E o vorbă din bătrîni care zice că, dacă rămîi în pană de bani, mai schimbi 100 de euro. Sau, dacă dacă n-ai euro, iei împrumut și nu te mai rogi de nimeni. Iar Primăria Sebeș, condusă cu o mînă de fier forjat de către Dorin Nistor, nu face excepție.

Degeaba e Sebeș cel mai industrializat oraș, cu cele mai cele venituri, cu zero șomaj și bani de nu mai știe Diana Mitrea, preferata lui Dorel, ce cîmpenești să mai organizeze, că tot mai e nevoie de bani. De investiții, desigur.

După cum se vede și în proiectul de HCL care a fost votat în ședința de acum două săptămîni, banii ce vor fi fost împrumutați, suma de 59.850.000 lei – împrumut care va fi rambursat în 15 ani – urmează să fie investiți.

pr. nr.372-finanțări rambursabile

Acum, e drept, astfel de instrumente – împrumuturile – sînt folosite de către administrații. Nu e neapărat un lucru rău să iei bani împrumut pentru a face niște investiții pe care, altfel, nu le-ai putea face din resurse proprii. Și care investiții să ducă la dezvoltarea localității, eventual, cum ar zice americanii, să crească „your tax base”.  Ceea ce, dacă vă uitați pe anexa cu investițiile ar urma să fie făcute din acest împrumut, nu e neapărat cazul aici.

Însă, împrumutul ăsta ridică totuși niște semne de întrebare. Adică, în condițiile în care arunci sute de mii de euro în fel și fel de evenimente, de cîmpenești și de cîntări ale stăpînirii, în care să te poți tu, edil, alături de preferații din nomenclatură, să te tragi în poze, să faci mici dușuri de mulțime și să punctezi la capitolul imagine, cum se face că n-ai bani de investiții? Sebeș e, pînă la urmă, un oraș supra industrializat – comparativ cu alte orașe de pe la noi, normal. Și are un buget care ar trebui să asigure un nivel ridicat de finanțare a unor investiții fără a trebui să se recurgă la împrumuturi. Și e un oraș care e industrializat de ceva vreme, căci nu-i ca și cînd în ultimii doi, trei ani, să fi existat un boom al dezvoltării, care să justifice pe undeva noi împrumuturi care să susțină o dezvoltare.

Anul viitor e însă unul electoral. Unul mult mai important decît ăsta, în care am ales Președinte și europarlamentari. Anul viitor avem locale și parlamentare, alegerile care contează cu adevărat. Așa că, o pușculiță cu 60 de milioane luați pe datorie e numai bună. Mai ales că, pînă la urmă, de plătit au să plătească oamenii din Sebeș și firmele de acolo, nu primarul și șefii din primărie, care vor asigura însă cheltuirea lor.

Ei bine, proiectul ăsta inițiat de Dorin Nistor a trecut. Consilierii locali l-au votat iar sebeșenii, ca să se joace Dorel de-a investitorul, au fost băgați datori pentru 15 ani. Dacă se va fi dovedit că a fost bine sau rău, rămîne de văzut. Pînă una alta, iată-i pe eroii din consiliul local, cei care au votat în favoarea îndatorării orașului. Ca să fie bani de investiții, să fie bine, să nu fie rău, sanchi.

Bogdan Adrian  – PNL, viceprimar

Albu Dorin – PNL

Itu Simona – PNL

Marcu Alexandru Dan – PNL

Moga Nicolae Nicușor – PNL

Popiuc Mircea Gheorghe – PNL

Rodean Ioan – PNL

Șerbănescu Radu Călin – PNL

Mituț Cristian Nicolae – ALDE

Lupu Ovidiu Cătălin – PRU

Stoica Petru – independent

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile