Mă rog, pînă la anul va fi fost deja vorba de fotoliul lui Gabi Pleșa sau Paul Voicu, căci peste o lună și ceva, onorabilul nostru primar se va înălța la mult dorita imunitate de europarlamentar. Sigur, salariu, diurnă, sumă forfetară, pensie specială dar, mai ales și mai ales, imunitate. Vorba aia, imunitate, că-i mai bună decît toate.

Așadar, în condițiile astea, în marginea plecării lui Mirciulică, se fac o sumedenie de calcule.

PSD, a cărui principală problemă în ultimii 20 de ani era pe cine să sacrifice la locale, pe ce nefericit să arunce în luptă pentru a-și rupe gîtul contra mașinii de vot și lovele Mircea&Co, se vede acum în fața unui scenariu ce părea imposibil. Oamenii ar putea să strice tradiția și să chiar cîștige Primăria Alba Iulia. O primărie pe care n-au mai condus-o de pe vremea cînd Ion Iliescu era tînăr, activ și la fel de viu ca acum.

În funcție de calculele hîrtiei, și de contracandidați, PSD Alba lucrează cu mai multe scenarii. Spre exemplu, în cazul în care Paul Voicu va fi primar interimar, și implicit candidat la Primărie, PSD are două variante cu care ar putea să riște să cîștige.

Una dintre ele ar fi Ioan Dîrzu, deputat și președinte al organizației județene. Problema lui Dîrzu, care ar vrea dar zice că nu vrea, și dacă va candida o va face – sanchi – doar că i-o cere partidul, e că dacă se bagă în joc și nu cîștigă își cam pierde puterea în cadrul organizației. O organizație pe care, în ciuda atîtor și atîtor eșecuri electorale, o păstorește în continuare. Așadar e un risc destul de mare pentru el, pe care însă ar putea să și-l asume, dacă de la PNL e pus să candideze Voicu. Și în funcție, desigur, de ce alți contracandidați mai apar.

Ioan Dîrzu, deputat, președinte PSD Alba

O altă variantă, și probabil cea mai bună pe care PSD Alba o are în prezent, e Daniel Breaz. Omul se bucură de o imagine foarte bună în oraș, fiind un tip cu școala făcute pe bune, fără diplome luate pe la seral și care a condus, destul de bine zic unii, celebra Universitate 1 Aprilie 1918. Ăsta, 1 Decembrie 1918. O universitate a cărei existență, mai departe de glume și probleme, e un plus pentru orașul ăsta. Și dacă nu l-ar fi mîncat în dos să se facă Ministru, să dea cu mucii în fasolea lui ”care” – ”pe care”, greșeli care trec neobservate în provincie, ar fi fost chiar și mai bine poziționat decît e acum. Problema lui Breaz e însă cumva similară cu a lui Dîrzu. Cu atît mai mult cu cît cei doi, sanchi prieteni și colegi, se află într-o competiție internă pentru cine e tătuc al organizației PSD Alba. Prin urmare, dacă de la PNL e împins Paul Voicu, s-ar putea ca Daniel Breaz să se bage în competiție. Căci, pe ce sondaje există pînă acum, pe Paul Voicu l-ar bate chiar și Mircea Trifu. În discuțiile private, Daniel Breaz zice și el că nu vrea și că s-ar băga doar dacă i-o cere partidul, vezi duamne. Deși ar vrea, dacă e să cîștige. Căci dacă ajunge Primar la Alba Iulia, în cîteva luni îl mănîncă pe Ioan Dîrzu de la șefia organizației, cu fulgi cu tot.

Daniel Breaz, senator PSD, Ministrul Culturii

Pe lîngă ăștia doi, care pe undeva ar avea vreo șansă – în funcție de circumstanțe – mai sînt vreo doi pesediști care se visează candidați la Primărie.

Unul dintre ei este Daniel Zdrânc, fost consilier local, fost penelist, fugit la PSD alături de Călin Potor și înșurubat pe lîngă Ioan Dîrzu pînă într-un post de ceva subsecretar de stat pe la ceva agenție care se ocupă cu ceva chestii, nu știm exact ce. Probabil nici el nu știe exact. Însă omul e subsecretar de stat, dus la București precum Domnul Goe și, la fel ca și Paul Voicu, atunci cînd se privește în oglindă se vede deja Primar.

Daniel Zdrânc, vicepreședinte PSD Alba, subsecretar de stat

O a doua variantă, din categoria luzărache, este Inspectorul Școlar General al ISJ Alba, Marcela Dărămuș. Care e și ceva șefă pe la organizația de femei și, dacă ne gîndim că PSD a făcut deja o tradiție din a promova femei de o certă valoare, vezi Veiorica, doamna Motostivuitor, Abramburica, Rovana Plumb și altele, ar putea fi o variantă de luat în calcul. Desigur, PSD Alba Iulia a mai tot încercat cu femei la primăria Alba Iulia, dacă o mai ține minte cineva pe Doina Harda. Și, dacă am învățat ceva din trecut, iată, se pare că avem un talent în a-l repeta.

Marcela Dărămuș, Președinte organizația de femei a PSD Alba, Inspector Școlar General al ISJ Alba

Orișicum, atît Zdrânc cît și Dărămuș, care și-ar dori o candidatură, sînt variantele de luzăreală. Adică pozibili candidați pe care PSD îi va sacrifica, din nou, contra unui candidat PNL. Spre exemplu, dacă PNL îl va lăsa pe Gabi Pleșa să candideze, care pe toate sodajele, chiar și pe cele interne din PNL, stă mult mai bine decît Paul Voicu, e posibil ca PSD să-i arunce în luptă fie pe Zdrânc fie pe Dărămuș. Evident, cei doi visează doar să candideze, nu să și chiar ajungă primar, în comparație cu Dîrzu sau Breaz. Însă visează să candideze pentru ca, mai apoi, pentru sacrificiul făcut, să se lipească de poziția a doua pe lista PSD Alba pentru Camera Deputaților. Căci asta ar fi, de fapt, adevărata miză a lor.

Desigur, la categoria de potențiali luzări al alegerilor locale ar mai fi și alții prin PSD Alba.

Există, desigur, și pe la alte partide oameni care ar vrea să candideze. Și unii dintre ei o vor face.

Spre exemplu, șeful PMP Alba, fostul deputat Clement Negruț (nu e o problemă dacă nu-l mai țineți minte, cu atît mai mult cu cît probabil n-ați auzit de el nici cînd era deputat) va candida și el. Desigur, șansele lui de a ajunge Primar sînt mai mici decît șansele ca textul ăsta să ia un Pulizer. Cu toate astea, Negruț ar putea strica puțin deranjul și calculele celorlalți. Cu un posibil scor de 5 – 10%, voturi pe care le-ar aduna din rîndul susținătorilor PD, Negruț ar putea strica deranjul celor din PNL. Mai ales că e extrem de puțin probabil, aproape imposibil deja, ca alegerile locale pentru funcția de primar să revină la sistemul cu două tururi. Așa că, voturile lui Negruț ar putea să ajute un eventual candidat al PSD. Orișicum, omul va candida.

Clement Negruț, președinte PMP Alba

Mai există apoi și Mircea Trifu, cosilierul local independent pe care toată lumea l-a subestimat în urmă cu trei ani. Omul vrea. Și vrea atît de mult încît numai ideea de ”Mircea Trifu Primar” îi produce o emoție mai intensă decît cea pe care o are un copil în fața vitrinei de la cofetărie. Mircea Trifu, a cărui activitate de consilier e absolut lăudabilă, face însă un joc de așteptare, destul de inteligent. Ba chiar umblă cu numele lui Ghiță Damian în gură și spune în stînga și dreapta că l-ar vrea pe el primar la Alba Iulia. Ghiță Damian, dat afară din PSD, păstorește probabil cea mai dezvoltată comună din Alba, Ciugudul. Însă e puțin probabil ca acest campion pe sate să vină și să joace în liga mare a alegerilor. Asta pentru că e una să conduci o comună și alta un municipiu reședință de județ. Și, mai ales, e una să cîștigi niște alegeri în Ciugud și alta la Alba Iulia. Și-apoi, s-au mai văzut destule cazuri de politicieni născuți vedetă, care mai apoi și-au încheiat cariera în postura de tînără speranță. Iar în ce-l privește pe Trifu, e chiar bună mișcarea asta. Căci, după ce va alerga de colo-colo spunînd că el l-ar vrea pe un independent cu experiență și rezultate, iar independentul Damian va refuza, se va putea ”sacrifica” chiar el cu o candidatură. Și va candida, asta e clar. Iar scorul pe care-l poate strînge e destul de mare. Să nu uităm că acum 3 ani a luat peste 9%. Și pe vremea aia habar n-avea cu ce se mănîncă Primăria, că venise cu idei fanteziste de pavat aleile și plantat copaci în pădure. Între timp, însă, omul a învățat și are cîteva idei chiar bune. Desigur, are în dulap și niște schelete, căci nu poți să fi fost samsar de terenuri, prietenar cu administrația locală, fără să ai niște schelete. Iar băieții din Primărie ar putea să sape puțin după ele și să arate cetățenilor cum independentul lor preferat și-a făcut averea într-o minunată dependență de Primărie. Vom vedea.

Mircea Trifu, consilier local independent

 

Și-ar mai fi două situații care merită luate în calcul. Există în Alba Iulia și un ProRomânia, condus de Horațiu Florea, fiul fostului vice al PSD Alba, Ioan Florea. Pentru moment, la ei nu se întrevede un cineva care ar putea să candideze. Un cineva care să conteze suficient de mult încît să strice deranjul celor din PSD măcar.

Horațiu Florea – dreapta – coordonator PRO Romania Alba

Și mai există în Alba Iulia și ALDE. Un partid care, dacă se merge pe varianta aflată în calculele actuale – adică dacă nu au să găsească un alt candidat mai bun – va ieși în față cu Liviu Hondola. Liviu Hondola despre care, știm, n-ați auzit nimic. Și care, în politica locală, s-a făcut remarcat doar printr-o obediență soră cu idolatrizarea lui Ion Lazăr. Actualmente pe la agenția locală a CNAIR, cu soția înșurubată la APIA, Liviu Hondola e capabil să adune chiar și 3% din voturi. Cu puțin noroc.

Liviu Hondola, șef mai mic în ALDE, director al biroului regional al CNAIR Alba

Mai departe de toate astea, există două, chiar trei chestiuni extrem de importante, două variante posibile și care încă nu au fost luate în calcul de către niciun sondaj comandat de vreun partid. Și, să ne înțelegem, toate partidele mari și-au făcut sondaje.

În primul rînd, nimeni nu a luat încă în calcul USR. Un partid care are voturi dar care nu are candidat. Asta pentru că abia dacă au membri în Alba Iulia cît să poată merge duminica la o miuță. Iar cei pe care-i au sînt niște iluștri necunoscuți. Sigur, e greu să scoți în față pe cineva care să fie și nou în politică, și curat, și profesionist. Însă băieții și fetele de la USR Alba n-au scos încă pe nimeni și nici nu par să o facă. Încă trăiesc de pe urma imaginii USR la nivel național și nu pare că Alba și Alba Iulia sînt o miză reală pentru partid. Dar, cine știe. Cert este că, dat fiind voturile partidului, pe oricine ar scoate în față va lua un scor destul de mare. Un scor care va încurca, evident, calculele celorlalte partide.

 

În al doilea rînd, în situația probabilă în care Mircea Hava își va impune punctul de vedere (hăhă, de parcă e pe puncte de vedere! Nu dom’le, așa vrea el, așa va face partidul!!) și Paul Voicu va fi primar interimar, și apoi candidat din partea partidului, e foarte posibil ca Gabi Pleșa să candideze și el. Cu tupeu, în contra lui Hava, susținut de o bună parte din peneliștii din partid și mai ales de sondajele de opinie. Și va candida, cel mai probabil, din postura de independent, căci plecarea la un alt partid îi va tăia din apripi și elan.

Gabriel Pleșa, viceprimar Alba Iulia

Or, dacă se va ajunge aici, există varianta de avarie a lui Mirciulică. Chiar dacă asta înseamnă să sacrifice toată șleahta din primărie și tot melanjul ăla de concubinaj între interese și famiglii care mustește în instituție. Adică, va renunța nenea Dumitrel Ion la visul senatorial și va candida la Primăria Alba Iulia. Pe care, cel mai probabil, o va cîștiga, dacă e să ne luăm după sondaje. Atîta că, dacă se bagă Dumitrel, nu va mai exista nici o continuitate în combinație și șmen. Căci Dumitrel, dacă bine-l știm, va vrea echipa lui, oamenii lui, combinația lui. Adică nu va mai exista o prelungire a borhotului administrativ format în era Hava. Ceea ce e de bine. Sau poate de rău.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba

Una peste alta, cam așa stau lucrurile acum. Și, indiferent de schimbări, un lucru e cert, după plecarea lui Mircea Hava, o să ne distrăm la Alba Iulia. Dacă va fi mai bine – posibil – sau dacă va fi mai rău – probabil – o să vedem. Cert e că are să fie distractiv!

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare