La fel ca celebrul inventator român, care la Salonul de la Geneva a rupt gura audienței cu aparatul de tăiat pătrunjelul în 8 dintr-o singură lovitură, ne-am trezit deținători ai recordului mondial pentru Cea mai mare hartă formată din oameni. Numai că nouă – spre deosebire de inventatorul acelui aparat, căruia o babă din mulțime i-a strigat că pătrunjelul se poate fierbe-n ciorbă și întreg – nu s-a găsit încă nimeni să ne explice utilitatea acestui record.

Precum în vremurile de glorie proletară, 4.807 oameni – în special elevi – au fost aduși la Alba Iulia din 70 de localități și puși să formeze o hartă cu care, iată, am depășit Myanmarul în acest clasament. Mi-e și groază să mă gîndesc la ce tristețe o fi prin Myanmar, acum că le-am luat recordul, ori la ce invidie îi încearcă pe nemți, americani ori britanici, care n-au nici măcar habar de acest record. Mi-e și mai groază  însă pentru acei elevi, invitați cu arcanul să participe la eveniment, căci potrivit organizatorilor ”Obiectivul a fost să le oferim tinerilor prilejul de învăța altfel despre istoria țării lor, care în 2018 aniversează 100 de ani de existență”. Că România există de la 1878 și că anul acesta sărbătorim, de fapt, 100 de ani de la Unire și nu 100 de ani de existență sînt însă doar niște detalii ce n-ar trebui să umbrească ditai recordul.

Aici, la marginea civilizației, precum niște suferinzi ai sindromului cacă-fală, ne umplem de o falsă importanță pentru că, iată, după Cea mai mare mămăligă, deținem și recordul mondial pentru Cea mai mare hartă formată din oameni. Iar chestia asta ar trebui, pesemne, să compenseze lipsa de autostrăzi, un sistem educațional falimentar, spitalele aflate în ruină, lipsa industriei, salariile de rahat, oportunitățile zero și o clasă politică și administrație corupte pînă în măduva oaselor – adevăratele recorduri pentru care sîntem cunoscuți în lume.

Avem însă Cea mai mare hartă formată din oameni! Și probabil că am putea doborî și recordul pentru Cel mai mare rahat pe băț, dacă s-ar mai găsi o Primărie ori instituție publică dispusă să pompeze cîteva sute de mii de lei într-o astfel de acțiune.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare