Miercuri, 6 ianuarie 2021, sute de manifestanţi, susţinători ai președintelui în funcție Donald Trump, au pătruns în Capitoliu – clădirea din Washington care găzduiește Senatul și Camera Reprezentanților SUA.

Protestatarii au încercat să blocheze și au oprit pentru câteva ore sesiunea congresului de validare a victoriei electorale repurtate de Joe Biden (președintele ales) în alegerile prezidențiale din ziua de 3 noiembrie 2020.

Violențele au venit după mai multe acuzații făcute de Donald Trump, care a spus că alegerile prezidențiale au fost fraudate și că el este adevăratul câștigător.

În urma acestor incidente, poliția a făcut zeci de arestări. Patru persoane au murit, alte câteva zeci au fost rănite.

La reluarea sesiunii, vicepreședintele SUA, republicanul Mike Pence, a spus: „Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului… În timp ce ne reîntrunim în această cameră, lumea va fi din nou martoră la rezistenţa şi puterea democraţiei noastre chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi de poporul Statelor Unite s-au adunat din nou. Să ne întoarcem la treabă”.

De notat că inițial au fost mii de protestatari pro-Trump, dar cei mai mulți s-au retras când au început violențele. Au rămas câteva sute de persoane care au luat cu asalt Congresul SUA, unii reușind să intre în Capitoliu în ciuda opoziției forțelor de ordine.

Garda Națională a fost chemată pentru restabilirea ordinii în capitala SUA.

Joi, 7 ianuarie 2021, într-o nouă sesiune a congresului, democratul Joe Biden a fost validat în cea mai înaltă funcție din stat. El este al 46-lea președinte american.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile