Aș avea multe de vorbit despre situația actuală de la noi, din Europa, din lume ‒ cu coronavirusul, evident. Ce fac autoritățile în stilul lor heirupist și haotic, ce face populația învățată că are doar drepturi, nu și obligații, cum ne amintim de vremea când stăteam la cozi pentru mâncare, temerile pe termen scurt, cele pe termen mediu și lung…

Dar n-o s-o fac. Ținând cont că se preconizează tot mai multe zile de izolare la domiciliu, m-am gândit că e un timp potrivit pentru lectură. Prin urmare, o să vă prezint câteva cărți scrise de autori români care mie mi-au plăcut. Poate găsiți printre ele unele care să vă tenteze.

Aș începe cu trei volume scrise de Alexandru Lamba. Sub steaua infraroșie prezintă o călătorie spațială menită să exploreze un artefact extraterestru, peste care se însăilează o poveste de dragoste afectată de principiile relativiste (o găselniță foarte reușită). Arhitecții speranței propune un alt fel de călătorie ‒ una în timp, în perioada bombardamentului atomic asupra Japoniei, condimentată cu o altă poveste de dragoste și cu paradoxurile temporale. Plus trei finaluri diferite, din care poate alege cititorul (din nou, o găselniță care m-a încântat). Singurătatea singularității este genul de roman-mozaic: o serie de povestiri independente (unele sumbre, altele amuzante) ce prezintă un viitor posibil al omenirii și care, laolaltă, formează un tablou foarte reușit.

Continui cu o trilogie mai veche, aparținându-i lui Dan Doboș: Abația (Abația, Blestemul Abației și Abația infnită). Este povestea unui viitor în care hrana imperiului galactic e asigurată de clonele Lumilor Agricole, strâns legate de ordinul Sfântului Augustin cel Nou ‒ pe cale să devină istorie odată cu descoperirea unei specii extraterestre. Totul se potrivește cu profeția veche de trei milenii a Armaghedonului.

Daniel Timariu a scris mai multe romane și povestiri ce fac parte dintr-o serie numită Tenebre (din care au apărut, până acum, volumele Cazul Laura, Labirintul și Miercuri). Este un urban-fantasy ce are drept cadru Timișoara și împrejurimile ei. O Timișoară unde se suprapun realitatea actuală și cele ale unor vremuri trecute populate de ființe fantastice provenite din culturile tuturor popoarelor ce au pășit, de-a lungul, prin Banat (daci, romani, celți, români, maghiari, turci, austrieci ‒ cu un super-erou autohton, Pavel Chinezul) și unde un detectiv pe jumătate viu, pe jumătate mort, e chemat să ancheteze tot felul de cazuri.

Și Teodora Matei are în lucru o serie, Povestea castelului (din care au apărut, până acum, Stăpânul castelului și O noapte la castel). E un amestec savuros de real, fanastic, mister și dragoste, autoarea alunecând cu mare ușurință de la un gen la altul în timp ce prezintă trecutul Baronului, un om condamnat pentru crime ce n-au putut fi dovedite, dar pe care el nu le contestă. Iar când începe să-și povestească trecutul, lumi fascinante ies la lumină, purtându-ne mai departe într-un basm pentru adulți.

Înainte de neant de Mihai Alexandru Dincă este un volum de povestiri în care se combină superb hard-SF-ul extrem de bine documentat cu atmosfera apăsătoare și terifiantă a scrierilor lui H.P. Lovecraft.

Un alt volum de povestiri, Arlequine îi aparține lui George Cornilă. Citind textele ai impresia că te-ai teleportat în trecut, că ți-au căzut sub ochi povești din secolul al XIX-lea, scrise cu savoarea acelor vremuri, dar care alunecă pe nevăzute în fantastic.

Florin Pîtea oferă, în Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, tot un fel de roman- mozaic. Mai multe povestiri creează tabloul unui secol al XIX-lea alternativ, o combinație de steampunk și fantasy condimentat cu umor spumos, unde putem vedea, de exemplu, cum ar fi arătat, folosind tehnologia acelor vremuri, un telefon combinat cu calculator, aparat de fotografiat și alte gadgeturi. Sau cine este Fram, ursul bipolar.

Cam atât, deocamdată. Citiți și aveți grijă de voi.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile