Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 21:07

Simedru: În situaţia grupelor de muncă, parlamentul şi-a făcut datoria

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul acesta, în luna iunie, Parlamentul a adoptat două acte normative care modifică  Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Ambele acte vin în sprijinul persoanelor care au lucrat în grupele 1 şi 2 de muncă.
Astfel, prin Legea nr 155/2015  se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât şi pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă. Dacă, până la apariţia acestei legi existau diferenţe mari în redicerea vârstelor standard de pensionare între cei care au lucrat în grupa 1 şi cei care au activat în grupa 2, noul proiect adoptat vizează unitar toate cazurile (grupa I, condiţii deosebite, condiţii speciale).
În vechea formă a legii doar după 6 ani lucraţi în grupa I de muncă se beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu: 3 ani.  Noul proiect elimină aceste inechităţi şi recunoaşte grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puţin doi ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale.
Am votat acest proiect la momentul respectiv pentru că şi eu la rândul meu am avut o iniţiativă care se referea la acest aspect.
A urmat apoi o altă lege nr. 192/3015 care modifică actul de bază al sistemului unitar de pensii în sensul creşterii punctajelor anuale cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa 2 şi cu 50% pentru cei încadraţi în grupa 1 de  muncă, cu condiţia ca aceste drepturi de pensie să fie stabilite înainte de 1 ianuarie 2011. Recalcularea acestor drepturi se va face începând cu 1 ianuarie 2016  şi se efectuează în termen de 24 de luni.
Iată avem două acte normative ce conţin prevederi cu caracter reparatoriu pentru o categorie de angajaţi cărora trebuie să le fie recunoscută valoarea muncii, cu atât mai mult cu cât activitatea lor s-a desfăşurat în condiţii deosebite şi speciale..
Aceste norme sunt binevenite şi mă bucur că de ele beneficiază un număr important de persoane.  Există, în schimb, o lacună în această lege care afectează negativ situaţia angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir. În Anexa 3  a legii care cuprinde unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, nu figurează uzina din Cugir.
Pe acest aspect îmi propun să îmi concentrez activitatea în perioada următoare şi să reuşesc  să o conving pe doamna ministru Rovana Plumb că sutele de  angajaţi de la Cugir trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cei din unităţile prinse în anexa legii.
Am avut o iniţiaţivă legislativă prin care includeam Cugirul cu cele două unităţi economice în această listă dar nu a avut susţinerea majorităţii parlamentare şi nici a Guvernului. Această situaţie nu mai suportă amânare având în vedere că de anul viitor se încep procedurile pentru recalcularea pensiilor pentru grupe  care cel mai probabil vor intra în plată în anul 2017.  Dar tot doamna ministru trebuie să explice aceste lucruri, de aceea îi voi adresa săptămâna viitoare  o întrebare parlamentară să-mi explice ce soluţii are pentru Cugir pentru că rezolvarea situaţiei ţine de voinţa politică a actualului Guvern.
Pentru condiţii similare de muncă nu pot exista discriminări pe motive politice!


Dan Simedru,
Deputat PNL de Alba

- copy/paste -

 

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper