La 31 de ani de la celebrul R-R-R de pe vremea comunismului, Recuperare – Recondiţionare – Refolosire, cetăţenii ţării noastre sunt invitaţi să participe la un nou program de conştientizare economico-ecologică.

De la 1 ianuarie 2021 românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine, adică plastic, metal sau sticlă.

Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Banii pot fi recuperaţi de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului. Măsura a fost prezentată joi, 19 noiembrie 2020, de ministrul Mediului și va fi implementată de la 1 ianuarie 2021.

Această măsură (cerută în mod imperios de Uniunea Europeană) se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid. Orice magazin este obligat să returneze garanţia pentru fiecare produs în parte.

Atenţie mare: Nu trebuie distrus codul de bare de pe ambalaje!

E nevoie de codul de bare pentru ca ambalajele să fie recunoscute de automatele din marile magazine. În magazinele mici nu vor exista astfel de aparate, ambalajele vor fi preluate de casieri pentru a nu aglomera magazinele.

„În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”, spun reprezentanţii Ministerului Mediului.

Hotărârea este acum în dezbatere publică şi ar trebui să intre în vigoare cel târziu pe 1 ianuarie 2021. Există o directivă europeană în acest sens. Magazinele au la dispoziţie un an să implementeze sistemul, adică să pună la dispoziţia clienţilor servicii de colectare sau navete pentru ambalajele de sticlă, ca să le returneze mai uşor magazinelor.

Conform Ministerului Mediului, 6 milioane tone de deşeuri ajung anual în gropile de gunoi, România reuşind să recicleze doar 14 la sută din deşeuri.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile