Începînd de săptămîna asta, elevii și profesorii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia s-au mutat în casă nouă. Mă rog, nouă e mult spus, dar cel puțin nu sînt afară, în aer liber, ori pe șantier, unde învățau pînă recent. Iar aici vor sta cel puțin pentru vreo doi, sau poate trei ani – sau cine știe cît? – pînă se termină marea investiție în vechea lor clădire, cu care atît reprezentanții administrației locale – care se ocupă de investiție – cît și cei ai administrației centrale – care dă banii pentru investiție – se laudă de zor.

Despre întreaga tărășenie cu investiția, șantierul, mutatul școlii, meciurile politice și lipsa de interes/prostia/delăsarea/durerea la bască a autorităților, am mai scris aici și aici.

Cum stau lucrurile azi

Noua ”casă” a Colegiului Economic este clădirea Școlii Generare nr. 9, din incinta Colegiului Tehnic ”Dorin Pavel” (fost Liceu de construcții, nr. 3).

Clădirea este departe de a fi una potrivită pentru necesitățile unui liceu precum Colegiul Economic.

Sălile de clase sînt puține la număr și multe dintre ele sînt mici în comparație cu ce ar avea nevoie Colegiul Economic.

Toate sălile de clasă din noua clădire sînt ocupate, astfel că nu există nici o sală liberă, care să fie dedicată unui laborator, precum cel de informatică.

Laboratorul de informatică, ce urmează să fie amenajat – odată ce se rezolvă problema internetului, care nu există încă în clădire – va fi ocupată în permanență de o clasă de elevi, care – ori de cîte ori o altă clasă va avea ore de informatică – va trebui să se mute în sala de clasă lăsată liberă de către elevii care au oră de informatică.

Nivelul de igienizare al școlii se situează undeva între deplorabil și merge și așa, că se putea și mai rău.

Sălile de clasă arată cel mult acceptabil. În sensul în care există școli în România și chiar în Alba care au mobilier și dotări chiar mai proaste.

Una peste alta, elevii și profesorii au fost înghesuiți într-o clădire care nu a fost concepută pentru a satisface nevoile unei instituții de talia Colegiului Economic.

Conducerea școlii face tot posibilul pentru a remedia ce se poate remedia și a asigura condiții cît mai bune pentru elevi. Pornind, desigur, de la situația existentă, de la situația clădirii pe care au primit-o în administrare.

Plecați dintr-un mare șantier, elevii Colegiului Economic s-au trezit, cel puțin în prima săptămînă, într-un alt mic șantier. Încă se fac mici reparații, se amenajează clase și se spoiește ce se mai poate, astfel încît condițiile să ajungă la un nivel decent, acceptabil. Se mai mută aparatură, s-a instalat un sistem de supraveghere cu camere, se amenajează acel laborator de informatică și se așteaptă instalarea rețelei de internet. Și se face curățenie, căci e nevoie de multă curățenie.

Ieri dupămasă, pe la ora 4, parte din profesori și conducerea Colegiului încă erau în școală, încă se străduiau să rezolve toate problemele pe care mutatul și transformarea clădirii în ”casă nouă” le implică.  E, pe undeva, un admirabil stoicism în ceea ce face conducerea Colegiului, căci au fost puși în situația asta fără voia lor. Atît ei cît și elevii sînt nimic mai mult decît niște victime colaterale ale incompetenței autorităților publice, vicitime colaterale ale unor meciuri politice, ale unor jocuri de interese ce n-au vreo legătură cu școala, educația ori bunăstarea elevilor.

Cum s-a ajuns în situația asta

Inițial, Colegiul Economic ar fi trebuit să se mute în clădirea Colegiului Tehnic ”Dorin Pavel”, iar aceștia din urmă să vină în clădirea Școlii Generale nr. 9. Asta pentru că școala lor a intrat într-un mare proces de construcție, extindere și modernizare, investiție făcută prin PNDL, cu bani de la Guvern, dar prin intermediul și cu firme de casă ale Primăriei, chestie despre care puteți citi mai multe în linkurile de mai sus.

Date fiind însă meciurile politice, mai exact datorită faptului că Prefectura a atacat în contencios Hotărîrea de Consiliu Local prin care se stabilea mutarea elevilor de la Economic în clădirea celor de la Dorin Pavel, și a celor de la Dorin Pavelîn clădirea Școlii 9, iar soluționarea în Justiție ar fi durat niște luni bune, s-a ales pînă la urmă această variantă. Adică mutarea Economicului în clădirea școlii generale.

Colegiul Economic numără vreo 650 de elevi, în timp ce la Colegiul Tehnic Dorin Pavel învață sub jumătate din acest număr. De altfel, Colegiul Tehnic Dorin Pavel mai are clase de liceu doar de a X-a, a XI-a și a XII-a, în rest doar școală profesională.

Clădirea principală, în care se află Colegiul Tehnic Dorin Pavel, e ocupată, cu tot cu elevii școlii generale, în proporție de doar 75%, în timp ce elevii Colegiului Economic se înghesuie în clădirea Școlii Generale.

În octombrie 2018, cînd în ședința de Consiliu Local s-a votat proiectul privind mutarea școlilor, ziceam că cei de la Economic ar fi trebuit să ceară mutarea asta mai din timp, astfel ca ea să poată fi făcută din vară, pe perioada vacanței. Se pare însă că am făcut greșit acea afirmație, dat fiind că  aceștia, respectiv conducerea Colegiului Economic, nu au fost înștiințați de Primărie decît spre finalul vacanței de vară. Și asta în condițiile în care, așa cum am arătat în ultimul text, ei semnaseră cu luni înainte contractul pentru construcție și extindere. Și evident știau cu și mai mult timp înainte. Deci, nota bene administrației locale, care pare să fi suferit de mare durere la patină.

Încăpățînarea conducerii Colegiului Tehnic Dorin Pavel de a rămîne în clădirea inițială e explicabilă, însă nu neapărat acceptabilă rațional. Motivația problemelor pe care le-ar fi implicat mutarea elevilor în timpul anului școlar se susține, însă doar pînă la un punct. Asta pentru că elevii Școlii Generale nr.9, din administrarea Colegiului Tehnic Dorin Pavel, fuseseră mutați din clădirea lor în clădirea principală, pentru a face loc elevilor de la Economic, fix în timpul anului școlar. Or, dacă o mutare s-a făcut în timpul anului școlar, se putea face și o a doua mutare.

Atelierele școlare aflate în clădirea principală, în care pînă la urmă au rămas elevii Colgiului Tehnic Dorin Pavel, ar fi putut fi folosite în continuare de către aceștia și dacă s-ar fi mutat în clădirea Școlii Generale iar în clădirea mai mare ar fi ajuns elevii de la Economic.

În concluzie, întreg acest meci și circ al mutării Colegiului Economic ar fi putut fi evitat. Iar soluția găsită putea fi una mai bună decît cea din prezent.

Cum s-a ajuns ca 1.000 de elevi, plus profesori, să fie vicime colaterale a unui proces administrativ și a unor meciuri politice.

Evident că cel mai simplu ar fi să spunem că nu e vina nimănui. Că asta e situația. Că, pînă la urmă, trăim în România și așa funcționează lucrurile. Și să ne bucurăm că, totuși, elevii de la Economic nu au rămas să învețe în șantier sau, mai nasol, să țină orele în stradă.

Însă există, fără doar și poate, niște vinovați pentru toată tărășenia asta.

Administrația publică locală a dat o dovadă crasă de dezinteres. Sau de prostie. Primăria și Consiliul Local nu s-au îngrijit ca mutarea să fie efectuată din timp. Asta deși au avut la dispoziție tot timpul din lume, iar contractele semnate cu Ben Oni Loghin SRL, firma de casă a primăriei și a lui Paul Voicu, demonstrează acest lucru. Toată mutarea celor două licee ar fi trebuit să aibă loc în vacanța de vară și nu în timpul anului școlar. Însă, se pare, contractele, banii și restul combinațiilor au fost prioritare, în timp ce interesul față de bunăstarea elevilor n-a existat. Primăria Alba Iulia e mai preocupată de jocurile interne, de meciurile politice, de organizarea unei bune plecări a primarului în postul de europarlamentar, de lupta surdă a celor doi viceprimari care, iată, sînt cam orbi la ce se întîmplă mai departe de ciolanul din fața nasului.

A existat un meci politic evident. Peneliștii – care dețin Primăria – și pesediștii – care reprezintă Guvernul – au preferat să se certe prin comunicate de presă, să se laude pe tema cui face și cu ce bani, în timp ce elevii și profesorii celor două școli și-au asumat, cu stoicism, rolul de victime colaterale ale unui război al proștilor și incapabililor.

Conducerea Colegiului Tehnic Dorin Pavel– cu deplina susținere a ISJ Alba și a inspectorului general Dărămuș – a ținut cu dinții de o clădire pe care – cu elevi și profesori împreună – nu o ocupă în totalitate. A existat  un inexplicabil meci al orgoliilor între conducerile celor două școli, o vendetă stupidă, o luptă surdă a unor oameni care n-au reușit să vadă mai departe de propria lor vanitate, asfel că soluția optimă pentru ca 1.000 de elevi să aibă condiții cît mai bune nu a putut fi aleasă.

Consiliul Local Alba Iulia și-a arătat limitele atunci cînd a decis să se predea în fața unei contestații venite de la Prefectură. Atunci cînd Prefectura a atacat în contencios decizia inițială, prin care elevii de la Economic trebuiau să se mute în clădirea principală a celor de la Dorin Pavel, iar aceștia din urmă în clădirea școlii generale, s-au culcat pe o ureche și au zis un asta e. După care au schimbat proiectul de HCL și s-a făcut mutarea așa cum e ea azi. Și n-au mai propus încă un proiect de HCL, prin care să se facă mutarea – așa cum dictează logica și cum ar fi în interesul elevilor – din septembrie 2019. Adică să voteze acum o HCL, pe care să o poată contesta Prefectura cît și dacă vrea, astfel încît pînă în septembrie să existe o eventuală decizie definitivă a instanței, iar în vacanța de vară de anul ăsta să se poată face mutările. Dar, cum ziceam, n-a existat o astfel de inițiativă. Pentru că distinșii consilieri nu gîndesc, ei doar votează. Și viziunea lor se întinde de la mînă pînă la gură, de la o indemnizație la alta, de la un contract la o altă combinație.

Așadar, aici ne aflăm. Cu un liceu de construcții + școală generală care ocupă 75% dintr-o clădire mare, în timp ce un Colegiu Economic – al doilea liceu din oraș, ca valoare (pe baza rezultatelor la Bac), cu 650 de elevi, se înghesuie într-o clădire mică, lipsită de dotări pe măsura capacității și dorințelor elevilor.

Și umblă vorba că luni se va organiza o mare ședință cu toți părinții elevilor de la Economic. Unde nu e clar ce se va discuta. Sau, ca să fim mai exacți, nu e clar ce se va putea decide ca urmare a discuțiilor, căci lucrurile sînt cum sînt și par bătute în cuie. Însă, dacă tot se adună, părinții, profesorii, și chiar elevi, le-ar putea scrie o scrisoare de mulțumire următoarelor persoane care, într-o mai mică sau mare măsură, se fac responsabile  – Am zis responsabile? Pardon, vinovate! – de toată situația asta: Primarul Mircea Hava; viceprimarii Paul Voicu și Gabi Pleșa; toatlă șleahta din Consiliul Local Alba Iulia; Inspectorul Școlar Județean Marcela Dărămuș, prefectul Dănuț Emil Hălălai, conducerile PNL și PSD, care au pus interesul politic înaintea interesului elevilor; și, bineînțeles, celor din conducerile celor două școli, care au făcut posibil ca, dintre cele două variante posibile, să fie aleasă a doua cea mai bună.

 

L.E. Inițial am scris Colegiul Tehnic ”Alexandru Domșa”, din greșeală, în locul Colegiului Tehnic ”Dorin Pavel”. Adică a Liceului 3, sau ”Horea, Colșca și Construcții”, cum îi spunea pe vremea noastră. Am reparat greșeala și ne cerem scuze celor de la ”Alexandru Domșa” că i-am băgat în poveste fără să aibă vreo vină ori legătură cu subiectul. (14.03.2019, ora 21:15)

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
5 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Marius
Marius
14 martie 2019 19:13

,, Alexandru Domșa”?????

Chinde Claudia
Chinde Claudia
14 martie 2019 21:45

Felicitări celor care se mai gandesc la soarta noastră…a celor care formăm Liceul Economic!Lucruri adevărate,lipsite de exagerare spune de oameni de bine ce stiu ca un liceu de prestigiu merita alte conditii !!!Felicitări autorului !

LAURENTIU
LAURENTIU
15 martie 2019 10:46

Corpul de clădire în care în care funcţionează Liceul Tehnologic Dorin Pavel, Alba Iulia are un număr mai mic de săli de clasă, în număr de 12, restul reprezentând laboratoare de specialitate în domeniul construcţiilor la care nu pot avea acces alţi elevi fiind vorba de o bază materială care se află în inventarul cadrelor didactice. Pentru Dumnezeu amestecăm tacamurile şi faruriile cu mortarul, betonul cu grinzi şi etrieri. Cine răspunde pentru asta, nici SSM nu permite, față de corpul Școlii Generale nr.9 care este pus la dispoziție are un număr de 19 săli de clasă și 4 la dispoziția… citeste mai mult »

trackback

[…] Elevii și profesorii Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian și-au ținut cursurile, timp de mai multe luni, într-un șantier. Asta după ce clădirea în care funcționau a intrat într-un proces de renovare și extindere.  Un proiect PNDL II, cu bani de la Guvern dar administrați de către Primărie, cu o firmă prietenă a administrației locale, într-un nesfîrșit meci de interese în urma cărora, cum era previzibil, elevii și profesorii școlii au ajuns victimele colaterale. Despre toată tărășenia am mai scris noi aici. Iar în urmă cu ceva vreme, imediat după ce s-au mutat în noua clădire, am mai scris aici.… citeste mai mult »