„Ofițerul cu cel mai înalt rang din Blocul Estic care a defectat în Occident a murit de covid-19”, aceasta afirmă Ronald J. Rychlak pe portalul american de știri The Epoch Times, numindu-l pe Ion Mihai Pacepa.

Ion Mihai Pacepa s-a născut la 28 octombrie 1928 la București. A fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionajul extern) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”, primind cetățenia americană.

Ion Mihai Pacepa și-a făcut studiile la Facultatea de Chimie Industrială din București, dar a fost încadrat în Securitate (Direcția a II-a de Contrainformații Economice) cu câteva luni înainte de absolvire. El și-a luat diploma de inginer patru ani mai târziu.

Între 1956 și 1960 a fost șef adjunct al Misiunii Române în Germania Federală și șef al rezidenței de spionaj a României din acea țară. În aprilie 1966, colonelul Pacepa este numit în funcția de adjunct al șefului Direcției de Informații Externe (DIE), funcție pe care a deținut-o până în aprilie 1972.

În 1967 a fost avansat la gradul de general maior.

În perioada 19 aprilie 1972 – 24 iulie 1978, Pacepa a fost consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE) și secretar de stat la Consiliul Securității Statului (în cadrul Ministerului de Interne). Ulterior promovării sale în funcția de secretar de stat, a fost avansat la gradul de general locotenent (19 august 1974).

În iulie 1978 Pacepa a fost trimis de Ceaușescu în RFG pentru a transmite un mesaj secret cancelarului german Helmut Schmidt, dar odată ajuns acolo a cerut azil politic în SUA prin intermediul ambasadei americane din Bonn. Cererea sa de azil a fost aprobată de președintele Jimmy Carter (care în aprilie tocmai primise vizita liderului român Nicolae Ceaușescu, văzut atunci ca un comunist liberal, nealiniat șefilor de la Moscova).

În ziua de 28 iulie 1978 generalul Pacepa a fost transportat în secret cu un avion militar american la aeroportul prezidențial de la Andrews Air Force Base de lângă Washington.

În septembrie 1978, regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu i-a dat două condamnări la moarte, în lipsă: pentru crimă de înaltă trădare și a pus un premiu de două milioane de dolari pe capul său.

De asemenea, Yasser Arafat (lider al palestinienilor pentru 4 decenii) și Muamar al-Gaddafi (președintele Libiei) au pus câte un premiu de un milion de dolari pentru asasinarea generalului în Statele Unite.

În anii 1980, Securitatea i-a oferit celebrului terorist internațional Carlos Șacalul un milion de dolari pentru a-l omorî pe Ion Mihai Pacepa. Șacalul nu a ajuns niciodată la Pacepa, dar la 21 februarie 1981 el a aruncat în aer o parte a sediului postului de radio Europa Liberă din München, un post de radio ostil Blocului Comunist, un post care transmitea detalii din cartea lui Pacepa „Orizonturi roșii” (Red horizons).

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
DOMNITA
DOMNITA
17 februarie 2021 15:21

DE N-AR FI FOST ADUS PE FURIȘ ÎN COȘCIUG ÎN PĂMÂNTUL ROMÂNIEI,..