Luni, 28 Septembrie 2015 16:35

Dan Motreanu a fost trimis în judecată de către DNA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a deputatului Dan Motreanu, alături de alt lider al PNL, George Scutaru, fost consilier prezidențial, deputat la data faptelor pentru care este acuzat. Alături de cei doi a mai fost trimisă în judecată și Schaer Ana Maria, administrator al unei societăți comerciale.
Cei trei sînt acuzați de spălare de bani, în cadrul unui dosar ce privește mită pentru finanțarea campaniei electorale.
Dan Motreanu este în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților și se află la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Acesta a fost, în perioada 2006-2007, ministu al Agriculturii, în Guvernul Tăriceanu. Dan Motreanu și-a început cariera politică la Alba Iulia, fiind considerat unul dintre apropiații lui Teodor Atanasiu. A fost, pe rînd, vicepreședinte al PNL Alba Iulia, vicepreședinte al PNL Alba și președinte al organizației naționale de tineret a PNL.
Înainte să devină parlamentar, Dan Motreanu a fost, pe rînd, profesor de istorie și cultură civică, redactor al ziarului Observator și corespondent al Mediafax, expert parlamentar ori șef serviciu în cadrul ADR Centru, instituție condusă de liberalul Simion Crețu.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată

sub control judiciar a inculpatului SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor,

și în stare de libertate, a inculpaților:

MOTREANU DAN ȘTEFAN, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (la data faptelor și în prezent), cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor,

SCHAER ANA MARIA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.
Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoana denunțătoare, aceasta le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.
Pentru a disimula proveniența acestor sume de bani, inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentație folosite ca materiale în campania electorală.

În cauză, față de toți cei trei inculpați, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților, până la concurența sumei de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper