De cîteva săptămîni avem din nou pe cineva care să se ocupe de spațiile verzi. Cineva care să tundă iarba, să o ude, să aranjeze boschetul și să planteze panseluțe. Și, normal, să încaseze. Aceiași bugetofagi de la aceeași Primărie condusă de aceiași oameni.

Toată afacerea cu spațiile verzi va scoate din bugetul orașului peste 1 milion de euro anual. Contractul, sau mai exact contractele – căci vorbim de două firme bugetofage – au fost gîndite drept contracte cadru, pentru o perioadă de patru ani.

Pe data de 5 iunie sînt semnate contractele cu nr. 58545 și 58546, privind serviciile de întreținere și amenajare spații verzi în cadrul municipiului Alba Iulia, aferente loturilor I și II, rezultate din împărțirea geografică a orașului. Imediat după, tot în data de 5 iunie, sînt semnate și primele două contracte adiționale, pentru un an de zile.

Primul contract este semnat cu SC Sport Turism SRL, din comuna 23 August, Constanța, în timp ce al doilea contract este semnat cu SC Luxor LTD SRL din Alba Iulia.

Ambele firme sînt niște bugetofagi de lux, abonați ai administrațiilor locale. Prima atît la Alba Iulia cît mai ales prin Constanța, în timp ce Luxor LTD SRL e firma de casă a Primăriei Alba Iulia și a partidului care conduce Primăria, încă de pe vremea cînd s-au inventat contractele publice și parandărăturile.

Primul contract subsecvent, semnat cu Sport Turism SRL, se întinde pe perioada 05.06.2019 – 05.06.2020 și are o valoare de 2.650.652,83 lei, plus TVA. Cei de-al doilea contract subsecvent, aferent zonei 2, semnat cu Luxor LTD SRL, și care se întinde pe o perioadă similară cu primul, are o valoare de 1.717.512,32 lei, plus TVA.

În total, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din oraș va scoate din buget 4.368.165,15 lei, plus TVA. Iae acest preț poat să crească – și probabil va crește – în anii următori, pentru că – așa cum veți vedea mai jos – în contract au fost trecute tot felul de clauze și modalități prin care prețul poate fi ajustat.

Cine sînt bugetofagii de lux care vor tunde iarba și boscheții la Alba Iulia

SC Sport Turism SRL din Constanța, comuna 23 August, este deținută de Ioan Mărcuș – fost consilier județean PSD la Constanța și șefuleț al organizației de partid, pe Marius Pandu Guriță și pe Radu Aurel Nicoraș, acesta din urmă fiind și administrator. Firma a ajuns în zona Alba Iulia în aceeași perioadă în care Polaris M Holding – firma care adună gunoaiele la Alba Iulia de niște ani buni – și-a făcut apariția în peisaj. De altfel, șefii celor două firme  sînt amici, Polaris M Holding fiind controlată de fostul deputat PSD, Eduard Martin (fiul lui Dumitru Martin, fost prefect de Constanța în Guvernul Năstase), prieten bun și parte integrantă a grupării Mazăre – Constantinescu.

Sport Turism SRL a reușit să încaseze zeci de milioane de euro din bani publici, numai la Constanța avînd, în ultimii 15 ani, contracte ce depășesc 100 de milioane de lei.

Și la Alba Iulia încasează de niște ani buni cîteva milioane. De altfel, după descălecarea la Alba Iulia, firma l-a angajat ca șefulică local pe un fost consilier local PD, Pavel Cimpoieș – prietenar bun al găștii Hava & Co. Semn că firma se știe înșuruba bine și că, pînă la urmă, banii n-au culoare și nici nu știu doctrină politică.

SC Luxor LTD SRL,  a fost înființată în 1991, de Vasile Todea, și este un fel de florarul de casă al Primăriei Alba Iulia, fiind abonată la banul public de peste 20 de ani. Prin firma asta, Vasile Todea a mai avut și niște afaceri cu cîrciumăritul, însă principalul obiect de aspirat banul public au fost spațiile verzi. De altfel, Vasile Todea este unul dintre micii ”mari goange” ale PD-ului local, transformat apoi în PDL și acum în PNL. A fost și consilier și chiar șef la Agenția de Protecție a Mediului. De acolo s-a ales și cu puțin dosar căci, pe vremea cînd era șef al agenției, omul a considerat că e ok să aibă și niște contracte de prestări servicii cu actuala Kronospan (Fratti la vremea respectivă), în condițiile în care exploatatorii de lemn primeau, regulat, avize de la instituția condusă tot de Vasile Todea.  Mai exact, omul le amenaja niște boscheți în fața fabricii, în calitate de patron de firmă, și apoi în calitate de șef al Agenției de Protecție a Mediului le elibera avize de mediu. Quid pro quo? Normal!

Retras din viața publică – în sensul că a fost puțin ”damaged goods” și n-a mai prins funcții publice – Vasile Todea a rămas la statutul de om din umbră, prieten bun al găștii Hava & Co, care-l alimentează constant cu milioane de lei din bugetul Primăriei Alba Iulia. Să fie bine, ca să nu fie rău.

Niște contracte confidențiale, sanchi

Cu toate că-s niște contracte publice, în care una din părți e instituție publică – Primăria Alba Iulia – și sînt plătite din bani publici, băieții ăștia au considerat că e ok să bage niște ”clauze de confidențialitate„ în ele. Pesemne că așa e ”modelul”. Ce-i drept, clauzele astea le-au băgat doar în contractele adiționale. Acolo unde apare și sumele de bani nenicule. Că-n contractul cadrul plua bani. I-auziți aici:

”O parte contractantă nu are dreptul, fără acordul scris al celeilalte părți: a) de a face cunoscut contractul, documentele sau orice prevedere a acestuia, angajaților săi sau unei alte terțe părți, în afara acelor persoane direct implicate în îndeplinirea contractului; b) de a utiliza informațiile și documentele obținute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decît acela de a-și îndeplini obligațiile contractuale”

Practic, dacă cere cineva contractul – să zicem în baza legii 544/2001, a informațiilor cu caracter public – Primăria ar trebui să ceară acordul celor de la Sport Turism ori Luxor Ltd pentru a putea furniza datele respective. Ceea ce e aberant și, dacă ne întrebați, puțin ilegal. Dar asta o să o discutăm cu niște avocați.

Cum poate contractul să crească

Așa cum vă ziceam, pentru primul an contractul total este de 4,36 milioane lei, plus TVA. Însă în anii următori suma asta poate să crească din fel și fel de motive. După cum se vede în imaginile de mai jos.

Și-ar mai fi o chestie, legată de garanția de bună execuție. Ea e în cuantum de 10% din valoarea fiecărui contract. Însă, tot conform contractului, există și niște penalități. Adică, dacă prestatorul – Sport Turism SRL sau Luxor Ltd SRL nu-și fac treaba la timp, ei sînt penalizați cu – atenție – 0,01% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întîrziere. Practic, dacă lucrările de amenajare și îngrijire a spațiilor verzi de anul acesta se vor fi efectuat la anul, Primăria are să-i penalizeze cu fabuloasa sumă de 3,64 % din contract. Te doare mintea, nu alta!

Hai, noroc și la iarbă verde!

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare