Vineri, 18 Martie 2016 20:42

Hava, Dumitrel și Roman. Cei trei care au speriat restul

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am băut o apă minerală și le-am și ciugulit din fursecurile așezate frumos pe masă. Așa că nu mă pot face că n-am fost la conferința de presă a PNL. Și nici că n-am ce scrie de acolo. Că am. Am scris, de fapt, în chiar primul rînd. Aveau niște fursecuri destul de bune, napolitane trase în ciocolată și niște ruoluri umplute cu ciocolată, de-alea de-mi permiteam numai în ziua de alocație. A fost bine. Frumos, dom’le, ce mai una - alta. Dar, să vă zic și cîte ceva din ce s-a vorbit acolo.

În prezidiu erau Florin Roman, Mircea Hava și Ion Dumitrel. Apoi, de-a lungul mesei, presa și mai în celălalt capăt al mesei stăteau Paul Voicu și Sorin Bumb, de-o parte, și Alexadru Pereș de alta. Apoi a mai apărut și Dorin Nistor. Vă imaginați că mă simțeam mai încolțit ca un bob de grîu lăsat cîteva zile în apă.

Na, și-acum, oare ce-au zis oamenii ăia? Băi, erau bune dulciurile alea, jur! Cum aș putea să sintetizez ce s-a zis acolo, să pun eventual totul într-o singură propoziție? Ah, da!

“Sîntem cei mai buni”. Cam ăsta a fost trilul pe care cei trei politicieni l-au cîntat.

Florin Roman a vorbit despre “target”-ul asumat de PNL Alba, respectiv 64% pentru Consilul Județean, țintă care este și cea mai mare asumată de vreo filială județeană din țară. Apoi a mai zis și despre transparența sumelor cheltuite în campanie, date care urmează să fie publicate pe site-ul partidului. A și insistat puțin pe tema asta, zicînd că nu-i de joacă și că nu vor exista derapaje, căci “cine încalcă legea se joacă destul de abrupt”. Ta-dam!
Mai apoi că 90% din candidați sînt stabiliți, că se vrea strîngerea unui număr de semnături egal cu numărul de voturi pe care-l reprezintă ținta asumată, respectiv 64%.

În ce privește validarea candidaturilor, Mircea Hava a declarat că procesul nu e încă încheiat pentru că “unii vrea să se valideze cu o săptămînă înainte de alegeri”.

Încă un fursec, mniam - mniam!

A început apoi un fel de discuție cam aiurea, inițiată de un amic jurnalist, care vorbea despre PDL ca fiind PNL, în sensul că majoritatea candidaților provin din fostul PDL și nu din PNL. Mă rog. Cumva iritați, cei trei din prezidiu au refuzat un dialog pe tema asta. De pe margine, însă, Paul Voicu a ținut să intervină: “pe mine mă jignești cînd spui că sînt din PDL. Eu sînt în PNL de un an și jumătate. Eu simt PNL”. Mai apoi Voicu a și explicat - foarte logic de altfel - cum se face că cei mai mulți dintre candidații noului PNL provin din fostul PDL - pentru că în momentul fuziunii PDL avea 45 de primari în timp ce PNL 24. Și pentru că a fost vorba de o competiție internă iar candidaturile sînt rezultate din această competiție.

Oh! Un mic rulou cu ciocolată!

A mai intervenit și Hava, care a declarat că sînt multe lucruri legate de orgolii și că disensiunile nu sînt o noutate în preajma alegerilor. “Am mai avut colegi care atunci cînd nu s-au văzut pe listă au plecat în altă parte”.  Hotărît lucru însă, Mircea Hava e încrezător că PNL își va îndeplini target-ul. Iar în ce privește ordinea pe listă, aceasta va fi stabilită cu puțin timp înainte de depunerea ei, “pentru a-i motiva pe candidați”.

Yuppy, o dublă pătrățică de napolitană învelită în ciocolată!

“Nimeni nu este de neînlocuit și nimeni nu este rupt din soare” - a mai zis Hava. După care a admis faptul că e posibil ca în anumite localități să existe și dezertări, tocmai ca urmare a faptului că unii oameni nu au fost desemnați candidați sau n-au ajuns pe liste.

Florin Roman a intervenit, din nou, și a prezentat situațiile de la Sebeș și Aiud, unde contracandidații din lupta internă, Apolzan respectiv Florea, care au pierdut în fața lui Nistor și Badea, au acceptat situația și, deși sînt triști că nu sînt ei candidați, vor rămîne în echipă și vor face campanie pentru cei desemnați de partid.

Și a mai vorbit o leacă Roman, despre valoare, despre succesul în alegeri, despre importanța de a fi votat de oameni și așa mai departe. Pesemne că citise el pe undeva despre chestiile astea, că nu țin minte ca el să fi fost ales în vreo funcție pe undeva. Nu vorbim de funcții numite, că aia e altă discuție și dovada faptului că absolut competent și bun la toate.

Un fursec simplu... nici măcar prea dulce...

A vorbit apoi și Ion Dumitrel, despre modalitatea de alegere a președintelui CJ, indirectă, precum și despre votul într-un singur tur pentru primari. Nu e mulțumit că PNL și PSD au decis să susțină aceste formule, dar le acceptă și respectă. Pe de altă parte, Dumitrel i-a luat apărarea lui Cioloș, care a refuzat solicitările PNL de a modifica legea pe ultima sută de metri, pe motiv că nu e corect ca partidele să fi votat ceva, iar la scurt timp după să-i ceară premierului să schimbe ce au votat.

Mai apoi a atras atenția asupra faptului că sînt unele partide care se folosesc de numele lui pentru a-i atrage pe unii candidați să dezerteze, în sensul în care îi mint că ar exista acordul lui pentru așa ceva. “Nu am făcut înțelegeri cu nimeni și nu o să avem nevoie de alianțe și aranjamente la nivelul Consiliului Județean” - a mai zis Dumitrel. Totodată, președintele CJ a declarat că îi respectă pe toți contracandidații PNL, dar că e convins că partidul său va cîștiga, ba chiar că va avea un număr mai mare de primari decît în prezent.

Încă un fursec, de cacao, nici ăsta prea dulce...

Pentru că tot vorbise de bazinele electorale de dreapta, despre voința de dreapta a oamenilor din diverse zone ale județului, l-am întrebat pe Mircea Hava, în calitatea lui de om ajuns la dreapta de la stînga politicii, ce înțelege el prin dreapta? Care e faza asta cu bazinele electorale de dreapta? Am primit, normal, un răspuns simplu și la obiect: așa a reieșit din sondajele efectuate de partid. Ta-dam!
Și, pentru că deja eram nefumat de mai o oră, am mai pus o singură întrebare: dacă în cazul stabilirii candidaților au contat și ideile/proiectul pentru comunitate al fiecărui candidat, ori dacă s-a luat în calcul doar intenția de vot/poziționarea în sondaje?

A intervenit Roman, care s-a aruncat într-un exercițiu de retorică, cum că fiecare candidat va avea un proiect, că ele se centralizează, se analizează, că se vrea ca la liga aleșilor locali să se decidă nu știu ce pe baza acestor proiecte, care să meargă la conducerea centrală, ori la Guvern, (ori la Patriarhie?!) și că ele vor fi prezentate în momentul candidaturilor.

De parcă un proiect pentru Alba Iulia poate avea mai mult de cîteva elemente comune - din categoria “să facem să fie bine” - cu un proiect pentru Ciuruleasa, să zicem.

Evident, am insistat cu întrebarea, dacă a contat proiectul candidatului sau doar cît de bine stă în sondaje? Ba chiar am și accentuat, făcînd un exercițiu de imaginație, și întrebînd dacă între un prost (păcat că n-am zis prostălău) super votat și unul cu idei, dar nu atît de bun în sondaje, se alege prostul? Imediat, ca un șmecher al situațiilor, a intrat Hava și mi-a atras atenția că sînt zeci de oameni care vor candida și că nu e corect să-i fac proști, că pe el dacă vreau îl pot face, dar sînt și femei care vor candida și el nu acceptă să zic că sînt proaste. Am explicat că nu am făcut pe nimeni prost, ci doar am prezentat o situație ipotetică. Poate că trebuia să mai zic - și trebuia, dar n-am zis - că prostia nu e o rușine; că sînt mai nasoale corupția și hoția. Mă rog, într-un final am primit și răspunsul clar: a contat doar scorul obținut în sondaje.

Hai, să fie bine. S-au mai discutat ceva chestii, cu candidaturi pe sate, treburi grele, niște una alta, pe care nu le-am ținut minte căci fursecuri și napolitane cu ciocolată.

Oricum, s-a stabilit - am zis eu, la mișto - și cît are să ia Hava la alegeri: în funcție de cît vor obține ceilalți candidați, Mircea Hava va cîștiga cu 70%.

Comentarii   

0 #2 FannyBold 03-06-2018 21:20
I have checked your site and i've found some duplicate content, that's why you don't rank
high in google's search results, but there is a tool that can help you to create 100% unique
articles, search for; SSundee advices unlimited content for your
blog
Citat
0 #1 FirstDeon 10-10-2017 23:26
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you've got high quality content.
If you want to know how to make extra bucks, search for: Mrdalekjd methods
for $$$
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper