Oficial, mai e puțin pînă să intrăm pe sistemul de colectare selectivă pe patru fracții. Adică pînă ajungem la termenul – prin iulie – cînd vom fi fost obligați să facem asta. Pentru că așa bine a funcționat mizeria aia cu ”fracție umedă” vs ”fracție uscată„ – pe care cea mai multă lume n-a înțeles-o și absolut nimeni n-a aplicat-o, în special firma care colecta – că acum o să trecem la colectare de hartie, plastic, metal și sticlă. Sau așa zic oamenii din Primărie/Consiliul Local că vom face.

Desigur, nimeni nu și-a pus întrebarea unde dracu se încadrează, între cele patru categorii, resturile bio, resturile de mâncare pe care le aruncăm la gunoi. Normal, în cazul unora – și nu dăm numele lui Hava, Voicu ori Sandu – e simplu: resturile de mîncare merg la sticle goale. Sticlă din sticlă, nu plastic, că cine dracu a văzut wiskean la plastic? Mă rog, poate că există.

Ei bine, faza e că treaba asta cu colectarea selectivă, în cazul în care se va fi implementat, are toate șansele să fie un sublim eșec. Asta pentru că, deși vom avea un nou operator care să ridice deșeurile, care va lua locul celor de la Polaris M Holding, pe contract ăia au niște luni bune să-și ia în primire sarcinile și să se apuce de treabă. Răstimp, o să ne distrăm tot cu Polaris, care nu mai are niciun interes să investească în pubele noi, pentru cele patru tipuri de deșeuri pe care trebuie să le colectăm selectiv. Și e normal să nu-i mai intereseze, din moment ce se află în ultimele luni de contract. Cu toate că, încă îi ineteresează să încaseze și, din ce ne șoptesc unele păsărele din Primărie, Paul Voicu e într-un asidu lobby în favoarea firmei, ca să fie plătită la timp. Ba chiar ar fi urlat ca pe stadion la o ședință de acum vreo două săptămâni, pe motiv că n-au fost efectuate plățile către Polaris.

Aceleași păsărele ne zic însă că băieții de la Polaris au moșmodit cumva contractul, ca să fie bine, să nu fie rău, și au băgat pe el niște adăugiri cu pixul și semnături cum că-s ok modificările, cumva că ei nu-și asumă anumite chestii și așa mai departe. Chestie care a dus la niște întrebări ale angajaților din Primărie, chemați să semneze și gireze combinația. Și cum n-au semnat la timp, iaca circul marca Voicu, care urla la angajații și șefuleții din Primărie de zici că era un antrenor de fotbal american în vestiar. Că să le dea, dom’le banii, că oamenii ăia trebuie plătiți.

Ce-i drept, regula de aur a parandărătului zice că, pentru a putea procentul fixat să se întoarcă în buzunarul celui care dă banul, trebuie ca banul să fie dat. Or, nu dat banul, nu primit parandărt. Deci urlete.

Și-apoi, ar mai fi și o altă chestie. Căci, după ce au hotărît consilierii că vom avea colectare selectivă, Primăria ar fi trebuit să organizeze o consultare publică. Ceea ce, he he, nu s-a făcut. Cînd naiba a organizat vreodată Primăria Alba Iulia o consultare publică reală? Cele mai consultări publice au fost atunci cînd s-au adunat șefii din primărie, împreună cu niște angajați, prin vreun birou, și au hotărît cine să cîștige ”concursul” pentru vreun post. Vezi cazurile Loredana și Dadi, sau atîtea altele despre care încă n-am apucat să scriem.

Și uite așa, îi dăm înainte ca-n piesa aia cu ”cine e gu noi strigă eee-eh, cine e gu noi strigă eeee-eh”. Chiar, cînd și-o lua Hava noul mandat în primire, că tot ne-a promis că duce Alba Iulia în Europa, ce-ar fi să le propună celor din Bruxelles o colectare selectivă pe sistem ”fracție umedă – fracție uscată”, cum a făcut el aici, acasă? Deh, norocul nostru că nu vrobește omul nici o limbă străină, că ar fi rîs ăia și cu curul de noi și de sistemul nostru de colectare a deșeurilor, pe care încă le ducem la cîte 300km distanță să le depozităm, pentru că felicitări Dumitrel, care de 15 ani n-a reușit să termina groapa aia ecologică.

Și încă ceva: după toate calculele, făcute și de cei de la CJ și de cei de la Primărie, prețul colectării deșeurilor se va fi dublat de anul ăsta, de cînd va intra în pită noul operator. Woop-Woop! Să fie bine, ca să nu fie rău. Că nu-i prost cine cere, îi prost cine dă. Iar cetățeanul dă, că ce să și facă?

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare