După ce s-au scremut niște luni bune, după ce și-au numărat sondajele și au s-au jucat cu abacul voturilor, căpeteniile PNL și-au anunțat lista cu care vor să rupă gura tîrgului european pe 26 mai.

Primii zece candidați sînt, după cum urmează: Rareș Bogda, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Daniel Buda, Adina Vălean, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi și Marian Jean Marinescu.

Înainte de a parcurge puțin mai pe îndelete lista asta – nu la scormoneală ci doar așa, la un simplu google search – trebuie remarcat un lucru, care-ți sare în ochi din prima clipă. În primii zece peneliști se regăsește o singură femeie. Una singură! Iar femeia de pe listă, Adina Vălean, e un fel de proxi al lui Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, care s-a retras din cursă pentru a-i asigura soției în loc. În rest, o adunătură de bărbătuși cu multe lipsuri și cu trecuturi mai mult sau mai puțin dubioase.

Mai apoi, tot la o primă privire, se vede că lista peneliștilor e oarecum dominată de foști pediști, partid născut din FSN și aburul fetid al metamorfozei PCR.

Cu alte cuvinte, liberalii din România vor trimite în marea familie a popularilor europeni niște băieți ce-s socialiști la bază, născuți din fumul  dezintegrării PCR.

Rareș Bogdan. Fiu de nomneclaturist, băgat în zeci de combinații post decembriste și învăluit în parfum de Secu. Singura lui legătură cu PNL e prin limbile aplicate în mod sistematic din postura de părerolog și opinioman la televiziunea unui combinatozaur de succes și consultant de marcă pe filieră rusă.

Mircea Hava. Provenit din garda veche a PD, e primar de Alba Iulia de pe vremea lui Decebal. Știe limbi străine niciuna, cu excepția momentelor în care limba română îi e străină. Îl recomandă postura, căci e înalt, știe să se îmbrace elegant și dă bine în poze. În rest îl recomandă doar vechimea și influența în partid.

Siegfried Mureșan. E europarlamentar, ales pe listele PMP și purtător de cuvînt al PPE. A trecut la PNL pentru a mai prinde un mandat în Parlamentul European.

Daniel Buda e în prezent europarlamentar și e tot un băiat venit din vechiul PD, de la Cluj Napoca, jurist și filosof, cu două mandate de deputat la activ. Nici măcar nu și-a trecut CV-ul pe pagina Parlamentului European.

Adina Vălean. Europarlamentar, provine din vechiul PNL și, cel mai important, e soția lui Crin Antonescu.

Dan Motreanu, care provine și el din fostul PNL. Are vocație de sinecurist, a fost ministru, a fost deputat de Lehliu Gară, a fost una și alta pe linie de partid și a avut noroc să se nască din părinți campeoni. Știți voi, de-ăia de la Secu.

Gheorghe Falcă, membru PNL cu șate vechi în PD, e primar al municipiului Arad. De numele lui se leagă o sumedenie de combinații, semnalate în presă ani la rînd.

Cristian Bușoi, europarlamentar din partea PNL, un politician cu anvergură de Sântimbru, fost șef al CNAS – unde a patronat un sistem falimentar – a condus și PNL București în cele mai dezastroase alegeri pentru partid, cînd au pierdut atît primăria capitalei cît și toate primăriile de sector. Deci merită!

Marian Jean Marinescu, parlamentar european încă din 2007, provine din fostul PD – în care s-a înscris în 1992 – și a mai fost prefect de Dolj sau deputat.

Cam ăștia sînt ”liberalii” pe care PNL îi propune pentru Parlamentul European. Ăștia-s noul suflu politic, ăștia-s acel ”altceva” cu care PNL vine ca și contraofertă la actuala putere.

Să nu fiu înțeles greșit, căci din ce se vede și lista PSD va fi plină de cozi de topor, la fel ca cea a ALDE sau PRO România. Aceiași oameni, aceiași politicieni dintotdeauna, aceiași combinatozauri, aceiași șmenauși spălați cînd în apele opoziției, cînd în apele guvernării, într-un fel de mișcare browninană a rahatului cu rol de speranță pentru români.

Un lucru e însă cert. În lista PNL pentru Parlamentul European nu e mai nimic liberal.

L.E – Îl uitasem pe Vasile Blaga. Despre care, auoleo, ce-am mai putea zice? Că dacă zicem tot, ni se termină cerneala de la tastatură. Dar hai să vă zicem una, totuși. Știați că Vasile Blaga, care pe vremea lui Ceașcă era director la o uzină care aproviziona cu materiale mina de uraniu de la Ștei (și se știe că în domeniul ăsta, al expolatării uraniului lucrau doar dizidenți cu ochi albaștri) a primit după ani buni de la ”Revoluție” un certificat de revoluționar? Și că, ulterior, a primit chiar și 500mp de teren intravilan, pe strada vameșilor din Oradea, în baza acestui act?

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare