăbă să revenim la tradițiile noaste. Că nu mai suntiem pă vremea comuniștilor, că numa ăia l-o făcut pe Moș Crăciun în Moș Gerilă și pe Moț Nicolaie în Moș Nicolae.

Moț Nicolaie îi, ca și urmașu său, crăișorul Avram Iancu, un erou al moțâlor. Moț Nicolaie îi încă de pă vremea dacilor sărbătorit la noi în Apuseni. Că tot ăia de la București au mințât cân or făcut ei cu istoria lor, cum că dacii vorbeau numa cu brânză, varză, viezure și mânz, da vă zâc io că și cu moț vorbea dacii. Că așa ierea, brânză, varză, viezure, mânz și moț – întrebați matale pe orice ligvist din-ăla, da să fie lingvist cinstit, și vă zâce.

Moț Nicolae îi de cân lumea la noi, în cultura și tradiția Apusenilor. Și amu îi timpu, cum zîce vorba aia, că să-i dăm la Cezar ce-i a lu Cezar, și să-l facem la loc, cum o fo din tădeauna la noi, Moț Nicolae, și nu Moș Nicolae, că n-o fo te miri ce moșneag beteag care abia să mnișca, cum îl tăt descrie ăia de la București ori pe la televizor. Moț Nicolaie o fo ui așe, tânăr și în putere, plin de fală și mândru că era din Apuseni.

No, și de-aia am depus proiectu ăsta de lege, ca să să facă dreptate odată și pentru întotdeauna, să fie schimbat numele ăsta greșit, de Moș Nicolae, în ăla corect de Moț Nicolaie, așa cum îi tradiția și rostu la noi la români – a declarat deputatul Ioan Olar.

Deputatul, care a inițiat și un proiect de lege pentru numirea lui Avram Iancu drept erou național, e decis să depună un amendament la propriul proiect lege, prin care – odată revenit la denumirea trasițională – Moț Nicolaie să primească titulul de erou legendar al Apusenilor.

 

 

 

 

 

 

 

(acest text este un pamflet și trebuie tratat cu maximă seriozitate)

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare