După tot tărăboiul din urmă cu cîteva luni, cu interzicerea filmatului sau fotografiatului la ședințele de consiliu local, părea că Primăria Aiud a intrat totuși într-un fel de normalitate. Părea că oamenii au înțeles că trebuie să-i prindă și pe ei prezentul din urmă și că transparența în actul decizional e o regulă sine-qua-non.

Părea atunci că s-a înțeles că un regulament, fie el și votat de majoritatea consilierilor, nu poate bate la cur o lege organică. Ba chiar votaseră, se pare, ca ședințele să fie filmate iar filmările respective să fie făcute publice. Ceea ce era o chestiune absolut normală, banală, pentru un orășel cu pretenții de municipiu.

Se pare însă că valul ăsta de căldură nu le priește oamenilor din administrația locală Aiud. Pesemne că atunci cînd în aer se înregistrează mai multe grade ca-n sticla de beutură, sau mai multe decît procentele obținute de partidul conducător la ultimele alegeri, oamenii din administrația locală nu mai înțeleg cum stau lucrurile în ziua de azi și acționează atît cît îi due pe ei capul. Căci pesemne ar prefera maidegrabă un cadru bine organizat, în care fiecare face ce i se spune, așa cum era în anii de glorie ai colectivizării.

Fiți atenți. Azi, de la ora 14:00, va avea loc ședința ordinară a CL Aiud din iunie. Frumos. La punctul 4 de pe ordinea de zi găsim următorul proiect:

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea art. 42, art. 45, art. 80 alin.(1) și (2) și art. 95 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local al Municipiului Aiud aprobat prin HCL nr. 136 din 28.07.2016, cu modificările și completările ulterioare.

Iniţiator: Primar Iulia Adriana Oana Badea

Carevasăzică iar se modifică regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local. Ceea ce nu-i neapărat rău. Poate vor oamenii să schimbe lucrurile în bine. Să informeze mai bine cetățenii. Să le explice din timp ce urmează să fie supus votului și de ce. Să fie oamenii informați, să li se explice clar și, mai ales, să fie totul în completă transparență. Ete fleoșc! Nici vorbă nenicule.

Ia uite ce zice, de fapt, proiectul ăsta:

La articolul 1, alin. a) punctul 3, zice că ”Este interzisă folosirea telefoanelor mobile în ședințele de consiliu local”. Băi nene, nu că să-l pui pe silențios, să nu deranjezi oamenii, ori să nu vorbești la telefon în timp ce consilierii discută acolo treburi importante. Nu chestii de politețe și bun simț. Nu, nenicule, pur și simplu nu ai voie cu telefon. Practic, dacă mă duc acolo și vreau să filmez, nu o pot face cu telefonul. Iar dacă vreau să scriu ceva ”live”, trebuie să iau cu mine doi porumbei călători, să le leg mesajul de picior, să-i pun să zboare la redacție, unde cineva să scrie repede pe facebook ce se întîmplă. Așa, ca la 1800 toamna, că așa le place – se pare – Oanei Badea și găștii care se ocupă cu primăritul Aiudului.

Dar cu sandwich e voie? Sau cu jucării? Poate vrea cineva cu lego în ședință. Dar pager?

La punctul precedent, nr. 2, după cum se vede în imagine, se spune că în cazul în care consilierii locali încalcă regulamentul ei pot fi pedepsiți conform legii. Ceea ce e corect, însă e un banal și gratuit truism. Că de-aia e regulament. Însă, dacă punctul 2 e de o ridicolă banalitate, fiți atenți la punctul 1: persoanele care asistă la ședințele publice, invitate sau din proprie inițiativă, trebuie să respecte Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local. În cazul în care președintele de ședință constată că o persoană încalcă regulamentul va dispune avertizarea și, în ultimă instanță evacuarea acesteia.

Practic, tot ce mai trebuia să spună doamna Badea în propunerea asta era că apa este udă. În primul rînd că e inutil să spui că ”persoanele care asistă la ședințele publice”, pentru că toate ședințele de Consiliu Local sînt publice. Conform legii. Deci, de ce să mai pui asta în textul de HCL? Și-apoi, cum adică ”trebuie să respecte Regulamentul”? Păi nu e implicită treaba, dacă e un regulament? E ca și cînd ai zice că o lege are caracter obligatoriu. Sau iarna nu-i ca vara.

Chestia asta, din categoria apa este udă, denotă însă o altă chestiune în tot regulamentul ăsta. Oamenii și-au dat și ei seama că sînt puțin absurzi sau chiar pe lîngă lege. Mai ales la partea cu telefonul. Așa că insistă că au un regulament în care se spune că regulamentul trebuie respectat. Ar mai fi trebuit probabil doar să spună, în regulament, că regulamentul este cel care stabilește regulile și că regulile sînt făcute să fie respectate și că, nu-i așa, regulamentul este o regulă. Auoleo!

Acum, ce se va fi întîmplat la ședința de CL de azi, mniezo știe. Probabil că va trece această HCL și Regulamentul lui pește prăjit va fi fost votat. Și probabil că nimeni nu-l va fi contestat. Sau, poate că nenea Dănuț Hălălai?! Alo, se aude pe la Prefectură?

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare