Marți, de la ora 13:00, într-o sală de ședințe din Primărie, a avut loc o nouă ședință ordinară a Consiliului Local. Ca un făcut, pe lîngă proiectele de pe ordinea de zi anunțată și-a făcut loc și un alt proiect, suplimentar, băgat în regim de urgență, la solicitarea beneficiarului.

Ei bine, prin proiectul ăsta, onor Consiliul Local Alba Iulia a aprobat amplasarea unei crișme în incinta unei școli. Da, fix așa.

Desigur, oficial îi zice cantină, însă nu e o cantină destinată elevilor. Sau nu doar elevilor. E o cantină unde proprietarul poate să facă petreceri, nunți, botezi, cumetrii sau chiar seri dansante, la abur de wiskeyan, alături de prietenii din primărie. Dacă vrea.

Povestea acestei combinații pleacă de prin 2017 și, pe scurt, se prezintă cam așa. Prin HCL 240 din 2017, Primăria decide concesionarea unei suprafețe de 281 mp – din spațiul Școlii Generale ”Vasile Goldiș” (fosta generală 1), pe Strada Călărași din Centrul orașului.

Se organizează chiar și o licitație, la care aparent au participat 3 firme, iar contractul este atribuit către SC Star Nord Impex SRL.

După ce au cîștigat contractul, cei de la Star Nord Impex SRL au vrut să se apuce de treabă, însă au constat niște probleme cu diferențe de nivel și chestii care nu le-ar fi permis să obțină autorizația de incendiu, de la ISU, așa că treaba a stagnat. Și, cum n-au reușit să respecte contractul inițial, Primăria le-a venit în ajutor și s-a semnat un adițional, s-a prelungit contractul și toate sînt bune și frumoase.

Iar acum, de extremă urgență, au revenit cu respectivul proiect de HCL în Consiliul.

Trebuie menționat că, în momentul în care s-a pus la cale toată tărășenia, firma în cauză, Star Nord Impex SRL avea susținerea conducerii școlii pentru a face respectiva cantină. Între timp, însă, Generala Vasile Goldis are o nouă conducere care, ce să vezi, nu vrea o crișmă/cantină în curte. Ceva nemaiauzit, ne scuzați ironia, dar ce școală nu și-ar dori așa ceva în chiar curtea ei? Păi nu mai bine faci un bar în sala de sport, să nu mai trebuiască să fugă elevii de la ore pe te miri unde prin oraș?

Lăsînd gluma la o parte, situația e destul de nasoală iar conducerea școlii a reacționat destul de dur. Ba chiar s-a prezentat la ședința de Consiliu Local, prin doamna director  Ramona Popa, pentru a-și susține punctul de vedere. Și, bineînțeles, consilierii i-au dat cu flit. Pentru că, vă explicăm mai la vale de ce, investiția trebuie să continue.

Doamna director Ramona Popa ne-a și prezentat un punct de vedere:

Poziția conducerii scolii este negativă. Suntem de acord cu o cantină școlară, nu cu o cantină unde să mănânce, pe lângă copiii noștri, alți adulți și poate chiar alcoolici și pedofili.

Toată lumea ne cere siguranța copiilor. Aici, unde este vorba despre siguranța copiiilor, dacă noi deschidem portile pt toată lumea…

Si chefuri sâmbăta și duminica, nu este posibil așa ceva. Iar Consiliul Local nu cred că  își asumă protecția și siguranta copiiilor.

Eu, ca director, răspund de cei 900 de copii care învață in această școala. Nu știu interesul Consiliului Local, dar așa ceva nu este permis. Părinții celor 900 de elevi sunt împotriva acestui proiect. Acești părinți îmi cer siguranța copiiilor, nu deschiderea ușilor pentru oricine. Asa ceva nu se poate. Este o bătaie de joc.

Eu ma lupt cu orice intră pe poarta scolii, și nu intră nimeni, iar Consiliul Local face cantină pentru oricine. O să vedem mai departe, în instanță, ce vom face, pentru că eu, ca director, nu îmi asum așa ceva. Adică, daca se întâmplă ceva răspunde Consiliul Local? Consiliul Local se spală pe mâini. Nu își asumă așa ceva, ei doar votează. Nu se gândesc la copii ci doar la câștigul lor. Rusine Primariei.

Da, așa sună, pe bună dreptate, revolta unui director de școală generală față de autoritatea locală. O autoritate care găsește că e oportun, chiar necesar, să fie construită o cantină în școală.

Dar de ce era nevoie de o astfel de cantină, făcută pe terenul Primăriei, în incinta unei școli? Desigur, e de înțeles interesul firmei, care vrea să facă – la fel ca orice altă firmă – bani. Dar cum se face de interesul Primăriei s-a aliniat interesului firmei, precum într-o potriveală pe care doar destinul și banii o pot avea? Păi, să vă explicăm.

SC Star Nord Impex SRL este deținută de un domn pe nume Dumitru Tiucă. Pur întîmplător, domnul Tiucă este un bun prieten cu șefimea din Primărie, în special cu Mircea Hava și Paul Voicu. De altfel, legenda spune că, în acele zile în care Mircea Hava vine la birou, o mașină de la firma domnului Tiucă vine negreșit și-i aduce primarului mîncarea preferată. Și tot legenda mai spune că localul pe care domnul Tiucă îl deține, Steaua Nordului (undeva lîngă bazinul olimpic) e locul în care Paul Voicu preferă întîlnirile la care contemplează mari afaceri și combinații pentru binele orașului.

În plus, cum de altfel de poate vedea din documentele atașate, cel care se ocupă de reprezentarea legală a domnului Dumitru Tiucă este nimeni altul decît Mihai (Mișu) Baco, marele șefulică al lumii avocățești din Alba, fost lider de marcă al PDL și, evident, bun prieten al primarului și viceprimarului.

Și uite așa, elevii de la Generala ”Vasile Goldiș” vor putea, în curînd, să pășească în viață cu mai mult curaj. Vorba aia, ți-e frică la teză? Mergi la cantină, bagi un cincizeci de tărie și frica dispare.

1
Lasa un raspuns

avatar
1 Subiecte de comentariu
0 Rasunsuri
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Autorul comentariului
Comentarriu recent al autorului
  Aboneaza-te  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
trackback

[…] scurt, problema e asta – despre care am scris mai pe larg aici: o firmă, cu patron apropiat șefimii din Primărie, a concesionat niște teren în incinta Școlii […]