Bogdan Lazăr, consilier local ALDE, despre alegerea lui Voicu Paul în fruntea Primăriei Alba Iulia: Singura schimbare e că nu vom mai avea un primar cu mustață ci unul cu barbă

E relativ proaspăt în Consiliul Local, unde a ajuns după ce Ovidiu Jidveian s-a retras din partid și politică. E însă fiul propriului tată, Ioan Lazăr, chestie care-i permite să fie, în unele momente, unul dintre puținii oameni din legislativul local care pot și spune ceea ce gîndesc, fără să riște pedepsibilul delict de opinie față de directiva trasată de partid. Ba chiar, în urmă cu ceva vreme, cerea o mai mare implicare a tinerilor în partide și-i făcea, într-un fel, un semn discret tatăui să facă un pas în spate. Mai în glumă, mai în serios, a candidat pentru postul de consilier local cu atribuții de viceprimar, în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, cînd s-a ales noua stăpînire a orașului. Cum i s-a părut procesul, ce crede despre actuala conducere, despre alianța PSD-ALDE și despre modul în care administrația locală îi tratează pe cetățeni, citiți mai jos.

Alex Cristorian: Cum ți s-a părut ședința de ieri, în ce privește organizarea? Reprezentantul Prefecturii a acuzat unele nereguli, în timp ce consilierii PSD au cerut deja anularea întregului proces, pe motiv că s-ar fi votat trei viceprimari.

Bogdan Lazăr: Din punctul meu de vedere ședința a fost organizată bine, datorită faptului că aveam nevoie de un viceprimar cu atribuții de primar, care să ducă proiectele Primăriei mai departe. Am înțeles de la reprezentantul Prefecturii ca sunt nereguli, datorită faptului că nu a fost o cabină de vot, prin care să poți vota secret. Era normal și de așteptat ca cei de la Primărie sa nu respecte indicațiile de la Prefectură, pentru că ei au legea lor și numai a lor. Acuzațiile PSD mi se par nefondate, deoarece nu avem 3 viceprimari, pentru că Raul Tudorașcu este consilier cu atribuții de viceprimar. Sunt dezamăgit de felul cum au votat colegii de la PSD, dar câteodată trebuie să știi să pierzi cu fruntea sus.

Alex Cristorian: Ați depus împreună, PSD și ALDE, două proiecte de HCL, privind demiterea lui Voicu Paul și Gabriel Pleșa. Ați votat împreună cele două proiecte, însă ulterior alianța PSD – ALDE nu a mai funcționat. Cel puțin un consilier al PSD – ALDE a votat în favoarea lui Paul Voicu, în timp ce candidatura ta pentru postul de viceprimar interimar nu a primit voturi din partea PSD. Cum îți explici?

Bogdan Lazăr: Da, așa este. Alianța PSD – ALDE, la nivel local, nu a funcționat niciodată. Noi, cei de la ALDE, am tot încercat să le dăm șanse să arate faptul că sunt oameni de cuvânt. Cred ca ne-am înșelat de prea multe ori. Faptul că au votat în favoarea lui Paul Voicu nu mă miră, deoarece în Alba FSN-ul funcționează de 24 ani. Ei, cei de la PSD, sunt slabi și nu au avut candidat la viceprimar și nici nu au vrut să susțină un candidat ALDE, poate din orgoliu, poate din altceva, la fel cum au făcut sau vor face și cu candidatul la prezidențiale.

Alex Cristorian: În ciuda micilor răzvrătiri din PNL, în condițiile în care Gabriel Pleșa își anunțase intenția de a candida, organizarea de partid a funcționat brici și nimeni din majoritatea din Consiliu nu a mișcat în front. Crezi că prezența la ședință a tuturor liderilor PNL Alba, respectiv Ion Dumitrel, Mircea Hava, Ionuț Fulea sau Mitică Fulea, a contat? Te așteptai ca în PNL să existe, totuși, o competiție reală sau te așteptai la această eficiență de partid, cu care lideri precum Hava sau Dumitrel s-au făcut remarcați încă de pe vremea PD?

Bogdan Lazăr: Mă așteptam ca la PNL  sa fie o competiție corectă, deoarece sunt un partid mare și, mai mult decât atât, se dau mari liberali. Unde este liberalismul din PNL? Cred că l-au aruncat pe geam în momentul în care a început dictatura PDL, pe care ei o denumesc disciplină de partid. În opinia mea, prezența liderilor menționați a fost un fel de intimidare, la un moment dat mi s-a părut ca unul dintre ei mergea la fiecare consilier si îi spunea ce să voteze. Poate a fost doar impresia mea sau poate le zicea altceva la ureche. Totuși, cel mai corect era să fie competiție deschisă și fiecare candidat să vină cu proiecte pentru cetățenii din Alba Iulia și, în funcție de acele proiecte să alegem în Consiliul Local un viceprimar cu atribuții de primar, nu așa pe ascuns, în spatele ușilor închise, cu candidat impus de ei. A fost ca pe vremea de mult apusă, alegeri democratice cu un singur candidat.

Alex Cristorian: În finalul ședinței a existat un mic episod, o mică ceartă. Aceiași cetățeni care, în ședința precedentă, veneau și prezentau o problemă, au venit din nou. Mă refer la situația angajatului poliției locale care e acuzat că terorizează un întreg bloc. Și care, așa cum chiar el a admis, a instalat camere de supraveghere în acel bloc ANL și se joacă de-a spionul. Cum apreciezi reacția administrației cu privire la această problemă, atît în ședința de Consiliu cît și, în general, modul în care au reacționat cu privire la sesizările venite de la oameni în legătură cu acest personaj?

Bogdan Lazăr: M-aș fi așteptat de la noul primar ca, totuși, în prima zi de când a fost învestit în funcție să încerce să arate că are voință proprie și că îl interesează de viața locuitorilor din Alba. Am fost dezamăgit atunci când am văzut că nici măcar nu încearcă să ascundă faptul că va face la fel ca și stăpânul lui, Mircea  Hava, adică să nu îl intereseze problemele „astea mici”, care nu aduc voturi. În afară de faptul că individul în speță, cel care terorizează un bloc, și care m-a amenințat și pe mine, are statut de protejat de către mai marii Primăriei, nu am altă explicație de ce nu se iau măsuri împotriva lui. Omul a recunoscut că a instalat camere de supraveghere, lucru care nu este permis, și totuși nimeni de la Primărie nu are curajul sa ia atitudine în fața lui. Atitudinea lor, pe care ați văzut-o ieri, în ședință, este aceeași ca dintotdeauna: dacă nu ești cu ei, ești împotrivă, deci nu contezi. Este inadmisibil să te joci cu viețile oamenilor și să nu vrei sa îi asculți sau să încerci să rezolvi această problemă de îndată.

Alex Cristorian: Bănuiesc că ai urmărit, cu atenție și îngrijorare, discursul de cîștigător al lui Voicu Paul. Ce crezi că se va schimba, de fapt, cu venirea lui în fruntea Primăriei?

Bogdan Lazăr: Un singur lucru, nu vom mai avea primar cu mustață, ci vom avea primar cu barba întreagă. În rest, cred ca va fi mai rău ca înainte.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile