Să știți că, în ciuda multor aparențe și uneori chiar a evidenței, primarii sînt și ei niște oameni simpli, ca toți oamenii. Iar atunci cînd nu-și ridică localitățile administrate pe noi culmi ale succesului și dezvoltării, ei trăiec ca noi toți. Se plimbă, mănîncă, dorm, mai văd un film și, în limita bugetului nelimitat, mai fac cumpărături. Nu chestii mari, de infrastructură ori investiții menite să schimbe viața omului de rînd, ci chestii mici, mărunte, ca tot omul.

Ei bine, despre aceste mici cumpărături – achizițiile directe – despre acest shopping cu cardul primăriei o să vă vorbim aici. Că astea se fac cel mai simplu și se justifică oricum. Și o să vedeți cum unii primari fac cumpărături absolut normale in timp ce alții fac shopping. Așadar, să purcedem, în ordine alfabetică, cu cele mai interesante exemple de shopping din ultima perioadă, ale primarior din Alba.

Primăria Aiud, condusă de Oana Badea.

 • În luna august, Primăria Aiud cumpăra un aranjament floral cu 120 de lei. Și o amforă de birou, cu alți 100 de lei, în care să pună florile, normal. Și înainte de asta încă un aranjament floral cu 210 lei.
 • Tot în perioada aia au mai cumpărat și niște mobilier de birou, cu 6.200 de lei, plus un TV cu 1.100 lei.
 • Și au mai cumpărat și materiale de papetările de vreo 10.000 de lei, plus fel și fel de chestii de birotică, mai mărunte.

Primăria Blaj, condusă de Gheorghe Rotar

 • Pe 2 noiembrie, primăria cumpăra de la SC Radof Soft , un SRL din localitate, un sistem de supraveghere video pentru oraș, cu 43.082 lei (ca să vă faceți o idee, citiți aici cît a plătit Dorin Nistor la Sebeș, pentru un sistem similar)
 • Pe 30 octombrie, prmăria cumpără de la Livio Dario SRL niște servicii de transport persoane pe ruta Blaj – Sibiu, cu 13.445 lei.
 • În 3 octombrie, primăria cumpără cu 100.840 lei, de la Luiza Impex SRL, lucrări de reparații interioare și exterioare la casa scării unui bloc ANL, din strada Gheorghe Doja.

Primăria  Cugir, condusă de Adrian Teban

 • În luna iulie, primăria cumpără de la un domn pe nume Traian Uritescu, niște grilaje anti-efracție cu 2.413 lei
 • În data de 10 octombrie, primăria cumpără, de la SC Konstantinos SRL din Orăștie, lucrări de reparații la drumuri cu sistem rutier de pământ (?!), cu 124.806 lei
 • De la Iuly Cugir SRL mai cumpără niște lucrări de decolmatare a unui canal, cu 54.323 lei.
 • La finele lui septembrie, primăria cumpără niște lucrări de reablitare a unui teren, cu 83.611 lei, de la Claus Service SRL din Aiudul de Sus.
 • Pe data de 1 august, că era o grabă mare, motivată de căldură, primăria cumpără un utilaj – răspânditoare de material anti-derapant – de la Trans Complex Europa SRL din Alba Iulia, cu 25.200 lei
 • Pe data de 7 septembrie, primăria cumpără un set de lenjerie de pat, cu 4.828 lei, de la Marbis SRL din Sebeș.
 • Iar pe 12 septembrie cumpără un ”stindard dacic draco-steag” cu 2.400 de lei, de la Sabex Design SRL

Și au mai cumpărat stingătoare, studii de fezabilitate, un telefon mobil cu 1.500 de lei, reparații de utilaje, închiriere de macara, indicaroare rutiere, panouri de informare, servicii de artificii, corturi din aluminiu și cîte și mai cîte. Per total, primăria Cugir a făcut în ultimele luni aproape 40 de achiziții directe.

Primăria Ocna Mureș, condusă de Silviu Vințeler

 • În 20 septembrie, primăria cumpără niște servicii de diriginte de șantier, cu 15.000 de lei, de la Save & Safety RO SRL din Ocna Mureș
 • Ulterior, primăria mai face două achiziții de servicii de diriginte de șantier, cu cu 30.000 și 22.000 de lei. Asta pentru că în Ocna Mureș se fac niște super reparații de străzi. Sau, mă rog, niște reparații la super preț, despre care o să vă povestim noi în alt text.

Primăria Sebes, condusă de Dorin Nistor

 • În luna iunie, primăria plătește firmei Transmax Plus SRL suma de 21.650 lei pentru aranjamente florale, buchete, coșuri, jerbe și coroane de flori
 • În perioada zilelor orașului, primăria achiziționează mai multe servicii hoteliere și de alimentație publică
 • În 3 august, primăria cumpără niște suporturi de pahar personalizate, cu 2.100 lei, de la SC Rapel SRL din
 • În 6 august, primăria achiziționează, contra sumei de 560 lei, umbrele personalizate de la SC Giovani Moco SRL din Sebeș
 • În 8 august, primăria cumpără, de la Ciserom SA Sebeș, șosete personalizate în valoare de 3.600 lei
 • De asemenea, primăria a mai plătit 9.000 de lei pe niște servicii de organizare a unei conferințe de presă, dar și 58.000 de lei firmei Send SRL din Tg.Mureș, în urmă cu cîteva zile, pentru un studiu de fezabilitate pentru sistematizarea parțială a unor cartiere din oraș

 

Primăria Zlatna, condusă de Silviu Ponoran

 • La finele lunii septembrie, puțin înainte de meciul din Cupa României dintre Steaua și Unirea Alba Iulia, primăria cumpără niște scaune pentru stadionul de fotbal, cu 8.170 lei, de la Dupex SRL – cu 4.800 lei de la Eurocompozite SRL, precum și o tabelă de marcaj, cu led, cu 6.240 lei de la No Brand Express Team SRL
 • În vara acestui an, primăria cumpără de la o persoană fizică autorizată, Gheorghe Stoica pe numele ei, servicii de inginerie și consultanță tehnică pentru urmărirea unui proiect de amenajare a Râului Ampoi în zona Zlatna. Adică, pentru 86.640 de lei, domnul respectiv va sta cu ochii pe proiect ca pe butelie.
 • La finele lunii iunuie, primăria decide că e un moment propice pentru a cumpăra, de 700 lei, ”afișiere electorale triunghiulare”, de la Romstema Business SRL din Sibiu. (măcar campania electorală de peste doi ani n-o să ia prin surprindere primăria)
 • În 3 august, primăria achiziționează un manechin din plastic, cu 576 lei, de la Eurom Chrom Distribution SRL din București.

Primăria Alba Iulia, condusă de Mircea Hava

 • În ultimele luni, primăria Alba Iulia a efectuat nu mai puțin de 170 de achiziții directe, de la șuruburi care au costat cîțiva lei și pînă la servicii de publicitate cu 50.000 de lei, cazări cu 40.000 de lei, organizat de festivaluri cu sute de mii de lei și fel și fel de achiziții. Așa că, pentru muncipiul reședință de județ, care face atîtea cumpărături încît probabil că există, în organigrama instituției, un post de personal shopper al primarului, o să facem probabil un text separat. Mai ales că au fost făcut o grămadă de achiziții care miros a dubios, dar și altele la care poți să rîzi. Spre exemplu, primăria le-a cumpărat polițiștilor locali, de la TipoRex, 10 ținte cu 900 de lei, dar n-a cumpărat niciun arc ori tuberman.

Abrud, Cîmpeni, Baia de Aireș și Teiuș n-au făcut achiziții directe ori nu le-au transmis autorităților spre publicare în SEAP.

Nu am întocmit o listă cu toate achizițiile directe ale primăriilor. În unele cazuri era vorba de zeci de achiziții sau, cum e cazul municipiului reședință, aproape 200. Ne-am dorit să vă arătăm însă că, printre achizițiile de multe ori utile, se ascund și fel de fel de chestii a căror achiziție te face să ridici puțin din sprînceană. Lenjerie de pat de 1.000 de euro? Steag dacic? Umbrele și șosete personalizate? Manechin din plastic? Așadar, pe viitor o să vă prezentăm doar acele cumpărături care te fac să te miri și eventual să rîzi. Plus, desigur, achizițiile cu dedicație, de la firme prietene ori la prețuri umflate, în măsura în care vom putea demonstra legătura dintre primărie și firma de la care s-a făcut achiziția. Hai, să auzim de bine. Și dacă știți pe cineva care are de vînzare o pereche de șosete cu sigla primăriei Sebeș, să ne anunțați.

1
Lasa un raspuns

avatar
1 Subiecte de comentariu
0 Rasunsuri
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Autorul comentariului
Comentarriu recent al autorului
  Aboneaza-te  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
trackback

[…] exemplu, la Blaj, s-a plătit nici 10.000 de euro pentru un astfel de sistem de supraveghere cu camere video. Ce-i drept, la Sebeș s-a plătit mai mult, însă aici contează […]