După ce Isărescu a tăiat vineri dobânda BNR, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 1,59% de la 1,78%.

Vineri, 15 ianuarie, consiliul de administraţie al BNR a decis să relaxeze politica monetară prin reducerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,25%, după ce în 2020 a operat trei ajustări ale dobânzii, ajungând de la 2,5% la 1,5% pe an.

De la începutul pandemiei în 2020, BNR a înjumătăţit dobânda de politică monetară, în 4 etape.

În mod normal, aceste decizii vor duce la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară şi reducerea dobânzilor la credite, încurajând finanţarea redresării economiei, afectată puternic de pandemia de coronavirus.

În 2020 indicele ROBOR la 3 luni a coborât de la 3,19 până la 2,03% pe an.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Economiștii avertizează că în acest fel este încurajată unor credite, iar cei care își permit să deschidă depozite bancare sunt descurajați să o facă.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile