În întreg județul se pregătesc tăieri masive ale numărului de clase din diferite unități de învățământ preuniversitar, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Alba sau a unităților de învățământ, pe fondul scăderii popularității anumitor specializări și scăderii populației de vârstă școlară de la o generație la alta.

Consiliul Județean al Elevilor Alba atrage atenția asupra acestui fenomen extrem de grav, care va avea consecințe asupra claselor cu colective supra-aglomerate (de până la 35 de elevi/clasă), calitatea procesului de predare și evaluare a fiecărui elev fiind diminuată semnificativ, deoarece scade posibilitatea cadrelor didactice de a acorda atenția cuvenită fiecărui elev. Conform art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, numărul de elevi cu care o clasă poate funcționa este de 22 pentru învățământul gimnazial și de 24 de elevi pentru învățământul liceal.

Eliminarea unor clase din planul de școlarizare presupune micșorarea normelor didactice, fapt ce va conduce la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, micșorări salariale pentru cadrele didactice și cel mai grav, aglomerarea anumitor licee, obligând astfel elevii să studieze la o unitate de învățământ din afara orașului lor.

Referitor cazului de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, Consiliul Județean al Elevilor Alba, unica structură de reprezentare a elevilor din județ iși exprimă profunda nemulțumire provocată de hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Alba de a desființa profilul umanist, specializarea filologie, din cadrul Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud.

Așadar, solicităm Inspectoratului Școlar Județean Alba, în regim de urgență, să revină asupra deciziei, pentru ca desființarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcționării, conform legii. Dacă Inspectoratul Școlar Județean Alba nu va reveni asupra deciziei, în viitorul an școlar, 2021 – 2022, la nivelul județului Alba vor exista, față de anul anterior, cu 25 de clase a VIII-a mai puțin, ceea ce va afecta grav sistemul de învățământ din județ.

Considerăm că un sistem de educație diversificat, care să vină în sprijinul formării adolescenților pe diferite planuri social-profesionale, ar trebui să fie preocuparea zero a oricărei unități de învățământ.

„Având în vedere situația creată, suntem de părere că această propunere este una întru totul ineficientă și dezolantă. Argumentele pro aduse acestei propuneri reprezintă o notă de grabă și lipsă de experiență în sistemul educațional român. Având în vedere că profilul țintă este unul căutat, și că dorim ca elevii să aibă toate drepturile respectate ne opunem vehement acestei propuneri care încalcă astfel dreptul la educație. Mulțumim tuturor celor care ne susțin: părinți, elevi, profesori, dar și Consiliului Județean al Elevilor Alba pentru sprijinul acordat. Reprezentarea continuă!”, a declarat Claudiu – Andrei Șoșa, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național „Titu Maiorescu” din Aiud.

„Acestă problemă extrem de gravă va atrage după sine perpetuarea fenomenului claselor supradimensionate (de până la 35 elevi/clasă), care va îngreuna actul didactic și va afecta în mod semnificativ procesul de învățare-predare. Totodată, un sistem de educație diversificat, care să îi sprijine pe elevi în formarea lor personală și profesională, ar trebui să fie prioritatea fiecărei unități de învățământ. Astfel, solicităm Inspectoratului Școlar Județean Alba să acționeze și să își asume cele mai bune soluții pentru creșterea calității sistemului educațional, prin reprezentarea nevoilor și intereselor beneficiarilor principali ai educației”, a declarat Katharina – Gabriela Țîntea, președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba.

Consiliul Județean al Elevilor Alba

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile