Urmare a unor statistici realizate prin intermediul proiectului 7.1 SSCS (Statistică, Studii, Cercetări, Sondaje) din programul managerial actual al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba s-a constatat că nevoia de lectură în rândul membrilor comunității a crescut simțitor în ultimul an.

Acest lucru se datorează pe de o parte faptului că suntem nevoiți să petrecem mai mult timp acasă, iar pe de altă parte faptului că Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba are o politică de achiziție de carte și periodice care se derulează continuu și în mod constant pe tot parcursul anului și ținând cont de preferințele și nevoile beneficiarilor.

Așa se face că în trimestrul al III-lea al anului 2021, colecțiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba s-au îmbogățit cu 977 de noi titluri de carte, respectiv cu 1.559 de noi unități de bibliotecă. Bugetul alocat pentru derularea proiectul „Achiziție carte și periodice” a fost de 45.000,00 lei (44.000,00 lei pentru achiziție de carte, iar 1.000,00 lei pentru achiziție de ziare și reviste), la care s-a adăugat bugetul rămas necheltuit în trimestrul al II-lea, respectiv suma de 1.845,74 lei (1.245,74 lei la carte și 600,00 lei la ziare și reviste).

Din această sumă totală au fost achiziționate noi titluri de carte în valoare de 45391,42 lei și ziare și reviste în valoare de 1.145,00 lei, în total fiind cheltuită suma de 46.536,42 lei. De menționat că de la începutul anului 2021 au fost achiziționate 1.836 de titluri și un număr de 3.206 unități de bibliotecă, valoarea alocată pentru aceste achiziții fiind de 89.690,68 lei. Cărțile achiziționate au fost în marea lor majoritate din domeniul literatură română și străină, dar și cărți de psihologie, religie, istorie și critică literară, medicină drept, etc.

Alături de achiziția de carte, colecțiile bibliotecii au fost îmbogățite prin intermediul proiectului „Donații”, cu un număr de 1.500 unități de bibliotecă, acestea constând în cărți, ziare și reviste.

Seriozitatea și profesionalismul echipei bibliotecii, alături de politica de achiziție a noilor apariții editoriale, au făcut ca serviciile de împrumut la domiciliu pentru copii și adulți, singurele operante în acest moment, să-și crească în mod constant numărul de utilizatori.

Pe lângă aceste servicii, personalul bibliotecii a continuat proiectele de popularizare a cărții și a scriitorilor prin activități de animație culturală și a introdus în circuitul biblioteconomic noi servicii cum ar fi: InfoPoint, Împrumut la domiciliu sau servicii de promovare a colecțiilor prin intermediul platformelor online. Toate aceste noi servicii s-au bucurat de o largă popularitate în rândul comunității, ba mai mult, noul mod de abordare generat de necesitatea impusă de apariția pandemiei au constituit de multe ori exemple de bune practici, fiind preluate și implementate și de alte biblioteci din țară.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile