Cea mai mare șmecherie la noi e să lucrezi la stat. Asta visează orice mic om cu pile pe la partid, să aibă un loc călduț într-o instituție publică, unde să poată să huzurească și să încaseze. Și, chiar dacă există, în mod evident, și oameni onorabili, oameni care-și fac treaba cu profesionalism, fără să fie mereu după ciupeală, Primăria Alba Iulia este o veritabilă hazna plină cu sinecuriști, cu lipitori și tăietori de frunze la câini.

Sistemul clientelar implementat de fosta administrație a fost preluat din mers, chiar perfecționat pe alocuri, de actualele nevertebrate politice, ajunse la butoanele banilor publici. Iar asta o arată „sporurile” pe care o sumedenie de oameni din instituție le încasează, multe dintre ele acordate recent, cu o înduioșătoare mișcare din pix, de către primarul Pleșa.

Peste 200 de angajați ai Primăriei Alba Iulia încasează o formă sau alta de „spor”. Unii pentru noapte, alții pentru condiții deosebite, alții pentru că lucrează cu bani, în timp ce unii încasează sporuri salariale pentru condiții periculoase sau vătămătoare. Că, poate nu știați, unele birouri din Primărie sunt periculoase, nu se știe niciodată când te poți tăia la degețel cu o hărtiuță de 500 de euroi.

În total, câteva zeci de mii de euro se duc, lunar, din banii publici numai pentru aceste sporuri aplicate unor salarii și așa extrem de mari.

Și vorbim aici doar despre sporurile clasice, căci pe lângă această categorie a spornicilor mai există o altă categorie de privilegiați, cei care-și întregesc banii din sporuri venite de pe urma proiectelor europene. Acolo, alte câteva zeci de angajați încasează niște zeci de mii de euro lunar doar pentru că fac parte din niște proiecte pe care Primăria le are în derulare ori în care este partener. Unele dintre ele nu sunt nimic mai mult decât niște văcuțe cu bani pe care le mulg acești privilegiați, iar în urma lor nu rămâne nimic palpabil pentru oraș.

Spre exemplu, există un proiect numit „Îmbunătățirea rețelei de valorificare a ambalajelor din plastic”, în condițiile în care nu există o rețea care să poată fi îmbunătățită. Nici nu mai are rost să vorbim despre cum se colectează deșeurile în Alba Iulia. Un alt proiect se numește „Transport Inovation Gender Observatory”, whatever the fuck o mai fi și asta. Altul „Positive City Exchange”, de unde ies doar chestii pozitive, cum ar fi sumele încasate de unii.

Tot acest sistem al ciupercilor cu finanțare europeană a fost pus în practică pe vremea când existau, totuși, și niște proiecte serioase, precum renovarea Cetății. Încă mai sunt câteva și din categoria asta, rămase de pe vremea vechii administrați și în care, indiferent de contractele cu dedicație, de șmenuri și pile, ceva tot va rămâne în urmă. Practic, tot sistemul a fost pus la punct în vremea lui „a furat, dar a și făcut”.

Problema e că băieții ăștia noi nu-s în stare de nimic, cel puțin în ce privește partea cu făcutul.

Ei bine, despre mulți dintre acești „speciali” angajați ai statului, despre acești spornici angajați din bani publici, atât din Primăria Alba Iulia cât și din alte instituții publice, o să vă tot povestim în perioada următoare, căci e mare de tot acest clan al privilegiaților.

Pentru moment, vă spunem doar despre șefii Primăriei, primarul Gabriel Codru Pleșa și viceprimarii Emil Antoniu Popescu și Marius Filimon. Băieții ăștia trei încasează, lunar, 4.600 de lei – primarul – respectiv 4.160 ceilalți doi, doar pentru că ei sunt șefi într-o instituție care implementează proiecte cu finanțare europeană. Adică 25% din salariu, ceea ce înseamnă că băieții ăștia sar fiecare de 20.000 de lei lunar venituri. Păi prost a fost Cîțu când a zis că sunt unii cu 3.000 pe lună. Iată că sunt și români care iar peste 4.000 de euro.

Că ei n-au nici o treabă cu proiectele alea? Nu contează, ei sunt șefii și trebuie să încaseze. Practic, două salarii minime pe economie, bonus, dreptul lor de șmecheri.

Știm, este perfect legal. Legea permite acordarea de astfel de sporuri însă legea nu și obligă la acordarea lor. Căci, în lege, zice clar că este vorba de un sport „DE PÂNĂ LA 25%”, nu cum în mod eronat ne-au transmis cei din Primărie, după cum se vede în imaginea de mai sus, lăsând să se înțeleagă că sunt obligați de lege. După cum se vede mai jos, acest sport poate fi oriunde între 0 și 25%, din moment ce e „până la”.  Pleșa a ales maximul.

Spre exemplu, cei de la Consiliul Județean, că i-am întrebat și pe cei de acolo despre sporuri și proiecte, au ales să nu-și acorde acest spor. Normal, sporurile astea le aprobă Primarul, respectiv Președintele Consiliului Județean. Mai exact, Dumitrel a ales să nu dea aceste sporuri – că asta și mai lipsea după ce a făcut rahatul praf cu proiectul rampei de gunoi de la Galda, în care s-au tocat niște zeci de milioane de euro – în timp ce Pleșa, încă din prima zi în care s-a instalat în funcție, și-a dat atât lui, cât și amicilor Popescu și Filimon, spor de șmecher.

Cel puțin în cazul lui Filimon, ăsta măcar a lucrat în ADR Centru și are habar de domeniu, că Pleșa și Popescu n-au absolut nici o legătură cu proiectele finanțate din bani europeni, alta decât faptul că au încasat și încasează de pe urma lor.

Și, bineînțeles, tot printre primele decizii a fost și să-și pună toți cei patru consilieri personali, secretara șefă de cabinet, cei doi veniți de pe linie de USR plus celălalt, ajuns în Primărie pe când Pleșa era viceprimar, pe proiecte. Să și ei spor de șmecher, că așa-i stă bine îmbuibatului politic. Păi ce, au câștigat alegerile chiar numai așa, fără să încaseze? Bașca, unii dintre ei încasează cât Primarul, dacă nu chiar ma bine. Vă zicem data viitoare.

Iar despre ceilalți spornici și speciali ai minunatelor noastre instituții publice, rămâneți pe recepție, cum se zice, că vorba aia, sunt atât de mulți de nici ei nu mai știu câți sunt.

4 8 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
pilu
pilu
18 august 2021 11:53

Macar sa nu ne mai intrebam : unde sunt banii europeni ?