De vreo cîteva zile statul român, prin toți reprezentanții săi, de la Premier la șeful DIICOT și de la Ministrul de Interne pînă la milițianul de secție, dă un neîntrerupt examen de incompetență.

Nu excludem nici varianta aceasta. Luăm în calcul toate posibilitățile. Este posibil să, dar este posibil și să nu.

Mai trebuie doar să vină vreun reprezentant al statului și să ne dea citate din Heidegger, să ne explice teoria lui Schrodinger ori să ne vorbească despre Bolyai, Lobacevski și matematicile n-euclidiene.

De cîteva zile, acel știu că nu știu nimic  al lui Socrate a fost transformat de statul român în nici măcar nu știu că nu știu nimic. Iar asta e o problemă, căci de la statul român, de la reprezentanții lui, de la instituții precum Guvern, DIICOT, Procuratură, STS sau Poliție aștepți răspunsuri, nu întrebări. Că nu sîntem la joaca de-a filosofia.

Iar la TV, la posturile de știri, și nu numai, e un adevărat dezămț. Presa, în marea ei parte, și-a pierdut parcă abilitatea de a pune întrebări și joacă un rol al pseudo-cunoscătorului. În lipsa unor răspunsuri din partea autorităților, dar și văduviți de capacitatea de a pune întrebări clare, presa de TV a intrat parcă în zodia părerologului. Toți au teorii, toți bănuiesc că ar fi așa sau invers, toți știu ceva însă, la fel ca și oamenii statului, nici măcar nu știu că nu știu nimic.

Trăim, de cîteva zile, o butaforie a unui exercițiu logic. Și parcă nicicînd statul și oamenii care conduc țara asta n-au părut atît de proști. Știam cu toții că statul e corupt și hoț. Însă corupția și hoția presupun o oarecare inteligență, o logică solidă.

Iată însă că nu-i chiar așa, iar acești corupți pe care-i credeam dotați cu o inteligență malefică sînt doar niște simpli prostălăi.

Așadar, după o săptămînă de lamentări, de sofisme și de părerologie, poate că e cazul ca statul, prin cei care-i reprezintă, să dea niște răspunsuri clare. Sau să lase locul altor oameni, care pot să o facă.

Și dacă nu se poate, atunci măcar să știm clar că nu știm. Și să închidem naibii statul, să punem lacăt pe țară și să plecăm cu toții.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare