Dacă e să nu-i punem la socoteală pe primar, viceprimari, directori de prin Primărie, parlamentarii, șefii de instituții publice ori pe băieții deștepți ai politichiei numiți prin diverse sinecuri, am putea zice că la Alba Iulia stăm chiar bine în ce privește numărul asistaților social.

Conform datelor furnizate de Primăria Alba Iulia ”în luna septembrie 2018 au fost 114 dosare în plată cu un numar de 255 beneficiari (numar total de membrii din familiile beneficiare)”.

Conform legii 461/2001, privind venitul minim garantat (VGM), beneficiarii acestui venit trebuie să presteze muncă în folosul cumunității.

Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. Se intocmește lunar un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă. Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a consiliului local şi poate fi reactualizat pe parcursul anului” – zice Primăria.

Nu toți beneficiarii ajutorului social acordat prin legea venitului minim garantat depun muncă în folosul comunității. ”În conformitate cu Planul de acțiuni de interes local la care participă persoanele beneficiare de ajutor social, rezultă pentru luna septembrie 2018 un număr de 54 persoane apte de muncă nominalizate prin  Dispoziția Primarului să efectueze orele de muncă în folosul comunității.

Din lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social transmisă lunar la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, rezultă pe luna septembrie 2018 un număr de 130 persoane apte de muncă din care: 25 persoane au certificate medicale, 39 sunt mame cu copii sub 7 ani iar restul de 66 sunt persoane apte de muncă din care 54 persoane nominalizate să efectueze orele de muncă în folosul comunității iar ceilalți 12 sunt soți/concubini ai acestora” – conform informațiilor obținute de la Primăria Alba Iulia.

Ce fac oamenii ăștia mai exact, care sînt muncile depuse în folosul comunității? Aflăm tot de la Primărie:

Hotărârea nr. 24 privind aprobarea planului de acțiuni/lucrări de interes local pentru anul 2018 prevede efectuarea următoarelor acțiuni care se vor desfășura în unele zone aparținând domeniului public din municipiul Alba Iulia:

 • întreținere curățenie și încărcat gunoi manual (se strâng P.E.T.- uri, cartoane, hărtii, resturi vegetate și altele),
 • salubrizarea malurilor râurilor,
 • menținerea curățeniei și a efectuării lucrărilor de întreținere în incinta clădirilor, a curților și mutarea unor piese de mobilier de dimensiuni reduse, evacuarea bunurilor inutile,
 • igienizat spații verzi, terenuri și zone din domeniul public, rampe și platforme cu deșeuri,
 • greblat, adunat și încărcat resturi vegetale și menajere de pe spațiile verzi,
 • săpat rigole/șanțuri cu adâncime de maxim 50 cm,
 • desfășurarea de alte tipuri de muncă necalificată în folosul școlilor, grădinițelor, creșelor, centrelor,
 • manipulat/distribuit ajutoare alimentare în cadrul Programului POAD pentru acordarea de pachete cu ajutoare alimentare și produse de igienă,
 • efectuat curățenie la locul distribuției,
 • răzuit manual afișe amplasate ilegal.

Cel puțin pentru o parte dintre aceste activități pe care beneficiarii ajutoarelor sociale le prestează în folosul comunității, Primăria Alba Iulia are semnate contracte cu diferite firme. Servicii de curățenie ori de amenajare și întreținere spații verzi – undei îi mai putem vedea la muncă, prin oraș, pe beneficiarii ajutoarelor sociale – intră și în sarcina unor firme private, care primesc anual cîte un purcoi de bani pentru astfel de activități.

Cu alte cuvinte, ajutorul social e transformat într-un fel de subvenție pentru băieții deștepți. Adică statul dă bani unor amărîți, bani pentru care acei amărîți depun muncă în folosul comunității. Iar parte din munca asta e fix munca pentru care Primăria, la rîndul ei, plătește niște firme private care fac profit. Frumos, nu?

Banii necesari plăților ajutorului social provin de la Bugetul de Stat și sînt plătiți prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Anul trecut, la nivelul municipiului Alba Iulia, banii destinați ajutoarelor sociale au însumat 577.933 lei.

Anul acesta, pînă în luna august inclusiv, au fost plătiți după cum urmează:

 • luna ianuarie 2018 – 46.719 lei
 • luna februarie 2018 – 45.012 lei
 • luna martie 2018 – 44.954 lei
 • luna aprilie 2018 – 43.904 lei
 • luna mai 2018 – 35.581 lei
 • luna iunie 2018 – 34.298 lei
 • luna iulie 2018 – 32.400 lei
 • luna august 2018 – 32.754 lei.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare