După ani de zile în care o mulțime de străzi din Alba Iulia au avut parte de lucrări de mântuială, sau chiar deloc, Primăria a decis că e cazul să creeze un mic serviciu intern pentru întreținerea acestora. Căci, lucru demonstrat, contractele date unor firme pentru astfel de chestiuni n-au fost eficiente și, de multe ori, din cauza procedurilor, nu se putea interveni la timp și eficient.

În mare parte – și e meritul lui aici – chestiunea asta i se datorează lui Mircea Trifu, consilierul local care, precum un obsedat, a bătut stradă după stradă, a făcut filmări peste filmări cu drumuri de pământ și a solicitat, în permanență, aceste achiziții și înființarea unui serviciu, în cadrul Primăriei, prin care să se intervină pe aceste veritabile ulițe. Ba chiar, către finalul anului trecut, într-un act demonstrativ, ca afront la adresa administrației, a închiriat pe banii lui – și ai riveranilor – niște utilaje cu care au reparat/cârpit/amenajat o stradă.

Ei bine, după toate presiunile acestea, Primăria a decis să cumpere un buldoexcavator, un cilindru compactor și un autogreder, cu care să poată interveni pe astfel de străzi lăsate în paragină încă dinainte de a primi statutul de stradă.

Numai că, din păcate – căci așa par lucrurile să stea – orice idee bună, odată trecută prin mintea de pe urmă a politicianului, devine altceva decât bună. Că joc de imagine, că motiv de dat bine în fața alegătorului, însă nu o chestiune normală și bună. Și o să vă explicăm mai jos de ce.

După ce au decis să cumpere aceste utilaje, băieții din Primărie nu și-au mai pierdut vremea cu un studiu serios de piață. Adică, să facă o cercetare, să vadă ce firme există în zonă, de la care ar putea cumpăra, ce fel de utilaje există și care-s mai bune, cum pot lua ceva de calitate și la ce prețuri. Căci, să avem pardon, dar suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine și proaste.

Au făcut, cel mai probabil, niște calcule după ureche, după care au bugetat o sumă pe care au considerat-o suficientă pentru achiziție, undeva la 1,4 milioane lei.

După care s-a trecut la sesiunea de cumpărături, printr-o procedură simplificată. Că mna, e mai bine așa, simplificat.

Declaratie_Participare_100090826

În prezent – perioada de depunere a ofertelor a expirat – există câte o sigur ofertant pentru respectivele utilaje, după cum se vede în documentul de mai sus. Mai exact, pentru  buldoexcavator și pentru autogreder de la Grădinariu Import Export iar pentru cilindru compactor de la Wirtgen Romania SRL.

Acum, dacă Wirtgen România SRL e cunoscută drept o firmă serioasă, care comercializează utilaje de calitate, nu la fel se poate spune despre Grădinariu Import Export SRL. Compania asta este un ilustru abonat la contractele din bani publici și recunoscut comerciant de turcisme care au dat chix mai peste tot pe unde au fost livrate. Și asta dacă au fost livrate la timp și în condițiile asumate, că și aici au existat o sumedenie de probleme.

Grădinariu Import Export a fost, în primii ei ani de existență și succes bugetar, legată de peneliștii de la Iași, căpetenia firmei fiind finul lui Relu Fenechiu, fosta mare goangă liberală, acum ajunsă după gratii ca urmare a Dorasului transformatorul. Ulterior, firma s-a reorientat spre orice, iar în prezent încasează bine-merci contacte de peste tot, fie că sunt edili peneliști sau pesediști.

Ca să nu vorbim de sutele de contracte – din care au rezultat mai mereu probleme pentru cei care au făcut achiziții – la nivel național, că n-avem aici timp și spațiu, o să vă spunem doar că firma asta a vândut chiar și administrațiilor locale din Alba și că, așa cum era de așteptat, mai toate contractele au fost cu probleme. Sau, mă rog, problemele au apărut la câteva luni după livrări.

Am discutat cu câțiva oameni care lucrează în domeniu, care se pricep la astfel de utilaje mai mult decât noi și care ne-au confirmat ceea ce de altfel bănuiam, că cel mai probabil Primăria Alba Iulia nu a făcut un studiu clar de piață înainte de a demara achiziția asta. Mai apoi, din ce am înțeles discutând cu oamenii din domeniu, suma alocată achiziției este mică, insuficientă pentru a achiziționa niște utilaje de calitate, cel puțin în cazul buldoexcavatorului. Mai exact, în prețul stabilit de Primărie se încadrează cel mult turcismele de tip  Korkunova. Adică fix cele din Turcia, cum comercializează Grădinariu Import Export. De altfel, utilaje similare, cumpărate de primării – chiar și din Alba – au dat chix și s-au stricat după nici un an.

Găsiți mai jos caietul de sarcini pentru achiziția utilajelor. Dacă aveți chef să citiți toate detaliile tehnice și specificațiile cerute.

Caiet de sarcini-semnat

Mai apoi, mai sunt câteva aspecte din jurul acestei achiziții. Există, cum puteți vedea mai jos, o serie de întrebări și solicitări de clarificare venite din partea ofertanților. Or, până și simpla lor existență – dacă le citiți – arată că acel caiet de sarcini a fost întocmit cam pe genunchi. Bașca, e foarte clar că nu a fost întocmite de niște oameni care se pricep. Răspunsurile sunt semnate de Paul Voicu. Care, e drept, e inginer, doar că inginer frigotehnist, care n-a mai practicat din 96 meserie, și n-are nici o calificare pentru a aprecia tehnic utilajele. E drept, mai semnează și alți oameni, însă nici ei nu sunt niște priceputeni în acest domeniu. Or, să nu ne înțelegeți greșit, nu zice nimeni că e musai ca fiecare primărie să aibă un specialist în autogredere și buldoexcavatoare. Însă, tocmai din această cauză există acele studii de piață care preced o achiziție publică. Să fii sigur că nu cumperi rahat pansat și-l prezinți apoi ca rachetă cetățenilor. Mai ales una care e atât de importantă, pentru crearea unui serviciu intern de întreținere și reparare a străzilor.

Raspuns solicitare clarificari LOT3- 31-12-2019-semnat
Raspuns solicitare clarificari LOT2-semnat
Raspuns solicitare clarificari LOT1-semnat

Or, având toate aceste date, putem să ne întrebăm și noi, aproximativ retoric: Băi, dar sigur n-a fost făcută achiziția asta numai așa, să dea bine la public? Sigur nu e o chestiune de PR, să se poată poza Primarul, înainte de alegeri, călare pe noile utilaje? Și că, dacă se strică după, dă-le dracu că oricum au trecut alegerile. Nu e cumva genul ăla de șmen în care cumpărăm, ne facem că facem, după care – dacă au să crape turcismele alea – o să ieșim public și să zicem că uite ce rău e cu serviciu internalizat pentru așa ceva, nu mai bine revenim noi la contractele cu firmele prietene?

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile