Călin Mătieș, senator PSD: Plafonarea prețurilor la carburanți!

Statul NU este promotorul și beneficiarul creșterilor nejustificate de prețuri la carburanți, iar plafonarea este soluția! Guvernul încasează, în urma comerțului de motorină și benzină, două impozite: taxa pe valoare adăugată (TVA) și acciza. Valoarea accizei este fixă, de 1,8 lei la litru (indiferent de prețul carburantului), iar cota de TVA este de 19%.

Astfel, în cazul în care 1 litru de combustibil este 5 lei, ”benzinarului” îi revin 2,25 lei, în vreme ce Statul colectează din acciză și TVA 2,75 lei. În schimb, dacă 1 litru de carburant se vinde cu 9 lei, ”benzinarul” câștigă 5,49 de lei, iar Statul primește 3,51 de lei.

Așadar, cei care câștigă cel mai mult sunt speculatorii din această industrie care au profitat de contextul în care se află România și au crescut nefondat prețurile! PSD condamnă astfel de practici și solicită instituțiilor Statului – Consiliul Concurenței și Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului – să își facă treaba, să îi protejeze pe cetățeni și pe antreprenorii cinstiți.

Senator PSD ALBA

Călin Gheorghe Matieș

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile