Aproape 900.000 euro fonduri REGIO pentru modernizarea iluminatului public din Teiuș

Obiectiv: Inlocuirea a peste 860 de corpuri de iluminat, amplasarea a inca aproape 100 de astfel de elemente noi, toate cu LED, controlul intregului sistem de la distanta si reducerea la o treime a consumului de energie

 

Orasul Teius, din judetul Alba, este cel de-al doilea din judet, dupa Cugir, care obtine resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public. Contractul de finantare a fost semnat de catre domnul Mirel Halalai, primarul orasului, si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, la sediul Agentiei din Alba Iulia. Acest proiect – a carui valoare totala este de peste 4,25 milioane lei – completeaza lista proiectelor REGIO ce vor schimba fata orasului, fiind investite fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea si refunctionalizarea unor zone urbane, inclusiv crearea unui centru multifunctional pentru tineret, dar si pentru modernizarea celor mai mari unitati de invatamant din localitate.

 

Buget si perioada de finalizare:

Contractul pentru cererea de finantare cu titlul ” Modernizarea iluminatului public in Orasul Teius” are o valoare totala de 4.259.651,65  lei, din care 4.173.117,44 lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate (respectiv aproape 900.000 euro). Finantarea este asigurata din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritara 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor-Iluminat public”. Beneficiarul finantarii – Primaria orasului Teius – estimeaza ca proiectul se va finaliza pana la 30.09.2021, ceea ce inseamna ca in maxim doi ani, teiusenii vor beneficia de conditii mult mai bune de iluminat stradal, dar cu costuri mult mai reduse.

   ”Prin realizarea acestei investitii urmarim reabilitarea integrala a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de intretinere, dar si pentru a avea un sistem care va deservi populatia pe o perioada mai lunga de timp. Este foarte important ca vom reduce de mai mult de trei ori atat consumul de energie primara, cat si nivelul emisiilor poluante pentru ca toti oamenii din oras sa beneficieze de un sistem de iluminat public modern si eficient. Evident ca in lipsa fondurilor europene nu am fi avut posibilitatea sa schimbam intregul sistem de iluminat public din oras, deodata si nici sa reabilitam si sa modernizam cladirile scolii generale si a liceului. O mandrie a noastra, a teiusenilor, este si proiectul de regenerare urbana, prin care vom realiza un centru de tineret in zona de nord a orasului, un centru expozitional, in zona centrala, langa scoala, dar si modernizarea arterei care merge catre Gara Teius. Astfel, dovedim cetatenilor ca dorim sa oferim tuturor servicii publice de calitate”, a declarat domnul primar Mirel Halalai din Teius.

Lucrari prevazute in proiect:

Investitia propusa consta in schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. In esenta, prin acest proiect se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie LED, in locul aparatelor de iluminat existente. Noile corpuri de iluminat vor avea carcasa din aluminiu turnat sub presiune sau aluminiu extrudat, cu difuzor din sticla tratata termic, securizata, plana sau curbata. Distributia luminoasa a noilor lampi va fi de tip stradal si nu va fi influentata de aparitia unor defecte asupra unora dintre LED-uri, deoarece fiecare dintre LED-uri va avea asociat acelasi tip de lentila specifica, pentru a reproduce distributia luminoasa completa a aparatului de iluminat. Fluxul luminos total al lampii stradale poate fi determinat de numarul de LED-uri sau de curentul aplicat la bornele LED-urilor, sau de ambii parametri. Pentru noile corpuri de iluminat compartimentul accesoriilor electrice si compartimentul optic vor constitui incinte separate, pentru a evita murdarirea elementelor optice.

Prin proiect se are in vedere si extinderea sau reintregirea retelei existente, precum si instalarea unui sistem de telegestiune. Acesta va gestiona intreaga retea si va avea posibilitatea de extindere ulterioara. In afara informatiilor despre functionarea aparatelor de iluminat, sistemul de telegestiune va furniza informatii despre parametri tehnici de pe reteaua de alimentare, calitatea energiei electrice, precum si eventualele defecte sau furturi de curent.

Lungimea intregului sistem de iluminat public modernizat va fi de 29.848 ml, iar numarul de corpuri de iluminat instalate prin proiect va creste de la 861, cate sunt in prezent, la 957, toate urmand a fi controlate prin sistemul de telegestiune. Din punct de vedere energetic si al calitatii mediului, trebuie mentionat ca, prin acest proiect, consumul anual de energie primara in iluminat public va depasi cu putin 108.000 kwh/an, de trei ori mai mic decat in prezent, iar volumul gazelor poluante, cu efect de sera, va scadea de mai mult de trei ori, pana la circa 25 echivalent tone de CO2, ceea ce este foarte putin la un oras de marimea Teiusului.

   ”Iata ca si orasele mai mici au acum posibilitatea de a dezvolta proiecte europene, lucru care, in urma cu cativa ani, era greu de realizat. In orasul Teius se investesc importante sume alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, care nu mai trebuie rambursate si investitiile duc la cresterea calitatii vietii cetatenilor. La nivelul intregii Regiuni Centru, investitiile dedicate cresterii eficientei energetice si utilizarii eficiente a resurselor, asigura un mediu mai sanatos in orase, degrevand, in acelasi timp, bugetele locale de cheltuieli mari pe marii consumatori de energie. Pentru Teius, spre exemplu, daca vom face calculul – la finalul implementarii proiectelor de modernizare a celor doua mari unitati scolare din centrul urbei si al actualului proiect – ar trebui sa constatam o reducere la mai putin de jumatate a cheltuielilor publice pentru energie, concomitent si cu cresterea calitatii serviciilor publice de profil. Orasul Teius nu este singular la nivelul judetului Alba si nici al Regiunii Centru, din punctul de vedere al interesului administratiei publice locale pentru valorificarea beneficiilor aduse de apartenenta noastra la Uniunea Europeana. Acest aspect va fi si tema unei dezbateri publice pe care o vom avea chiar maine la Alba Iulia, in cadrul careia vom analiza, impreuna cu toti cei interesati sa participe, la Hotel Parc, ce s-a facut bine in acesti ani si ce isi mai doresc cetatenii, pentru dezvoltarea localitatilor in care traiesc si muncesc”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile