Joi, 11 August 2016 19:01

Fosta grădiniță din Corna, adusă la viață de către Asociația RYMA (foto)

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între 1-13 august, în satul Corna, comuna Roșia Montană, se desfășoară Tabăra de restaurare a arhitecturii tradiționale, parte a proiectului „Restaurare. Regenerare. Remodelare” finanțat de Ordinul Arhitecților din România și cofinanțat de Asociația RYMA. Proiectul este sprijinit și de Primăria Comunei Roșia Montană, care a pus la dispoziție o parte dintre materialele necesare lucrărilor de restaurare. Deasemenea, tabăra nu s-ar fi putut desfășura dacã sponsori inimoși, precum Martini Pan, Agras, TransEuro Ighiu și Albalact n-ar fi contribuit cu produse alimentare pentru participanți.  

La tabără participă 20 de studenți din Cluj Napoca, Republica Moldova, Albania, București alături de meșteri locali și voluntari din Corna, coordonați de președinta Asociației RYMA, arhitecta Cristina Anghel și de specialistul în restaurare Fidias Vasquez.
      
Proiectul are ca scop restaurarea și punerea în funcțiune a fostei grădinițe din sat,  aflată în pericol de păbușire. Satul Corna era până nu demult amplasamentul iazului de decantare al apelor cu cianuri care ar fi rezultat în urma prelucrării minereului aurifer de la Roșia Montanã. Peste 2/3 din case au fost demolate iar oamenii au fost strămutați din localitate iar aici s-au închis pe rând școala, grădinița, dispensarul, alimentara, Căminul Cultural și chiar biserica greco-catolică din lipsă de enoriași. De 3 ani însă Asociația RYMA desfãșoarã la Corna tabere de restuarare, scopul final fiind acela de a readuce la viață centrul satului și de a transforma satul Corna într-o atracție turisticã. În urmă cu 2 ani s-a restaurat o gospodărie tradițională care în prezent este locuitã, acum un an s-a renovat și repus în funcțiune Căminul Cultural iar în acest an fosta grădiniță a satului este restaurată, dorindu-se  transformarea ei în Punct de Informare Turistică. Cu puțini bani dar cu foarte mult entuziasm, de 10 zile tinerii studenți lucreazã de dimineața până seara având ca obiectiv ca pe data de 13 august să finalizeze lucrările. Acoperișul a fost refăcut complet din șindrilă de lemn, fațadele restaurate, retencuite, podelele înlocuite, tâmplăriile restaurate, au fost efectuate lucrări de conservare și de restaurare menite să ajute clădirea să „traiasca” cel puțin încă 50 de ani.
    
Joi, 11 august în cadrul Săptămânii Patrimoniului de la Roșia Montană, tabăra va fi vizitată de turiști din toată țara care vor vedea pe viu în timp real cum se restaurareaza o clădire tradiționalã. Satul Corna are potențial de obiectiv turistic, pe o rază de 1 km în jurul centrului aflându-se monumente ale naturii (Piatra Corbului, Piatra Despicatã),  Tăul Cornei, Tăul Cartuș, Tăul Gauri, Tăul Brazi, monumente arhelolgice (Monumentul Funerar Circular Roman și Masivul Cârnic) și monumente istorice (bisericile din sat, în curs de clasare).
        
Așadar cu promovare masivă și cu interes din partea autoriăților județene și  locale dar și cu ajutor din partea societății civile,  Roșia Montană poate reînvia și se poate transforma într-un obiectiv turistic care să aducã beneficii de lungă durată localnicilor și întregii zone  a Muntilor Apuseni. Asociația RYMA își propune să continue în fiecare an lucrările de restaurare până ce acest obiectiv va fi atins.

Cristina Anghel

- copy/paste -

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper